5.4 C
Biograd na Moru
3/12/2023 08:49

Obnova stare Tehničke škole ima veliku simboliku za Sveučilište i Zadar

Najnovije

Općina Sv. Filip i Jakov osigurava božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im...

Simple Minds donose najveće hitove u pulsku Arenu

Miljenici domaće publike nastupit će na najspektakularnijem koncertnom prostoru na otvorenom u Hrvatskoj, možda i najljepšem koji ovaj dio...

Zadarska županija subvencionira kamatu privatnim iznajmljivačima za podizanje kvalitete smještaja i usluga

Župan Božidar Longin uručio je jučer ugovore poslovnim bankama koje sudjeluju u Programu kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske...

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana početna konferencija projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001”, čiji će rezultat biti obnovljena stara Tehnička škola na Poluotoku.

Uoči konferencije održan je kratki  obilazak objekta u kojemu se nastava izvodila do 2004. godine, nakon čega je bio prepušten propadanju. Na početnoj konferenciji premijerno je prikazana 3D vizualizacija rezultata projekta.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako se početna konferencija održava na simboličan dan kada počinje nastava za novu generaciju studenata.

„Na čelu sam Sveučilišta koje je od osnutka do danas posve isprofilirana visokoobrazovna institucija. Razvijali smo se iznutra, a zaostajali infrastrukturno te smo na četiri lokacije u iznajmljenim prostorima. Pomicali smo granice u kvaliteti, objavljivanjem radova i znanstvenim projektima, unaprjeđenjem studijskih programa, stvaranjem adekvatnih uvjeta za rad studenata, profesora i svih djelatnika. Završetkom zgrade novog studentskog doma počinjemo s obnove stare Tehničke škole i nadam se da će u ljetnom semestru 2023. godine biti spremna za useljenje“, rekla je rektorica Vican.

Istaknula je i kako je od 2007. godine do danas Sveučilište sa zgradom prošlo sve korake, pa i one kada se projekt na političkoj razini htjelo usporiti ili zaustaviti. Međutim, zahvaljujući razboritosti u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, ministru Radovanu Fuchsu koji je 2010. obišao objekt, premijeru Andreju Plenkoviću koji je prošle godine uručio ugovor za rekonstrukciju zgrade, svi su izazovi u pripremi projekta savladani.

„S 5.500 studenata i 650 djelatnika Sveučilište je grad u gradu. Gdje je sveučilište, tu su studenti, gdje su oni tu su mladost, zdravlje, veselje, tu je život!“, istaknula je rektorica Vican.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako će se ovim zahvatom zaokružiti impresivan ulaz u grad, od Bedema zadarskih pobuna, Muzeja antičkog stakla, Poljane Šime Budinića i Petra Zoranića do Providurove i Kneževe palače.

„Grad Zadar posebnu pozornost posvećuje ulaganju znanje i mlade, podizanje kreativnosti i izvrsnosti. Spremno smo dočekali mogućnosti financiranja takvih projekata kroz ITU mehanizam te stvorili uvjete da nove generacije u Zadru planiraju svoju budućnost.  Izjave pri osnivanju Sveučilišta danas postaju stvarnost, jer je ono postalo suvremeno međunarodno sveučilište, generator znanja i pokretač brojnih inovativnih procesa u službi znanosti“, istaknuo  je Dukić.

Zamjenik župana Šime Vicković iz prve ruke zna o kakvom se objektu radi, budući da je bio učenik Tehničke škole u posljednjoj generaciji koja je napustila školsku zgradu 2004. godine.

„Ovaj dio zgrade prepustili smo Sveučilištu 2007. godine, a u drugom dijelu planirali smo obnoviti objekt za potrebe školske zgrade. Kako nismo bili u mogućnosti realizirati taj projekt i njega smo prepustili Sveučilištu, s pravom gradnje na 25 godina bez naknade. Iskreno vjerujem da će novi prostori postati mjesto stjecanja novih znanja“, rekao je Vicković.

Voditeljica projekta Irena Kozulić predstavila je proces obnove objekta koji zbog lošeg stanja predstavlja opasnost za prolaznike i narušava izgled gradske jezgre. Njegovom obnovom, koja će se uz nadzor konzervatora provesti u izvornom obliku, Sveučilište će djelomično zadovoljiti potrebe za prostornim kapacitetima. Radove izvodi Strabag d.o.o. uz nadzor D&Z i  Investinženjeringa.

Okupljenima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, koji je rekao da je Sveučilište u Zadru postalo nezaobilazni visokoobrazovni resurs u Republici Hrvatskoj i cijelom Mediteranu  te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je istaknuo da do ovakvih projekata ne dolazi slučajno, kao ni do sedam preostalih preko kojih se u Gradu kroz ITU mehanizam ulaže preko 2 milijarde kuna.

„Ovo je “točka na i” odlične suradnje Sveučilišta, Vlade, Grada i Županije. Nakon ulaganja u studentski smještaj i niza otvorenih gradilišta, kreće gradnja dugoočekivanog projekta, s velikim simbolikom i emocijom za Zadar“, rekao je Erlić.

Provedba projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001” započela je 1. lipnja 2020. godine, potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odobrenih za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga KK.06.2.2.13. ITU – Revitalizacija brownfield lokacija Urbanog područja Zadar, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Planirano razdoblje provedbe projekta je od 1. lipnja 2020. do 1. lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 34.348.000,00 HRK, a EU sufinanciranje iznosi 26.000.000,00 HRK.

Povijest gradnje i dogradnji zgrade za obrte i zanate

Zadar je stoljećima bio otok te je na mjestu današnje zgrade stare Tehničke škole prolazio kanal. Do promjene paradigme dolazi sedamdesetih godina 19. stoljeća, kada započinje gradnja mnogih objekata, a Zadar od otoka postaje poluotok. Ključni događaj bila je oporuka bogatog trgovca Pasqualea Bakmaza, koji je nakon smrti 1887. godine ostavio veliki iznos novca za javne potrebe – 50.000 tadašnjih forinti za gradnju škole, 4.000 forinti za dogradnju zvonika na katedrali sv. Stošije i 1.000 forinti za zadarsko sirotište, otkrio je u svojoj prezentaciji prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Trebalo je dosta vremena do dođe do zgrade za obrte i zanate, kako se tada nazvala. Nakon projekta Enea Nikolicha gradnja započela 1908. godine te je otvorena 1910. godine, najprije u obliku slova “L”, slično današnjoj zgradi Fine na drugom kraju Poluotoka. Zbog potrebe za radionicama i praktičnom nastavom gradile su se ekstenzije, sve do pedesetih godina 20. stoljeća i oblika koji je poznat danas. Srećom, nije doživjela znatnija oštećenja u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu, pa je u nju nakon rata smještena Industrijska škola, kasnije Tehnička škola i TŠC, a dio tradicije iz nje vuče i Strukovna škola Vice Vlatkovića.

Najnovije

Općina Sv. Filip i Jakov osigurava božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im...
- Promo -

Simple Minds donose najveće hitove u pulsku Arenu

Miljenici domaće publike nastupit će na najspektakularnijem koncertnom prostoru na otvorenom u Hrvatskoj, možda i najljepšem koji ovaj dio Europe ima. Jedan od najvažnijih...

Zadarska županija subvencionira kamatu privatnim iznajmljivačima za podizanje kvalitete smještaja i usluga

Župan Božidar Longin uručio je jučer ugovore poslovnim bankama koje sudjeluju u Programu kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije, a riječ je o...

U subotu 2.12. Sportsko penjački klub Paklenica organizira Sv. Krševan Boulder Open 2023.

Sljedeću subotu, 02. prosinca 2023. godine održati će se jedanaesto po redu “Sv. Krševan Boulder Open 2023.” natjecanje u sportskom penjanju, u organizaciji Sportsko...

VII. Manifestacija mladog maslinovog ulja u Maškovica Hanu

U organizaciji Han 2020 d.o.o. i suradnji sa Općinom Pakoštane, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Turističkom zajednicom Općine Pakoštane OBAVIJEST Pozivamo sve zainteresirane maslinare s...

Povezane vijesti

- Promo -