11.4 C
Biograd na Moru
1/12/2021 23:58

Benkovački sajam privremeno na novoj lokaciji zbog početka radova na izgradnji i preuređenja

Najnovije

Obrazovanje i mladi kao prioritet ; Općina Sv. Filip i Jakov izdvojila ukupno 300 000 kn za svoje studente

Dodjeljujući stipendije i ulagajući tako u mlade Općina Sv. Filip i Jakov i dalje nastavlja financijski sustavno skrbiti o...

Zbog pandemije vidljive promjene u turizmu – raste online i potražnja za dodatnim sadržajima

U sklopu projekta CCI4TOURISM održano je 10 predavanja i radionica namijenjenih dionicima iz kreativnih i kulturnih industrija u turizmu....

Najviša stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21 državom članicom Europske unije

Premijer Plenković je kazao da je rast od 15,8 posto daleko najviša stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među...

U nedjelju 10. listopada 2021. tradicionalni Benkovački sajam održan je možda i posljednji put u uvjetima i na način kako se održavao u posljednjih nekoliko desetljeća. Unatoč prohladnom vremenu sajam je bio iznadprosječno posjećen, prema slobodnoj procjeni sajam je posjetilo oko 20.000 posjetitelja.

Uobičajena atmosfera trgovanja, susreta, tradicionalne gastro ponude, folkornih napjeva i šušura učinila je ovaj dan svima koji su posjetili sajam ispunjenim i ugodno provedenim.

Sajam će i dalje ostati na istoj lokaciji u Benkovačkom Selu, međutim zbog početka građevinskih radova privremeno se preseljava zapadno od sadašnje lokacije i tako će funkcionirati idućih godinu dana dok traju radovi. Nakon završetka radova ponovno će se vratiti na postojeći prostor, ali u potpuno novom i obnovljenom obliku, doznajemo od Ivana Mitrovića, direktora komunalne tvrtke Benković d.o.o. Benkovac koja upravlja Benkovačkim sajmom.
Vrijednost projekta uređenja Benkovačkog sajma iznosi 22 milijuna kuna, koje u većem dijelu sufinancira Europska unija.

– Ovo bi trebao biti zadnji sajam koji će se održati na staroj poziciji dok se projekt ne realizira. Selimo na sličnu površinu prema zapadu gdje ćemo izmjestiti sajam dok se budu obavljali građevinski radovi. Počeli smo već obavljati pripreme tako da možemo sajam premjestiti nakon 10. listopada kako bi funkcionirao dok se projekt ne realizira u idućih 12 mjeseci.

U prvoj fazi izgradit će se kompletna infrastruktura, kanalizacija, voda i ostalo, nakon toga kreće izgradnja objekata koje su tamo namijenjene, aukcijska dvorana, upravna zgrada i ugostiteljski dio koji je postao vrlo značajan, a sve to prema projektu uglednog splitskog arhitekta Dinka Peračića. Projekt je baziran na tradiciji Bukovice i Ravnih kotara u kombinaciji modernih i ruralnih elemenata. Financira se preko EU fondova 85 posto, dok će 15 posto financija osigurati lokalna samouprava. Ako ne bude nikakvih zapreka, iduće godine u ovo vrijeme sve bi trebalo biti dovršeno i otvoreno za korištenje na staroj lokaciji, ali u novom ruhu i na nešto većem prostoru, otprilike na 8 hektara umjesto dosadašnjih 6, a s parkingom i na 10 hektara. Stočarski dio sajma zahtijeva u projektu posebnu pozornost i vrlo nam je važan, od karantene, veterinarskog dijela, upravne zgrade itd., jer su propisi takvi da se u njihovom ispunjavaju moraju ispuniti zadani parametri – ističe Mitrović.

Benkovački sajam i nadalje će raditi svakog 10. dana u mjesecu s tim što je planirano da se aukcijska dvorana oplemeni novim manifestacijama i sadržajima, osobito u ljetnim mjesecima za vrijeme turističke sezone. Aukcijska dvorana planirana je prije nekoliko godina i u viziji je bila namijenjena za trgovanje životinjama, ali stočni dio sajma se smanjio, tako da će se dvorana pokušati multifunkcionalno iskoristiti i za neke druge manifestacije, objašnjava direktor.

– Zadnja faza obnove bit će izgradnja etno-eko kuće, odnosno Dalmatinske kuće koja bi trebala biti podsjetnik na prošla vremena i običaje na tim područjima, a i odkud je krenuo taj benkovački stočni sajam. Čeka nas puno posla i obaveza jer u stvaranju novog ruha, ali i novih sadržaja Benkovačkog sajma, najavljuje Ivan Mitrović.

Živući suvenir

Povijest Benkovačkog sajma seže unatrag sto godina i nastao je kao rezultat povoljnog prometnog položaja i činjenice da je Benkovac središte gospodarskog života unutrašnjosti sjeverne Dalmacije, izrazito poljoprivrednog kraja. Danas se Benkovački sajam smatra jednim od najvećih i najstarijih sajmova u Republici Hrvatskoj i „društveni“ je događaj za stanovnike, turiste i posjetitelje više županija. Jedna od glavnih značajki Benkovačkog sajma je tradicijski tip trgovanja, koji za razliku od suvremenog načina trgovanja, svim sudionicima Sajma omogućuje poseban doživljaj i iskustvo. Jedna od glavnih prednosti Benkovačkog sajma je i to da predstavlja živući suvenir gotovo već izgubljenih običaja života poljoprivredno-stočarskih krajeva i kao takav predstavlja autentičnu manifestaciju gospodarsko-kulturnog tipa i bogate etno baštine

Detalji arhitektonskog plana

Građevine se grade kao sklopovi manjih betonskih struktura četverostrešnih kosih krovova s „dimnjacima“. Suvremeni arhitektonski izričaj temeljen na tradicijskim i pučkim graditeljskim osnovama stvara veliki javni sadržaj koji je prilagođen lokalnoj kulturi i običajima sajma. Koncept dijela sajma koji se odnosi na komunalnu infrastrukturu je izgradnja osnovne robusne strukture na koju će se povezati svi ostali sadržaji sajma.
Ovakav raspored sadržaja omogućuje budući razvoj sajamskih i poslovnih kapaciteta prema neizgrađenom prostoru na sjeverozapadu. Na sjeveru će se formirati parkirališni prostor znajući da su parkiranje i pristup sajmu danas kronični problemi sajma, ali i okolnog prostora. Unutar zone sajma osiguravati će se maksimalan mogući broj parking mjesta, dok se ostala potreba za parkiralištem predviđa riješiti izvan zone sajma – na kontaktnim lokacijama.

Financiranje

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji želi ojačati gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju EU-a uklanjanjem neravnoteže među regijama. Projekt je sastavni dio Intervencijskog plana za grad Benkovac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.671.011,15 kuna. Projekt će se financirati sredstvima iz EU fondova u iznosu od 80 posto, dok će Grad Benkovac osigurati ostatak sredstava.

Završetak u studenom 2022.

Projektne aktivnosti provode prijavitelj Grad Benkovac i partneri Razvojna agencija grada Benkovca s vlastitim kapacitetima te komunalno poduzeće “Benković” d.o.o., koje je organizator Benkovačkog sajma. Nakon završetka projekta “Benković” d.o.o. će nastaviti s organiziranjem te upravljanjem objektima i infrastrukturom na Benkovačkom sajmu. Predviđeni završetak projekta, odnosno ishođenje svih potrebnih dozvola je u studenom 2022. godine.

Najpopularnije

Adventski sajam u Zadru

Adventska čarolija se vraća na zadarski poluotok i donosi lijep božićni ugođaj uz mnoštvo dobre zabave. Puno događanja, prigodnih programa,...
- Promo -

Obrazovanje i mladi kao prioritet ; Općina Sv. Filip i Jakov izdvojila ukupno 300 000 kn za svoje studente

Dodjeljujući stipendije i ulagajući tako u mlade Općina Sv. Filip i Jakov i dalje nastavlja financijski sustavno skrbiti o svojim studentima koji ispunjavaju sve...

Na području 138 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Na području Zadarske županije 138 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar(72), Benkovac(3), Biograd(8), Nin(5), Obrovac(1) i Pag(3) te...

Zbog pandemije vidljive promjene u turizmu – raste online i potražnja za dodatnim sadržajima

U sklopu projekta CCI4TOURISM održano je 10 predavanja i radionica namijenjenih dionicima iz kreativnih i kulturnih industrija u turizmu. Predavanja su obuhvaćala tematike digitalizacije,...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -
Exit mobile version