31.4 C
Biograd na Moru
17/08/2022 15:52

Festival europske kratke priče ponovno u Zadru

Najnovije

“Kap na dlanu” 18. kolovoza na izvoru Pećina u Vrani

Umjetnička organizacija Irida najavljuje predstavljanje projekta Kap na dlanu, koje će se provesti 18. kolovoza 2022. u Vrani i...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Festival europske kratke priče (FEKP), u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, u Hrvatsku već 20 godina dovodi najznačajnija imena suvremene europske književne scene, a sama manifestacija se ističe kao jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj.

Posebnost FEKP-a je i to da se svake godine odvija u Zagrebu i još u jednom hrvatskom gradu, a ove godine FEKP, po treći put, dolazi u Zadar. Posjetitelji će moći uživati u nastupima sjajnih inozemnih i domaćih autora, među kojima su i članovi Udruge zadarskih pisaca ZaPis.

Dvadeset i prvo izdanje FEKP-a, naslovljeno Promjene, u Zadru će gostovati od 7. do 8. lipnja. Gostovanje je organizirano u suradnji s Gradom Zadrom i Sveučilištem u Zadru.

Prijem ove Festivalske karavane planiran je u 13h, u novootvorenom i obnovljenom prostoru II PALAČE – Kneževa i Providurova palača, gdje će ih dočekati predstavnici Grada Zadra, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport – Dina Bušić te Sveučilišta u Zadru, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo – Josip Faričić.

FEKP u Zadru započet će u utorak, 7. lipnja, u 19 h, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, i to razgovorom s najvećom zvijezdom ovogodišnjeg festivala, kultnim britanskim piscem i velikim imenom svjetske književne scene – Hanifom Kureishijem, koji je ostvario značajan utjecaj i na hrvatske pisce. Iste večeri, u 20:30 h, u Kazalištu lutaka Zadar, svoje će kratke priče čitati Jakuta Alikavazović, Rumena Bužarovska, Michael Fehr, Danilo Lučić i proslavljeni zadarski autor Želimir Periš.

Drugi dan festivala, u srijedu, 8. lipnja, održat će se dva susreta sa zadarskim studentima: u 18 h, na Odjelu za francuske i frankofonske studije gostovat će francuska književnica bosanskog i crnogorskog porijekla – Jakuta Alikavazović. Istovremeno će, na Odjelu za hispanistiku i iberske studije, nastupiti glasovita španjolska kratkopričašica – Patricia Esteban Erlés. U 19 h, u Kazalištu lutaka Zadar, odvijat će se Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik u kojoj će sudjelovati predsjednica udruge ZaPis, Iva Pejković te pisci Igor Eškinja i Senko Karuza. Razgovor će voditi zadarsko-dubrovačka književnica Staša Aras. Na večernjem grupnom čitanju kratkih priča, u 20.30, u Kazalištu lutaka Zadar, zadarskoj publici predstavit će se Lana Bastašić, Patricia Esteban Erlés, Lejla Kalamujić, Senko Karuza i Mazen Maarouf.

Ulazak na sve programe je besplatan. Priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online, putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i Youtube kanala Festivala.

 

Kontakti:
Programski odbor
Vedrana Bibić vedrana.bi@gmail.com
Katarina Brajdić kbrajdic7@gmail.com
Tomislav Kuzmanović tomislav.kuzmanovic@gmail.com
Marketing & PR
Lidija Krvarić 0913110440

 

21. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Agencijom za mobilnost i programe EU, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom kraljevine Španjolske i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Peti kupe, Booksa, Knjižara Fraktura, Mali pogon Tvornice kulture, Filozofski fakultet u Zagrebu, Kazalište kutaka Zadar i Sveučilište u Zadru.

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Tradicionalno alternativno okupljanje u Benkovcu po 11. put – rezervirajte subotu za Vlajternativu

Ovu se subotu sprema posebna glazbena poslastica za sve alternativce_ke - konačno dolazi na red 11. Vlajternativa festival Benkovac! Od svog nastanka, Vlajternativa je pokret...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i zagrebački koncert planiran 17. rujna Prenosimo...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Povezane vijesti

- Promo -
Exit mobile version