19.4 C
Biograd na Moru
21/07/2024 06:05

Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije: Ante Vulina iz Pakoštana i OPG-a Ante Urema iz Biograda

Najnovije

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno...

U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?

Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt, nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.
Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska 21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere, daleko su ispod.

Tajna uzlazne putanje

Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu. Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.
-Tajna je u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.
Žanetić je još dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.
Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.

Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina

Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.
Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino. Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar je na nedavno održanom Noćnjaku u Zadru osvojio titulu šampiona za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina.
Najviše pozornosti izazvala robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.
-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu, a s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.
Njegovo ulje Santa Justina od oblice i drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.

Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Slične ocijene su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu. Ima sve odlike vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je voditeljica Žanetić.
Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.
Stvari se dobro razvijaju. Stanje u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu, donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.

N.J./Dani Masline

Najnovije

Dani vitezova Vranskih 20. i 21. srpnja u Vrani i Pakoštanima

i ove godine veliki povijesni spektakl oživljene povijesti DANI VITEZOVA VRANSKIH u trajanju od 1 dana u Vrani te...
- Promo -

TZ Pakoštane: Dani vitezova Vranskih održat će se 20.07. i 21.07. 2024.

Ovogodišnja manifestacija Dani vitezova Vranskih održat će 20.07 i 21.07 u Vrani i Pakoštanima Za prvi dan održavanja pripremljen je bogat program u Vrani, dok...

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati održati će se treći turnir...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog Muzeja Benkovac s početkom u...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje,...

Povezane vijesti

- Promo -