6.4 C
Biograd na Moru
30/01/2023 19:02

Dom za starije i nemoćne osobe Zadar dobio je pet novih djelatnika i djelatnica

Najnovije

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA...

Braća Fantela imaju jasne ciljeve za 2023.

Šime i Mihovil Fantela ušli su u predolimpijsku godinu, u kojoj žele ostvariti normu za Igre u Parizu, ali...

Početna konferencija projekta „Moć osjetila” održana je u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar.

– Ovim projektom Dom za starije i nemoćne osobe Zadar dobio je pet novih djelatnika i djelatnica. Zaposlene su dvije psihologinje, medicinska sestra i medicinski tehničar i vozač, – pojasnio je ravnatelj Doma Marko Buljat.

Voditeljica projekta Marija Podrug Kasalo je dodala:

– Gotovo 75% od ukupne vrijednosti projekta će biti utrošeno na plaće novozaposlenih osoba, dok će se ostatak sredstava utrošit na ostale projektne aktivnosti i nabave. Jedna od takvih nabava jest nabava novog vozila kojim će vozač prevoziti korisnike od njihovih domova do Doma kako bi mogli sudjelovati u aktivnostima u snoezelen sobi.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Briga i skrb o najugroženijima zadaća je svih nas. Širenje mreže socijalnih usluga i njeno unaprjeđenje Europska unija je prepoznala kao važan proces i omogućila nam da te aktivnosti financiramo bespovratnim sredstvima iz fondova Unije, kazala je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković te dodala:

– Ovo je samo jedan od projekata iz područja socijalne skrbi koji je Agencija ZADRA NOVA pripremala i sudjeluje u provedbi. Naime, Agencija kao regionalni koordinator na raspolaganju je ustanovama kako bi im pomogla oblikovati projekte kako bi se bespovratnim sredstvima radilo na jačanju kapaciteta stručnih službi, podizanju svijesti javnosti i unaprjeđenju kvalitete života.

Ciljana skupina ovog projekta su djelatnici doma za starije i nemoćne Zadar, osobe s demencijom i članovi njihovih obitelji kao i čitava zajednica.

Projektom „Moć osjetila” pružit će se podrška procesu deinstitucionalizacije unaprjeđenjem kvalitete i širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga Doma za starije i nemoćne osobe Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane. Jačanjem stručnih kapaciteta postojećih i novih djelatnika i primjenom modernih metoda, podići se kvaliteta rada s osobama s demencijom te njihovim obiteljima. Time će se omogućiti njihovo aktivnije uključivanje u život zajednice.
Projektne aktivnosti uključuju uspostavu halo linija s ciljem lakše komunikacije s pripadnicima ciljane skupine, kako za upoznavanje rada senzorne sobe tako i za psihosocijalnu podršku svih krajnjih korisnika. Broj halo linije je 023/335-135 te je aktivna svakim danom od 7 do 21 sat. U sklopu projekta su educirani djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe Zadar. Kroz višednevne radionice su stekli nova znanja i vještine kako bi što uspješnije radili s pripadnicima ciljane skupine.

Sredstvima osiguranima kroz ovaj projekt u Domu za odrasle osobe Sv. Frane je opremljen prostor za muzikoterapiju. Muzikoterapija prikladna je za primjenu unutar gerijatrijske populacije, a osobito u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije jer utječe na razne aspekte bolesti (kognitivne, komunikacijske, psihosocijalne, emocionalne i bihevioralne) te je sredstvo kontakta i komunikacije, osnaživanja identiteta, samoizražavanja i socijalne aktivnosti.

Nositelj projekta je Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, a partneri su Dom za odrasle osobe Sveti Frane, Općina Preko i Općina Kali. Ukupna vrijednost projekta je 1.826.680,00 kn za te će se financirati u 100%-tnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali

 

Najpopularnije

ŠRU Podlanica Biograd poziva na upis u školu ribolova

ŠRU "PODLANICA" BIOGRAD NA MORU POZIVA!!! UPIS U ŠKOLU RIBOLOVA Športsko ribolovna udruga "PODLANICA" Biograd na Moru nastavlja sa radom...
- Promo -

Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd

Noć muzeja u petak, 27. siječnja, obilježava se i u Zavičajnom muzeju grada Biograda na Moru U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA potpisala je Sporazum o suglasnosti...

Sveučilište u Zadru : Studenti nude besplatne pripreme za državnu maturu iz psihologije

Udruga studenata psihologije "Kasper", sa Sveučilišta u Zadru i ove godine, već tradiocionalno, održava besplatne, online pripreme za državnu maturu iz psihologije za naše...

Povezane vijesti

- Promo -