10.4 C
Biograd na Moru
27/11/2022 07:19

Od 1. travnja veće rodiljne i roditeljske potpore

Najnovije

“Vladimir & Kalafat” I Glazbeno događanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana Mediterana

Hrvatska Međunarodni dan Mediterana obilježava koncertom u Zadru! Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva uz podršku Zaklade Anna Lindh te...

U Zadru se postavljaju eko otoci i meteo stanica s ciljem smanjenja štetnih utjecaja na okoliš

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA u suradnji sa Lučkom Upravom Jonskog mora - Lukom Taranto provodi...

Na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica u RH

  Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske stupila je na snagu u...

Vladinu nakanu da od 1. travnja poveća rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života, pozitivno su ocijenili u četvrtak i saborska pozicija i opozicija, pri čemu opozicija naglašava kako to nije dovoljno žele li se zaustaviti zabrinjavajući demografski trendovi u Hrvatskoj.

Hrvatska je pala ispod četiri milijuna stanovnika, država nestaje u demografskom smislu, istaknuli su Hrvoje Zekanović (Hrast) i Slaven Dobrović (Most) u saborskoj raspravi o Vladinim izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Predložene izmjene drže dobodošlim, ali zakašnjelim, ustvrdivši da je Vlada, odnosno resorno Ministarstvo za demografiju, glede demografije napravilo – “veliko ništa”.

Mjere su vam smješne, jedine prave – promjene načina razmišljanja nema ni u Ministarstvu, ni u Vladi, tvrdi zastupnik Zekanović i poručuje da se ‘vlak koji klizi u ponor’ ne može zaustaviti stavljanjem malih kamenčića pod kotače, nego samo lokomotivom koja će ga povući u drugom smjeru.

Dobrović se čudi Vladinu pristupu, činjenici da potpore povećava na kraju mandata. “Ponašate se kao kada selo gori, a vi popravljate dovratnik, kao da ne shvaćate da država nestaje u demografskom smislu i da sve ovo neće imati svrhu, ako se ne promijeni temeljni pristup”, poručio je.

Ovo je sve folklor, dodaje njegova stranačka kolegica Sonja Čikotić.

U europskom vrhu po visini potpora

HDZ-ovi zastupnici hvale Vladine poteze.

Ovo je jedna u nizu mjera koje ova Vlada poduzima na demografskoj revitalizaciji, demografija je reforma svih reformi, no to je proces koji traje, rekao je HDZ-ov zastupnik Ante Babić.

Ovo je drugo podizanje potpora u mandatu ove Vlade, s ovim izmjenama po visini potpora svrstat ćemo se u sam europski vrh, dodao je Domagoj Mikulić (HDZ) koji bi, kaže, volio da više očeva, od sadašnjih dva posto, koristi roditeljski dopust.

Saša Đujić (SDP) pozdravlja povećanje potpora, no primjećuje da su u projekcijama proračuna za iduće dvije godine zadržana ista sredstva, da se ne vidi postepeno podizanje naknada i u budućnosti.

Državni tajnik Ministarstva demografije Ivica Bošnjak dao je ‘umirujući odgovor’ – za iduće dvije godine predviđeno je povećanje od 220 milijuna kuna, ove 161 milijun kuna.

“Nakon 10 godina prvi put smo pristupili povećanju osnovica i prava za sve kategorije roditelja, a ovim izmjenama smo posebno targetirali zaposlene i samozaposlene”, istaknuo je državni tajnik Bošnjak, navodeći da će u ovoj, u odnosu na 2016. iznos za rodiljne naknade biti povećan za 750 milijuna kuna, sa 1,9 na 2, 7 milijardi kuna.

Nije se odustalo od delimitiranja potpora

To je najbolji odgovor koliko smo usmjereni na poboljšanje statusa roditelja i mladih obitelji, rekao je Bošnjak, poručujući kako Vlada nije odustala od obećanja o delimitiranju potpora za drugih šest mjeseci djetetova života.

Vlada je tome posvećena, u budućoj strategiji demografske revitalizacije to sigurno predstavlja jedan smjer u kojem želimo ići, odgovorio je Sabini Glasovac (SDP).

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u slijedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu.

Prema Vladinu prijedlogu, od 1. travnja taj bi se se iznos podignuo za 1.663 kune i iznosio bi 5.654 kuna, što je povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci.

Vlada predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, sa 12 na devet mjeseci.

HINA

Najpopularnije

Na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica u RH

  Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske stupila je na snagu u...
- Promo -

Književna večer uz Magdalenu Mrčelu u Gradskoj knjižnici Biograd

Gradska knjižnica Biograd poziva na književnu večer sa spisateljicom Magdalenom Mrčelom uz razgovor o romanima "Između" i "Osvetnici". PONEDJELJAK 3. LISTOPADA 2022. U...

Iz Tirola stiže 16 vatrogasnih vozila u Zadarsku županiju

Iz Tirola uskoro stiže čak 16 vatrogasnih vozila u Zadarsku županiju. Rezultat je to uspješnog posjeta zadarskog izaslanstva toj austrijskoj saveznoj državi. Naime, u pokrajinskoj...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

U Zadru se postavljaju eko otoci i meteo stanica s ciljem smanjenja štetnih utjecaja na okoliš

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA u suradnji sa Lučkom Upravom Jonskog mora - Lukom Taranto provodi projekt ECOWAVES u sklopu programa...

Povezane vijesti

- Promo -