28.4 C
Biograd na Moru
24/05/2022 15:14

Održana online radionica o promicanju digitalnih vještina

Najnovije

Velika volonterska akcija u Parku prirode Vransko jezero

Djelatnici IT tvrtke Asseco SEE (ASEE) Hrvatska odlučili su dio vremena svog team building programa pokloniti Parku prirode Vransko...

Poznata boemska četvrt postaje u potpunosti pješačka zona

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu ako je bila u Parizu nije prošetala poznatom četvrti...

Donesene odluke za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne i geotermalne energije vrijednosti 11,8 milijuna eura

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je odluke...

Gosti predavači i sudionici online radionice o promicanju digitalnih vještina malih i srednjih poduzetnika za vrijeme pandemije razmijenili svoja iskustva i primjere dobre prakse!

 U četvrtak, 27. siječnja, u sklopu projekta SKILLS+ 2.0 kojeg provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, održana je online radionica „Promicanje digitalnih vještina u malim i srednjim poduzećima radi povećanja njihove konkurentnosti.” Tema radionice bila je digitalna transformacija malih i srednjih poduzeća u ruralnim područjima za vrijeme trajanja pandemije Covid-19, a na njoj su gostovali doc. dr. sc. Mladen Turuk sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, vlasnica OPG-a prirodne kozmetike „Viktoria“ Brankica Borović te Josip Zurak, idejni začetnik i vlasnik platforme „Authland.“ U svojim zanimljivim prezentacijama podijelili su znanja i iskustva iz prakse te svojim primjerom dokazali da je digitalizacija ključna za poslovanje, posebice za vrijeme trajanja pandemije.

Cilj radionice u sklopu projekta SKILLS+ 2.0, u organizaciji AGRRA-e bio je razmjena ideja o tome kako je digitalizacija pomogla MSP-ovima u ruralnim područjima da se nose s pandemijom, kako su akcije za promicanje digitalnih vještina omogućile MSP-ovima da nastave s radom unatoč zatvaranju te kako inovativni ekosustavi mogu stimulirati razvoj digitalnih usluga u ruralnim područjima.

Online radionicu je otvorio doc. dr. sc. Mladen Turuk sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je sudionicima stručno približio temu digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u ruralnim područjima te izazove istih za vrijeme trajanja pandemije Covid-19.

Poslije njegovog predavanja uslijedila je zanimljiva prezenzacija Brankice Borović, vlasnice OPG-a koji proizvodi prirodnu kozmetiku Viktoria. Nakon obilaska gotovo cijelog svijeta i rada u velikim korporacijama, Rim je zamijenila Radučićem kod Knina te počela proizvoditi prirodnu kozmetiku. Njihova vizija poslovanja bila je povezati se s prirodom te proizvesti najkvalitetnije proizvode na bazi smilja, lavande i magarećeg mlijeka, kako za svoju obitelj tako i za sve ljubitelje prirodne kozmetike. Pandemija ih je dodatno motivirala pa su za vrijeme iste izradili web shop, a njihova je kozmetika i najprodavanija u trgovačkom lancu SPAR.

Još jedan zanimljiv primjer iz prakse dao je mladi poduzetnik Josip Zurak koji je predstavio svoj projekt Authland te načine na koje mali i srednji poduzetnici mogu koristiti nove prodajne kanale, kao što su digitalne platforme, kako bi unaprijedili svoje poslovanje te način razmišljanja o marketingu. Authland je Internet platforma koja na jednom mjestu nudi najbolje ture, aktivnosti i izlete u našoj zemlji. Imaju već 60-ak partnera te 85 različitih usluga, a fokusirani su na vinske degustacije, kušanje maslinovog ulja, gastro doživljaje, avanturizam i izlete brodom.

Poslije svakog predavanja sudionici su imali priliku osvojiti poklon pakete Viktoria kozmetike, na način da su slagali online puzzle, a oni najbrži bit će nagrađeni ovim zanimljivim poklonima.

Tijekom trosatne online radionice sudionici su se uključivali u raspravu te dijelili svoja iskustva u poslovanju i digitalizaciji za vrijeme trajanja pandemije.

SKILLS+ 2.0 projekt kojeg provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije usmjeren je na poboljšanje javnih politika s ciljem promicanja digitalizacije MSP-a u ruralnim područjima. Unatoč činjenici da je pandemija uzrokovana virusom COVID-19 dovela do poticanja digitalizacije među MSP-ovima na urbanom području, to često nije slučaj s MSP-ovima na ruralnom području.

Izazovi koji su bili prisutni i prije pandemije, uključujući nedostatak širokopojasnog pristupa Internetu, digitalne vještine zaposlenika i rukovodećeg osoblja, pogoršali su situaciju i povećali digitalnu podjelu koja sve više koči konkurentnost MSP-ova na ruralnim područjima.

Najpopularnije

Općini Pakoštane 340 000 kuna za uređenje trga Elija Banova na Vrgadi

Ove godine među 56 projekata koji su zadovoljili bodovni prag nalazi se Općina Pakoštane kojoj je odobreno 340 000...
- Promo -

Općina Sv. Filip i Jakov: Odobreno 210.000,00 kuna za obnovu kule Fortica na Babcu i popratni turistički sadržaj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i u 2022. godini nastavilo je provoditi "Program razvoja otoka" pružajući podršku malim kapitalnim projektima kojima se...

Dalmatinka – prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi u Zadru

INSPIRIRAMO POLJOPRIVREDU Svečano otvaranje prve konferencije o mediteranskoj poljoprivrediDALMATINKA  će se održati u utorak 24. svibnja , s početkom u 09:00 sati na adresi Dr....

Javna tribina o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima u zaštićenom području PP Vransko jezero

U četvrtak 19. svibnja 2022. u 11h u Poduzetničkom inkubatoru Biograda na Moru, Bukovačka 23, 1. kat održat će se Javna tribina o projektu...

Prezentacija o mogućnostima poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnje financijske omotnice 2021. – 2027.

Prezentacija „Mogućnosti poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnje financijske omotnice 2021 – 2027",  će se održati u petak, 20. svibnja, u 11,30 sati,...

Povezane vijesti

- Promo -
Exit mobile version