14.4 C
Biograd na Moru
9/12/2022 16:09

Inicijativa “Sjeme je naše ljudsko pravo” traži odgodu donošenja zakona o sjemenju

Najnovije

Kreativan vikend Agrra Creative HUB-a u Biogradu na Moru

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kroz svoj Agrra Creative Hub ovaj vikend, 10. i 11. prosinca, organizira...

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja,...

HT Premijer liga: Zadar bez problema protiv Alkara

ZADAR – ALKAR 90:66 (27:22, 20:14, 13:17, 30:13) U 10. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani...

Inicijativa “Sjeme je naše ljudsko pravo” u četvrtak je od saborskih zastupnika zatražila da ne podrže prijedlog zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, upozorivši da nije izrađen u skladu s propisima i da će negativno utjecati na obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Uz simboličnu akciju razmjene sjemena na južnoj strani Markovog trga, Inicijativa Sjeme je naše ljudsko pravo – koju podržavaju 134 udruge s preko 25.000 članova te više od 31.000 zabrinutih građana, poljoprivrednika i predstavnika znanstvene zajednice – jutros je na konferenciji za medije zatražila od svih zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora  da zaustave aktualni prijedlog Zakona o sjemenu, jer isti nije izrađen u skladu s postojećim propisima i vodi daljnjoj ugrozi prehrambene suverenosti Republike Hrvatske.

Prijedlog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (u daljnjem tekstu: Zakon o sjemenu) dodatno otežava položaj hrvatskih poljoprivrednih proizvođača u odnosu na proizvođače iz ostalih država a članica EU, te ograničava njihovo pravo na sjeme. Takvim Zakonom najviše će biti pogođena ratarska proizvodnja i proizvodnja krumpira – jedine grane poljoprivrede u kojima smo samodostatni. Znatan porast troškova proizvodnje ugrozit će i proizvođače u sektorima mesa i mlijeka, gdje nam je samodostatnost oko 50%,  a koji siju ratarske kulture za vlastite potrebe ishrane stoke. Prijedlog Zakona o sjemenu ima direktan negativan gospodarski učinak na više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Stoga Inicijativa od Hrvatskog sabora traži sljedeće:

  • Odgađanje donošenja Zakona o sjemenu do trenutka donošenja EU regulative koja će definirati područje sjemenarstva, i trenutno je u postupku, kako bi se u njega unijela sva potrebna usklađenja i strateške smjernice nove zelene politike EU. Preliminarna studija koja će definirati smjer buduće reforme marketinških direktiva o sjemenu biti će objavljena već u travnju ove godine.
  • Poštivanje ugovora i deklaracija: Međunarodnog ugovora o genetskim resursima za hranu i poljoprivredu (NN 1/2009)[1] koji je Hrvatska potpisala i ratificirala 2009. godine, te Deklaracije Ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima[2] koju je Hrvatska također obavezna poštivati. U članku 19. stavku 2 Deklaracije navedeno je: “Seljaci i druge osobe koje rade u ruralnim područjima imaju pravo čuvati, kontrolirati, štititi i razvijati svoje vlastito sjeme i tradicijska znanja.
  • Ukoliko je zakon nužno donijeti ranije, tražimo da se iz njega isključi pojam “sjeme s obiteljskog gospodarstva” iz članka 3., kao i članak 16. te sve ostale odrednice vezane za ovaj pojam.
  • Poštivanje postupka pripreme i izrade nacrta prijedloga Zakona o sjemenu, kojim se promiče pristup o boljim propisima u skladu sa Zakonom o procjeni učinaka propisa („Narodne novine“, broj 44/17) i Uredbom o provedbi postupka procjene učinaka propisa („Narodne novine“, broj 52/17) – što je u ovom slučaju potpuno izostalo, uz izostanak izrade Iskaza o procjeni učinaka Zakona o sjemenu.

 

“Pojam ‘sjeme s poljoprivrednog gospodarstva’  ne postoji ni u jednoj europskoj direktivi, pa niti u zakonodavstvu i jedne zemlje članice EU. Također, ni u jednoj državi članici ne postoji ograničenje uzgoja sjemena za vlastite potrebe – niti u pogledu pojedinih kategorija sjemena, ni ograničenje na korištenje isključivo certificiranog sjemena sa Zajedničkog kataloga EU. Štoviše: ne postoji ni obavezna dorada sjemena koje je zabranjeno stavljati na tržište, niti obavezna registracija autohtonih sorti koje nisu namijenjene stavljanju na tržište – kao što je propisano člankom 16. Prijedloga zakona, što stvarajući nepotrebne troškove čini naše poljoprivrednike još nekonkurentnijima na otvorenom europskom tržištu. Sjeme prošlosti klica naše budućnosti i ograničavanje njegovog korištenja predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava.”, naglasio je Robert Hadžić iz Inicijative.

Sunčana Pešak dodaje da je tržište sjemena u svijetu vrlo koncentrirano i kontrolira ga svega sedam najvećih kompanija. Dok FAO (Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a) naglašava važnost čuvanja sjemena na gospodarstvu, kao i tradicijskih znanja o njegovom uzgoju, te tvrtke  a, koje su dobrim dijelom odgovorne za genetsku eroziju nas uvjeravaju da ne znamo proizvesti sjeme, da bez njih ne možemo proizvesti hranu! Ne smijemo to dopustiti.

Za kraj, ali ne najmanje važno: pozivamo znanstvenu zajednicu koja je s omalovažavanjem prozvala Inicijativu i sve njezine članice (udruge) i pojedince da pristupe konstruktivnom dijalogu kako bismo zajednički radili na uklanjanju opterećenja i ograničenja koja hrvatsku poljoprivredu čine nekonkurentnom. Nekritičkim prepisivanjem naloga odozgo evidentno se služi sjemenarskom lobiju koji je u ovim trenucima vrlo aktivan na europskoj i domaćoj razini, u potpunoj suprotnosti sa svim odrednicama i strateškim smjernicama buduće zelene europske politike. Mi smo u procesu analize predloženog Zakona o sjemenu konzultirali najeminentnije svjetske i europske pravne stručnjake i eksperte za sjemenarstvo i vodili se zaštitom nacionalnih interesa u ostvarivanju prehrambene suverenosti.

Popis svih udruga koje su podržale Inicijativu pogledajte OVDJE.

 

 

 

 

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova,...

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi na trg Katedrale Sv. Jakova za...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -