30.4 C
Biograd na Moru
19/07/2024 08:37

Crveni križ poziva potrebite na Banovini da traže novčanu pomoć

Najnovije

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno...

Iz Hrvatskog Crvenog križa pozvali su u četvrtak građane na potresom pogođenoj Banovini da im uz potvrdu o šteti šalju zahtjeve za dodjelom novčane pomoći, napominjući da za to imaju još samo dva dana.

Voditelj operacije za Petrinju iz Hrvatskog Crvenog križa Ivan Usmiani izjavio je u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu” kako je dosad pristiglo više od 24.000 zahtjeva, a za novčanu pomoć prikupljeno je više od 48 milijuna kuna.

Usmiani je kazao kako je još teško reći koliki će biti konačni iznos koji će se isplaćivati po osobi koja opravda svoj zahtjev i o kojem je broju osoba riječ, a isplatit će se cijeli ukupan iznos prikupljenog novca.

Upozorio je da se zahtjevi mogu predati još danas i sutra.

U skladištima Crvenog križa ništa ne nedostaje

Naglasio je kako u skladištima Crvenog križa ne nedostaje potrepština za potresom pogođene građane u Sisačko-moslovačkoj županiji.

“Donacije se smanjuju, ali još uvijek imamo optimalne količine hrane, higijenskih i ostalih potrepština. U onom prvom valu to su bile većinom pojedinačne donacije građana, a sad su to većinom donacije velikih kompanija ili iz državnih robnih zaliha”, rekao je Usmiani.

Kazao je i da Crveni križ ima dovoljno volontera, ali da će s obzirom da će na Banovini ova situacija trajati ovu i iduću godinu apelirao je na građane da se prijavljuju za volontere kako bi se po rasporedu pokrile potrebe kroz cijelu godinu.

Aktivno više od 500 volontera i djelatnika Crvenog križa

Istaknuo je da je ovom trenutku na cijelom području Banovine aktivno više od 500 volontera i djelatnika Crvenog križa, s posebnim zadatkom da obilaze udaljena i zabačena sela kako bi pomogli tamošnjem stanovništvu.

“Idemo u smjeru da vidimo koja je to populacija u stvarnoj potrebi i fokusiramo se na najugroženije skupine građana”, rekao je Usmiani.

Naglasio je da je cjelokupno stanovništvo Banovine u nekoj vrsti potrebe i to ne samo u smislu materijalne, već i psihosocijalne pomoći s obzirom da tlo i dalje podrhtava.

Stoga mobilni timovi Crvenog križa s educiranim psiholozima obilaze zabačena i nedostupna sela te pomažu stanovništvu i informiraju ih kako ostvarivati prava i tražiti pomoć.

“Praktički nema nikoga da nema neku vrstu potrebe. Koji put je uopće teško saznati da se netko negdje nalazi i zato je bitno da ga pronađemo”, poručio je Usmiani.

(Hina

Najnovije

Dani vitezova Vranskih 20. i 21. srpnja u Vrani i Pakoštanima

i ove godine veliki povijesni spektakl oživljene povijesti DANI VITEZOVA VRANSKIH u trajanju od 1 dana u Vrani te...
- Promo -

TZ Pakoštane: Dani vitezova Vranskih održat će se 20.07. i 21.07. 2024.

Ovogodišnja manifestacija Dani vitezova Vranskih održat će 20.07 i 21.07 u Vrani i Pakoštanima Za prvi dan održavanja pripremljen je bogat program u Vrani, dok...

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati održati će se treći turnir...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog Muzeja Benkovac s početkom u...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje,...

Povezane vijesti

- Promo -