14.4 C
Biograd na Moru
19/04/2024 20:34

Cappelli: 2020. za turizam i gospodarstvo posebna zbog niza međunarodnih događanja

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati...

Iduća godina za turizam i ukupno gospodarstvo bit će posebna zbog niza međunarodnih predstavljanja i događanja, od predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a i Rijeke kao Europske prijestolnice kulture do Svjetske izložbe EXPO Dubai, a očekuje se i nastavak pozitivnih turističkih trendova, ocjena je ministra turizma Garija Cappellija

“U 2020. brojni međunarodni događaji na kojima će sudjelovati Hrvatska te oni koji se organiziraju u zemlji velika su prilika da prezentiramo sve što nudimo, pri čemu će turizam svakako biti jedan od nositelja zbog promotivnih mogućnosti i snage brenda turističke destinacije”, kaže u razgovoru za Hinu Cappelli, koji naglašava da u 2020. ulazimo i s pozitivnim trendovima kada su u pitanju prihodi, investicije i turistički promet.

Podsjeća pritom da su u turizmu ove godine prvi puta premašene brojke od 20 milijuna turističkih dolazaka i milijardu eura najavljenih investicija u jednoj godini te smatra da bi temeljem dosadašnjih pokazatelja ova godina trebala biti rekordna i po ostvarenim prihodima.

“Turističke najave za 2020. trenutno su također dobre i ulazimo spremni u turističku ‘utrku’. Promjene u turističkim trendovima sa sve većim udjelom individualnih dolazaka i kasnijim bukingom čine cjelokupni turistički sustav u svijetu puno dinamičnijim, a samim time i ‘borba’ za svakog turista traje tijekom svih 12 mjeseci u godini. No, siguran sam kako će trud u vidu unapređenja kvalitete i novih ponuda naši gosti prepoznati kao što su i prethodnih godina”, naglašava ministar.

Planovi Ministarstva turizma za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a – promocija na svim razinama

Iznimno važnim drži razdoblje predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, koje se planira, kako otkriva, maksimalno iskoristiti za promociju Hrvatske u Europi i svijetu na svim razinama – od trgovinske suradnje i privlačenja investicija do, naravno, promocije Hrvatske kao turističke destinacije.

“Planiramo pojačane promotivne aktivnosti Hrvatske turističke zajednice u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, prije svega u području kongresne ponude, ali i šire, dodatnim jačanjem prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne i kvalitetne turističke destinacije. Osim promotivne komponente, Ministarstvo turizma za vrijeme predsjedanja planira nastaviti i s održavanjem sastanaka Radne skupine za konkurentnost i rast u formatu za turizam”, otkriva Cappelli.

Uz to, Ministarstvo planira organizirati i dva događanja u Hrvatskoj – sastanak eksperata u ožujku 2020. na području Slavonije, Baranje i Srijema te ministarsku konferenciju od 27. do 28. travnja 2020. u Dubrovniku, za koji je, kako kaže, plan osim zemalja država-članica EU-a uključiti i zemlje-članice OECD-a koje sudjeluju u radu OECD Odbora za turizam.

“Tijekom predsjedanja planiramo i izradu dokumenta kojima ćemo pozvati države članice i Europsku komisiju na zajedničke aktivnosti i suradnju za poticanje održivog i odgovornog razvoja turizma te naglasiti važnost partnerstava svih dionika u postizanju ciljeva održivog i odgovornog razvoja Europe”, naglašava ministar turizma.

Zakonske promjene od 1. siječnja 2020. mijenjaju sliku turističkog sustava

Odgovarajući na pitanje je li sektor spreman za brojne zakonske promjene koje stupaju na snagu s 1. siječnjem, ministar ističe da će 2020. osim po svim političkim i gospodarski važnih događanjima biti specifična i zbog zakonskih promjena koje na drugačiji način reguliraju i uređuju sustav turističkih zajednica i promociju hrvatskog turizma, plaćanje turističke članarine i turističke pristojbe, kategorizaciju, stopu PDV-a i drugo.

“Cjelokupni turistički sustav iduće godine će zapravo mijenjati svoju ‘sliku’ zbog niza zakonskih promjena koje ga očekuju. Nakon usvajanja paketa turističkih zakona u Hrvatskom saboru ove smo godine na terenu održavali i brojne radionice i sastanke s dionicima turističkog sustava, a posebice s predstavnicima sustava turističkih zajednica jer nas očekuje veliki zaokret u turističkom sustavu. Zato je bilo iznimno važno da svi budu što bolje upoznati sa svim promjenama i njihovim zadacima”, poručuje Cappelli.

U svemu tome, Ministarstvo turizma će, kako kaže, kao i uvijek biti na raspolaganju svima kako bi turistički sustav već u početnoj, idućoj godini funkcionirao na najbolji način i bio spreman razvijati nove kvalitetne, inovativne, razvojne i promotivne projekte.

Nova strategija hrvatskog turizma u 2020., a turizam i u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030.

Na upit o tijeku priprema za izradu nove strategije hrvatskog turizma, ministar odgovara da se trenutno priprema natječajna dokumentacija za izradu strategije za iduće razdoblje, koju će, kako najavljuje, donijeti tijekom 2020.

“Istovremeno je u pripremi i Nacionalna razvojna strategija do 2030., koja će obuhvaćati sve gospodarske segmente, a time i turizam te će ta dva za turizam značajna strateška dokumenta predstavljati okosnicu i smjernice za budući razvoj turizma te je stoga izuzetno važna usklađenost u njihovom donošenju s obzirom da je turizam horizontalna djelatnost”, smatra Cappelli.

S obzirom da se od iduće godine mijenja i uloga Hrvatske turističke zajednice (HTZ) uslijed novog Zakona o turističkim zajednicama, Cappelli, koji je po funkciji i predsjednik HTZ-a, naglašava da će zadaće HTZ-a biti fokusirane na jačanje brenda turizma Hrvatske, marketing na nacionalnoj razini, provedbu strateških marketinških projekata i druge.

“Kako bi se što bolje prilagodili suvremenim turističkim trendovima i inovativnim načinima promocije turističkih destinacija, novim Zakonom o turističkim zajednicama definirano je i da se HTZ neće baviti nadzorom rada turističkih zajednica nego će to obavljati prvenstveno sami članovi turističke zajednice putem skupštine odnosno neovisnog revizora, a po potrebi se uključuje i Ministarstvo turizma, kada se ustanovi da sam sustav nije u mogućnosti riješiti neki problem. To će pridonijeti smanjenju razine centraliziranosti sukladno programu hrvatske Vlade”, iznosi Cappelli.

Ministarstvo turizma u potrazi za novim prostorima

Zbog nedostatka radnog prostora i obnove zgrade na Prisavlju, tzv. “kockice”, gdje je Ministarstvo turizma smješteno s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, određeni broj djelatnika iz turizma ove je godine premješten na lokaciju u Aveniji Dubrovnik, a ministar kaže da je to jedna od opcija za dulje vrijeme, ako ne uspiju pronaći drugi adekvatniji prostor.

“Većina od ukupno 153 djelatnika Ministarstva turizma radi na lokaciji Prisavlje. Međutim, zbog nedostatka radnog prostora i obnove zgrade, koja je još u tijeku, određeni broj zaposlenika morali smo premjestiti na lokaciju u Aveniji Dubrovnik, koja je odabrana nakon što je utvrđeno da RH ne raspolaže potrebnim funkcionalnim prostorom i nakon što smo zatražili ponude različitih poslovnih prostora. Od svih ponuda, lokacija u Aveniji Dubrovnik je bila i ekonomski najprihvatljivija”, objašnjava ministar.

Zaključuje kako želi da svi zaposlenici budu na istoj lokaciji kako bi olakšali i ubrzali obavljanje poslova, jer je trenutno, kako kaže, zahtjevno funkcionirati zbog dislociranosti pojedinih uprava te zbog toga i traže novi prostor.

(Hina)

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...
- Promo -

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava se MINI KOŠARKA REGIONALNO NATJECANJE...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati u Velikoj dvorani . Tadašnji...

Duhovna obnova za branitelje u Pakoštanima

" Za slobodu nas Krist oslobodi" Udruga Hrvatskih branitelja domovinskog rata Pakoštane pozivaju na „Duhovnu obnovu hrvatskih branitelja i obitelji u Pakoštanima“ koja...

Uručen ugovor za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju  sudjelovao je  na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora...

Povezane vijesti

- Promo -
Exit mobile version