4.4 C
Biograd na Moru
20/04/2024 06:15

Općina Pakoštane prigodno obilježila svoj dan i 30. obljetnicu osnutka

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati...

Općina Pakoštane danas je svečano obilježila Dan općine. Jutros su na spomen obilježju u Miranjama Donjim,te mjesnim grobljima u Pakoštanima, Dragama i Vrgadi, položeni vijenaci, u čast poginulih hrvatskih branitelja u akciji hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31.srpnja 1991., poginuo hrvatski bojovnik Miro Barešić iz Draga te Zdeslav Turić, Frane Bokanović I Mile Pandžić . Nakon Svete mise u Crkvi u Pakoštanima , svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Pakoštane dodijeljena su i priznanja . Načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov posjetio je kako općina ove godine ujedno slavi 30 godina od osnutka, te napomenuo kako je iza njih puno realiziranih projekata, a puno ih projekata očekuje i u budućnosti. Načelnik Kurtov izjavio je kako su rezultate njihovog dosadašnjeg rada stanovnici ocjenjivali na izborima svake četiri godine, a turisti svojim dolascima u općinu Pakoštane.

Rezultati ostvareni u turizmu prošle godine idu tomu u prilog jer je prošle godine ostvareno 806.913 noćenja, odnosno 70.716 više nego prethodne godine te je broj dolazaka bio 103.835 odnosno 17.736 dolazak više.

Osnovna gospodarska djelatnost na području Općine Pakoštane je turizam te je Općina Pakoštane i u zadnjih godinu dana intenzivno radila na poboljšanju turističke infrastrukture otkrio je Kurtov te podjetio na neke od uspješno provedenih projekta na području šire općine Pakoštane. Osvjetljene šetnice, biciklističke staze projket za izradu , biciklističke, pješačke, edukacijske i interpretacijske infrastrukture prirodne baštine Vrane samo su dio brojnih projekta, a načelnik je podsjetio kako do kraja godine očekuju završetak radova na luci nautičkog turizma Drage što će osigurati nove kapacitete u nautičkom turizmu u marini sa 4 sidra čime općina Pakoštane službeno postaje destinacija nautičkog turizma. Načelnik Kurtov na kraju se zahvalio svim onima kojim su svojim profesionalnim radom pridonijeli razvitku Općine Pakoštane, volonterima i pojedincima koji su kroz Društva, Udruge i Klubove pridonijeli razvoju Općine.


Priznanja Općine ove godine dobili su:

Tomislav (Šime) Maksan, rođen je 28.01.1943. u Pakoštanima.
Osnovnu školu završio u Pakoštanima. Član je crkvenog zbora Oratoristi 28 godina. Također sudjeluje u pjevačkoj grupi Kulturno umjetničkog društva Pakoštane a najupečatljivije je zalaganje u pučkom pjevanju u crkvi za vrijeme velikog tjedna i uskrsnih blagdana te pri skoro svakom ispraćaju pokojnika. Ponosan je kao djed 11-oro unučadi i troje praunučadi. Uvijek vedar i pozitivan u svakoj situaciji.

Karla Kalcina, rođena je 29.04.1999 u Zadru. Osnovnu školu završila je u Pakoštanima, a potom srednju medicinsku školu u Zadru, a pohađala je i glazbenu školu u Biogradu.
Student je na studiju sestrinstva na odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru. Odlaskom časne sestre Andrijane, preuzela je dužnost sviranja orgulja za crkveni zbor i to aktivno na nedjeljnim misama, blagdanima i vjenčanjima. Svojim nesebičnim angažmanom, puno doprinosi da crkveni zbor nastavi svoje djelovanje.

Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Pakoštane,

„PRIZNANJE OPĆINE PAKOŠTANE“, kao izraz javnog priznanja Općine Pakoštane, za promicanje vrijednosti iz Domovinskog rata, za aktivnosti i uspješnu suradnju, čime doprinose razvijanju društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane
Dragovoljci iz Pakoštana organizirani su od 1990.g., u teritorijalnoj obrani (čuvaju vodovode, šume, kampove i mostove), a 1991. godine formirana su tri Dragovoljačka voda narodne zaštite, koja su davala straže i čuvala ljudska i materijalna dobra u Pakoštanima i na prvoj crti obrane u Vrani.
Potom se priključuju Zboru narodne garde i aktivno sudjeluju u svim ratnim operacijama Hrvatske vojske do samog oslobođenja. U Domovinskom ratu sudjelovalo je ukupno 348 osobe s prebivalištem u Pakoštanima (34 dočasnika, 20 časnika, 294 osobe su vojnici).
Udruga je osnovana 2001. g., a po osnivanju članovi nisu aktivno djelovali, te sa novoizabranim predsjedništvom od 2018.g. započinju aktivno djelovati organiziranjem raznih aktivnosti (susreti, putovanja, obilježavanje obljetnica i sl.) te aktivno sudjeluju u društvenim događanjima.

Kulturno umjetničkom društvu KUD SV. ANTE DRAGE,
dodjeljuje se:
„PRIZNANJE OPĆINE PAKOŠTANE“ kao izraz javnog priznanja Općine Pakoštane, za očuvanje i promicanje kulturne baštine i tradicije, čime doprinose razvijanju društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane.
Obrazloženje:

Kulturno umjetničko društvo Sv. Ante Drage (KUD Sv. Ante), osnovan je 2016. godine za ciljem očuvanja i promicanja kulturne baštine i tradicije, kako mjesta Drage, tako i Općine Pakoštane.
KUD sv. Ante sastavljen je od tri generacije u jednu cjelinu, u kojoj se prenose znanja na mlade članove koji se rado uključuju u rad KUD-a , kroz pjesmu, kola i radionice izrade ručnih radova

Uspješno su organizirali četiri puta večer folklora sa gostima iz i van Zadarske županije, a to sve u turističke svrhe promoviranja Općine Pakoštane. KUD sv. Ante sudjelovao je na raznim smotrama i festivalima folklora unutar i izvan Republike Hrvatske, te dobili nagrade i priznanja za njihov izvorni i za festivalski nastup.
Sudjeluju na raznim etno-gastro manifestacijama a posebno su aktivni na Etno-gastro manifestaciji „ Bumbete“.
—————————————————————–

Ante Vulin, Vinko Lalin i Tomislav Čudina iz Pakoštana,

“NAGRADU OPĆINE PAKOŠTANE“ koja se dodjeljuje kao izraz javnog priznanja Općine Pakoštane, za osvojene nagrade i odličja u području maslinarstva, a što pridonosi gospodarskom razvoju i razvijanju društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane.Obrazloženje:

Njihova maslinova ulja ostvarila su zlatna odličja na najprestižnijem svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovih ulja u New Yorku (New York Olive Oil Competition – NYIOOC 2023).
Pored ovog prestižnog natjecanja za kojeg su nagrađeni, godinama sa svojim ekstra djevičanskim maslinovim uljima redovito osvajaju zlatne medalje i nalaze se u samom vrhu hrvatskog maslinarstva, o čemu je javnost upoznata, a zajednica u kojoj žive i rade, posebno maslinari izuzetno cijene i s njima ponosno obilježavaju “Dane maslinara”.

NAGRADa OPĆINE PAKOŠTANE ZA ŽIVOTNO DJELO prof. Boži Došen, iz Biograda na Moru,
kao javno priznanje za cjelovito djelo koje je prof. Boži Došen, ostvario u tijeku radnog vijeka a koje predstavlja izuzetan i osobito vrijedan doprinos razvoju Općine Pakoštane iz područja kulture, znanosti, odgoja i prosvjete.

Prof. Božo Došen rođen je u Radošinovcu 13. prosinca 1946. od oca Josipa i majke Anđelije.
Pučku školu polazio je u rodnom mjestu i Stankovcima. Školovanje nastavlja u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji „Zmajević“ u Zadru. Na Pedagoškoj akademiji u Zadru diplomira hrvatski jezik. Od rujna 1971. nastavnik je u Osnovnoj školi „Petar Zoranić“ u Stankovcima.
Godine 1978. na Filozofskom fakultetu u Zadru, kao izvanredni student, diplomira studijsku grupu francuski i latinski jezik. Od godine 1981. do 1992. ravnatelj je Pučkog otvorenog učilišta u Biogradu, a potom prof. francuskog i latinskog jezika u biogradskoj Srednjoj školi te nastavnik hrvatskoga u Osnovnoj školi u Stankovcima.
Sredinom 90-ih godina postaje ravnatelj biogradske Srednje škole.
Uz novčanu potporu Grada Biograda, Zadarske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, njegovim iznimnim angažiranjem Srednja škola Biograd na Moru dobila je novi izgled. Svojim dolaskom u Biograd 80-ih godina profesor Došen angažirao se i kao kulturni djelatnik. Bio je i predsjednik Organizacijskog odbora iznimno zapaženog Međunarodnog skupa Fenomen glagoljice, koji je održan 2017. godine u organizaciji Grada Biograda na Moru, Sveučilišta u Zadru, te suorganizaciji HAZU-a, Zadarske nadbiskupije, Zadarske županije, Ogranka Matice hrvatske u Zadru

U zabavno-sportskom dijelu programa večeras od 20.00 sati u Dragama održat će se završnica 19. Memorijalnog turnira „Hrvatski vitez Miro Barešić”, a u Pakoštanima održat će se turnir u šijama, uz nastavak glazbenog programa .

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...
- Promo -

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava se MINI KOŠARKA REGIONALNO NATJECANJE...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati u Velikoj dvorani . Tadašnji...

Duhovna obnova za branitelje u Pakoštanima

" Za slobodu nas Krist oslobodi" Udruga Hrvatskih branitelja domovinskog rata Pakoštane pozivaju na „Duhovnu obnovu hrvatskih branitelja i obitelji u Pakoštanima“ koja...

Uručen ugovor za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju  sudjelovao je  na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora...

Povezane vijesti

- Promo -