27.4 C
Biograd na Moru
25/07/2024 09:49

Održana Eko Akcija čišćenja toka i okoliša “It is not too late”

Najnovije

“Vlajternativa”: Trinaesti po redu alternativni open – air festival 10.08. u Benkovcu

Benkovac će ovog ljeta ponovo biti domaćin jednog od najuzbudljivijih događaja alternativne glazbe i kulture – Vlajternativa festivala. Ovaj...

Općina Sv. Filip i Jakov obilježit će Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Obilježavanje 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Općini Sv. Filip i Jakov PROGRAM: 7:30 -BUDNICA (od...

Ne propustite ovogodišnju Biogradsku noć

Biogradska noć Jeste spremni za naj događaj ljeta? Biogradska noć je pred vratima! Ova tradicionalna turistička manifestacija puna je doživljaja gdje...

 Čišćenje toka i okoliša rijeke Bijele: Sakupljena i odvojena tona stakla iskoristit će se kao umjetnički resurs

 Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina, u subotu 5. rujna od 9-19 sati, organizirala je volontersku akciju čišćenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele.

Uz sudjelovanje pojedinaca, udruga i institucija,  udruga “Lončari” inicirala je akciju zbrinjavanja otpada na zaštićenom, a zapuštenom području “NATURA 2000”, zapadnom pristupnom putu kanjona rijeke Bijele. Ova ekološka akcija se organizirala sa ciljem boljeg razumjevanja problema koji je nastao, te kako bi se isti trajno riješio na ovoj lokaciji, kroz odgovorniji odnos cijele zajednice  prema prirodi cijele.

Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 mnv. Kanjon ove rijeke koji je djeo zaštićenog područja “NATURA 2000” od otopljenog je vapnenca, te poprima bijelu boju, a po čemu je ova rijeka najvjerovatnije i dobila ime. Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje. Izvor rijeke Bijele je špilja bogata živim organizmima (skakavci, pauci, šišmiši i druge životinje), dužine 225 m, a u kojoj su se u nekoliko povezanih dvorana, vremenom nakupile velike količine pitke vode pročišćene prolaskom kroz kapilarni sustav stijena.

Na relativno malom području nalaze se mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karaniskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja sa jadranske magistrale (pravac Obrovac – Karin Gornji). Na kraju iste, na oko 4 km udaljenosti od magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti, tokom godina postao pogodan za odlaganje otpada, pretežito  krupnog otpada i građevinskog materijala.

Akcija čišćenja je počela u 10h ujutru, i trajala do kasnog popodne. Udruga Karin Resort osigurala je ručak, a udruga Lončari majice za sve sudionike. Staklo rasuto po stazi oko 1,5 m3 je sakupljeno rukama sudionika i odvajano pažljivo tako da postane resurs. Ovo staklo bit će  dalje predmet rada različitih umjetnika u projektu “Trash Art Residence Bijela 2021”. Takođe, uz pomoć i uz uključenje institucija i donatora objavit ćemo međunarodni javni natječaj “CALL FOR ARTIST”,  kroz koji ćemo financirati najkreativniji umjetnički projekat kojim bi se kroz trajnu instalaciju/umjetninu na lokaciji, educirati o važnosti našeg odnosa ka prirodi.

Tijekom cijelog dana sakupljeno je preko 100 m3 raznog građevinskog otpada koje je potom odvežen na  deponiju.

Uklonjena i sanirana deponija smeća i otpada, nalazila se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi prema punktu od kojeg se kreće prema izvoru rijeke Bijele. Takođe, od samog polazišta prema izvoru i kanjonu, jedan dio staze bio je posut tonama djelića stakla koji su se tu našli poslije domovinskog rata i od tada nisu nikada uklonjeni.  Ovo staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetnje prirodom.

 

Akcija se održaala uz sudjelovanje 80 volontera, prirodnjaka i kreativaca iz Svetog Filipa i Jakova, Šibenika, Zadra, Starigrada, Maslenice, Obrovca, Kruševa, Karina Gornjeg, Karin Donjeg, te mještana zaseoka Lončara i Radeka uz pokroviteljstvo i sudjelovanje Natura Jadera – javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Turističke Zajednice Grada Obrovca, te također članova PD Paklenica, MZ Karin Gornji,  Udruge Karin Resort, Udruge Eko Zrmanja, Karinska Rivijera i Stribor, OPG Tomo Aračić, Dijelatnika Grada Obrovca te uz tehničku potporu Hlad U.T.O, a na poziv udruge za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina.

Prirodnu ljepotu i bogatstvo okoliša rijeke Bijele i njenog kanjona, primjetio je i u umjetnik i režiser Vladimir Miketa, koji u svom kratkom filmu pokazuje svu apsurdnost ovoga kraja, te problematiku zagađenja i nebrige za prirodne ljepote koje nas okružuju, kao i značaj ovog lokaliteta koji ima za obrovački kraj te je inspirirao naziv same akcije “IT IS NOT TOO LATE”.

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina Zahvaljuje svim učesnicima i medijima koji su pomogli ovu akciju. Također, naglašava da je ovo tek početak čišćenja zapuštenog područja, iz razloga što je je ova uspješna akcija zbrinula samo jedan od prilaznih puteva i staza kanjonu Rijeke Bijele.

“Nadamo se da je ovo bio dobar primjer, a želja nam je da i druge udruge pokrenu slične aktivnosti u svom kraju pod sloganom #ItIsNotTooLate, a mi smo im spremni pomoći”, kaže Marko Simić, predsjednik udruge Lončari.

Koncept “IT IS NOT TOO LATE” je djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.

U ime svih učesnika akcije udruga Lončari, apeluje na lokalno stanovništvo da prestane odlagati otpad na ovoj lokaciji i uopćeno u prirodi, da za svoj gradjevinski i krupni otpad se obrati Gradu Obrovcu i mjesnom odboru Karin Gornji, a kako bi dobili suglasnost za odvoz na deponiju.

Više o akciji na društvenim mrežama: #ItIsNotTooLate #RijekaBijela #EkoUdrugaLoncari  #TrashTag

Najnovije

“Vlajternativa”: Trinaesti po redu alternativni open – air festival 10.08. u Benkovcu

Benkovac će ovog ljeta ponovo biti domaćin jednog od najuzbudljivijih događaja alternativne glazbe i kulture – Vlajternativa festivala. Ovaj...
- Promo -

Općina Sv. Filip i Jakov obilježit će Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Obilježavanje 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Općini Sv. Filip i Jakov PROGRAM: 7:30 -BUDNICA (od mehaničke radionice ) 7:45 - Polaganje...

Ne propustite ovogodišnju Biogradsku noć

Biogradska noć Jeste spremni za naj događaj ljeta? Biogradska noć je pred vratima! Ova tradicionalna turistička manifestacija puna je doživljaja gdje se dočaravaju razni zvučni i...

Online izložba podvodne fotografije- Eko kamp Kornati 2024.

ONLINE IZLOŽBA PODVODNE FOTOGRAFIJE - EKO-KAMP KORNATI 2024. Za sve ljubitelje podvodne fotografije: Udruga Argonauta iz Murtera u suradnji sa Ronilačkim klubom Sv.Roko iz...

“Kakva ti je žena takav ti je život”- stand up komedija u Ljetnom kinu Biograd

"Kakva ti je žena takav ti je život"- stand up komedija Dragana Marinkovića Mace gostuje u Biogradu na Moru u ponedjeljak 29.07. u...

Povezane vijesti

- Promo -