14.4 C
Biograd na Moru
19/04/2024 20:45

Održane javnozdravstvene akcije povodom Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati...

Zavod za javno zdravstvo Zadar i Odjel za gastroenterologiju OB Zadar održali su predavanja povodom obilježavanja „Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva“ i promocije Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Cilj ove javnozdravstvene akcije je povećati svjesnosti o problematici raka debelog crijeva, ukazati na važnost zdravih životnih navika i povećati odaziv osoba na testiranje u sklopu preventivnog Nacionalnog programa.

Ana Petrić Ažić, dr. med. univ. mag. sanit. publ. specijalista javnog zdravstva održala je predavanje “Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva – provedba programa u Zadarskoj županiji”, a doc. prim. dr. sc. Melanija Ražov predavanje “Kolorektalni karcinom – prevencija i rano otkrivanje”.
Predavanja su održana u Pakoštanima u Općinskoj vijećnici, Poličniku u Centru za razvoj i edukaciju i Bibinjama u Društvenom centru Bibinje.
U sklopu akcije svi zainteresirani izmjerili su se na dijagnostičkoj „pametnoj vagi“ Tanita DC-360S koja osim tjelesne težine mjeri i potkožno masno tkivo, mišićnu masu, postotak vode, BMI i bazalni metabolizam.
Nakon predavanja sudionici su imali priliku dobiti dodatne odgovore i savjete vezane uz provođenje preventivnih Nacionalnih programa i o pregledima koji se provode na Odjelu za gastroenterologiju OB Zadar.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u našoj županiji kao i u većini ostalih županija počeo se provoditi početkom 2008. godine. Programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi 50-74 godine. U tijeku je VI. ciklus u kojem se pozivaju osobe rođene 1949.-1973. godine.
U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija.
Program je usmjeren poboljšanju zdravlja populacije, jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života, te dulje preživljavanje.

Za sve informacije vezano za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete nazvati besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo Zadar radnim danom od 07:30 do 14:30 sati:
0800-200-183
Odazovite se pozivu jer rano otkrivanje raka spašava život!

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...
- Promo -

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava se MINI KOŠARKA REGIONALNO NATJECANJE...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati u Velikoj dvorani . Tadašnji...

Duhovna obnova za branitelje u Pakoštanima

" Za slobodu nas Krist oslobodi" Udruga Hrvatskih branitelja domovinskog rata Pakoštane pozivaju na „Duhovnu obnovu hrvatskih branitelja i obitelji u Pakoštanima“ koja...

Uručen ugovor za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju  sudjelovao je  na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora...

Povezane vijesti

- Promo -