8.4 C
Biograd na Moru
28/01/2022 13:05

Ministrica Tramišak u Šibeniku: Dodijeljeno 10,2 milijuna kuna za završetak četiri velika europska projekta

Najnovije

U Fondu za udružene turističke zajednice prikupljeno više od 12 milijuna kuna

Danas je održana online 5. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi vijeća, između ostalog, usvojili...

Druga procjena DZS-a: Poljoprivredna proizvodnja rasla više od osam posto

Prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, očekuje se da će vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. biti povećana za...

Otkrivanje spomen ploče hrvatskom branitelju Borisu Bratiću u Islamu Grčkom

Povodom 29. obljetnice pogibije hrvatskog branitelja Borisa Bratića , u organizaciji   Udruge 1.A satnije 113. Šibenske brigade ZNG , bit...

Ugovore za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za područje Šibensko-kninske županije jučer  je na Tvrđavi Barone Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije uručila Gorani Barišić Bačelić, ravnateljici Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Željku Buriću, gradonačelniku Šibenika, Robertu Podrugu, direktoru tvrtke Bikarac d.o.o. te Aniti Babačić Ajduk, ravnateljici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda.

Za realizaciju projekta izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Podi Grad Šibenik je, po danas preuzetom ugovoru, u svom proračunu osigurao 1,26 milijuna kuna, odnosno polovicu vlastitog udjela sufinanciranja.  Ukupna vrijednost projekta je oko 10,2 milijuna kuna. Fondovi EU, pak, participiraju u investiciji sa 7,6 milijuna kuna.

Tvrđava kulture Šibenik za svoj će projekt Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development FORTITUDE, po današnjem ugovoru,  osigurati iz svojih sredstava oko 435 tisuća kuna. Projekt FORTITUDE započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Gradom Karlovcem, Opštinom Herceg Novi, Opštinom Bar i Gradom Banja Lukum, a njegova je ukupna vrijednost oko 1,6 milijuna eura, kod čega je 85 posto sufinancirano  iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

Tvrtka Bikarac d.o.o., pak, za svoj će projekt „Uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije – Županijski centar za gospodarenje otpadom Bikarac-faza II namaknuti u ovoj fazi realizacije oko 5,3 milijuna kuna, dok će županijska JU Priroda za projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza osigurati nešto manje od 3,2 milijuna kuna.

U prigodi uručenja ugovora prisutnima na Tvrđavi Barone uvodno se obratio gradonačelnik Burić podsjetivši kako je desetljećima zapuštena i zaboravljena kulturno-povijesna baština Šibenika, zahvaljujući upravo europskim sredstvima,  doživjela novu mladost,  postala svojevrsni simbol prepoznatljivosti grada ne samo u nacionalnim, nego i svjetskim okvirima te promijenila ukupnu percepciju grada.

– Šibenik je primjer grada u kojem je mudrim promišljanjem i korištenjem sredstava europskih fondova u revitalizaciju kulturnog dobra došlo do snaženja ukupne gospodarske slike naše sredine te s tim u vezi i zanimanja potencijalnih investitora u daljnja ulaganja. Sve je to jedan zaokruženi ciklus koji je od Šibenika stvorio ono što je danas – zaključio je gradonačelnik Burić.

Ministrici Tramišak događaj je, kako je kazala,  bio najljepša prigoda da po prvi put posjeti i obiđe europskim novcem revitaliziranu Tvrđavu Barone.

– Kada govorimo o Šibeniku, najčešća je asocijacija kako je to istaknuti primjer grada koji je sredstvima europskih fondova revitalizirao, revalorizirao i obnovio svoju kulturnu baštinu.  Čak šest je projekata kulturne i prirodne baštine ukupne vrijednosti 108 milijuna kuna realizirano  iz ovog programskog razdoblja upravo na području grada Šibenika – precizirala je ministrica čestitavši svima koji su vrijedno radili na pripremi kvalitetnih projekata i uspješno ih realizirali.

– Osim u kulturnu baštinu na području grada Šibenika i Šibensko-kninske županije,  mi ćemo kroz  Fond za sufinanciranje dodijeliti ukupno 79 milijuna kuna diljem RH za ukupno 46 projekata. Cilj je raspodjele tih sredstava uspješni završetak i realizacija projekata koji su sufinancirani sredstvima iz fondova EU i to do kraja 2023. godine. Ukupno je u nacionalnim okvirima bilo sufinancirano više od 80 projekata,  a kroz spomenutih 46 zaokružujemo cjelinu programskog razdoblja 2014. – 2020.

Ovakvi primjeri projekata potakli su i brojne druge institucije i gradove koji imaju vrijednu kulturnu i prirodnu baštinu da nastave pripremati  projektnu dokumentaciju i svoje projekte novo razdoblje 2021. – 2027. koje podrazumijeva nove prilike, nove izazove i novu budućnost.  Čekaju nas izdašna sredstva – čak  25 milijardi eura za RH.  Vjerujem da ćemo sa jednakim žarom nastaviti obnavljati našu kulturnu baštinu i stavljati je u funkciju razvoja kako turizma, kao jedne od najvažnijih grana gospodarstva što će biti potencijal za dodatni rast gospodarstva i u ostatku RH,  a posebice kontinentu – rekla je Tramišak.

Spomenula se i završetka izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

– Njegova vrijednost je veća od  6 milijuna kuna i vjerujemo da ćemo sredstvima iz državnog proračuna dodatno pomoći završetak realizacije ovog važnog projekta za kvalitetno uspostavljanje sustava gospodarenja otpadom područja grada Šibenika,  ali i  šireg okruženja. Takav je slučaj i sa završetkom izgradnje infrastrukture u Poslovnoj zoni Podi grada Šibenika. Čestitam gradonačelniku na ovako kvalitetnom  projektu te činjenici da uz razvoj turizma promišlja i o ostatku gospodarstva,  odnosno svim ostalim granama koje također imaju potencijal  razvijati se upravo na šibenskom području. Kombinacija jednoga i drugoga jamstvo su daljnjeg ulaganja u standard građana, gospodarski rast i razvoj te stabilna i  kvalitetna radna mjesta – zaključila je ministrica koja je potom sa domaćinom, gradonačelnikom Burićem i suradnicima obišla tvrđavu Barone.

  Objavljeno: 27.10.2021, 13:09h

Najpopularnije

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event)...
- Promo -

Zadarska županija ostvarila sjajne rezultate

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjet Zadarskoj županiji zaključio je u Domu Zadarske županije gdje je održao radni sastanak s županom Longinom i...

Vodič kroz finalna zimska sniženja u Bure Centru

Obratite pozornost i ne propustite priliku Ove subote, 29. siječnja, Bure Centar, organizira Đir finalnih zimskih sniženja. Đir je postati sinonim za dan u mjesecu...

AGRRA organizira online radionicu o promicanju digitalnih vještina

Ne propustite zanimljivu online radionicu o promicanju digitalnih vještina malih i srednjih poduzetnika za vrijeme pandemije Covid-19!   U četvrtak, 27. siječnja, s početkom u 10...

U županiji 483 slučaja zaraze, četiri osobe preminule

Na području Zadarske županije 483 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a četiri su osobe preminule. Novooboljele osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(288), Benkovac(7), Biograd...

Povezane vijesti

- Promo -