4.4 C
Biograd na Moru
4/02/2023 00:38

Općina Pašaman ugovorila projekte vrijedne gotovo 3 milijuna kuna

Najnovije

“Dan vina i gastronomije Zadarske županije“ u petak 10. veljače

U petak 10. veljače 2023. godine održat će se 2. izdanje „Dana vina i gastronomije Zadarske županije“. Događanje koje...

Predstavljena e-Dječja kartica – Mudrica pomoću koje ostvarujete pogodnosti i popuste za dječje proizvode i usluge

Obitelji s djecom, putem e-Dječje kartice - Mudrice koja je u četvrtak predstavljena u organizaciji Središnjeg državnog ureda za...

Prva brodica, namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Prva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu...

Na području Općine Pašman u tijeku je realizacija  brojnih projekata te se planira investirati u buduće projekte od društvenog i gospodarskog značaja za širu zajednicu Općine Pašman. Načelnik Općine Pašman, Krešimir Ćosić u razgovoru za BnM radio otkrio kako se nadaju dobroj turističkoj sezoni te najavio kako će projekti uređenja plaže Jesenice i sanacija pomorskog dobra Ždrelac-Gladuša biti završeni do kraja lipnja, kada i očekuju početak turističke sezone.

Jedan od projekata koji je u stopostotnom iznosu sufinanciran temeljem Programa ruralnog razvoja , Mjera 08“ Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture vrijedi 732.740,00 kn.

OPIS ULAGANJA

Projektom se uspostavljaju i uređuju rekreativno-poučne staze, vidikovci i odmorišta na šumskom području  s ciljem promicanja i korištenja rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume što u konačnici doprinosi poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva i posjetitelja otoka Pašmana.

Osim promicanja rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume, projektom se nastoji educirati i informirati posjetitelje o važnosti očuvanja ekosustava, zaštiti šuma, šumskim biljkama i životinjama, zaštiti i sprečavanju daljnje devastacije špilja otoka Pašmana te sprječavanju nastanka požara.

Namjena i podaci o lokaciji ulaganja

 Lokacija ulaganja je na otoku Pašmanu, na administrativnom području općine Pašman. Područje provedbe  se nalazi na šumskom području gospodarske jedinice Pašman-Vrgada, koje pripada području Uprave šuma Split, Šumarije Biograd.

Projektom se uređuje staza, u naravi postojeći šumski put  na lokaciji:

  1. Staza ”Bokolj”, k.č.br. dio 1070/52, k.o.Dobropoljana.

Na početnom dijelu staze koja vodi do vidikovca ”Bokolj” postaviti će se ploča dobrodošlice, orijentacijska ploča te kanta za otpad.

Odmorišta i vidikovci se uspostavljaju i uređuju  na sljedećim lokacijama:

  1. Odmorište/ vidikovac ”Lavanda”, kč.br. dio 2769/95, k.o. Pašman

Na vidikovcu ”Lavanda” postaviti će se drvena pergola sa sjedećom garniturom i stolom, oko koje će se urediti tematski ”Dalmatinski vrt Lavanda”. Postaviti će se interpretacijska ploča kojom će se informirati posjetitelje o lavandi (blagotvorni utjecaj, otočni proizvodi koji se dobivaju preradom lavande…). Prostor će se također obogatiti pločom dobrodošlice, stalkom za bicikle, dalekozorom bez naplate te kantom za otpad.

  1. Odmorište ”Bobića špilja” , kč.br. dio 2945/111, o. Pašman

Na odmorištu će se postaviti klupa, stalak za biciklu, kanta za otpad i orijentacijska ploča. Osim toga na ovom dijelu će se postaviti i info ploča kojom će se educirati i informirati posjetitelji o špiljama otoka Pašmana ( jedna je u blizini samog odmorišta), važnosti i zaštiti  s ciljem sprečavanja devastacije špilja i jama na ovom području.

  1. Odmorište/ vidikovac ”Smilje”, kč.br. dio 2945/143, k.o. Pašman

Vidikovac ”Smilje” nosi naziv po važnoj šumskoj biljci karakterističnoj za ovaj kraj. Zbog toga se planira hortikulturno uređenje još jednog dalmatinskog vrta s temom smilja. Interpretacijska ploča će pružiti više informacija za posjetitelje o smilju, njegovoj upotrebi i drugim zanimljivostima. Također, planira se postavljanje drvene pergole sa sjedećom garniturom i stolom, kantom za otpad te dalekozorom bez naplate. S obzirom da se dalekozorom mogu vidjeti Kornati, Vransko jezero i Velebit pločom će se informirati i educirati posjetitelji o nacionalnim parkovima i parkovima prirode koji se nalaze u neposrednoj blizini otoka Pašmana.

  1. Odmorište/ vidikovac ”Maslina”, kč.br. dio 2710/1, o. Neviđane

Na ovoj lokaciji se planira hortikulturno uređenje dalmatinskog vrta s temom masline i postavljanje interpretacijske ploče kojom će se educirati posjetitelji o povijesti maslinarstva na otoku Pašmanu. Prostor će se urediti i sa drvenom pergolom, sjedećom garniturom sa stolom, stalkom za biciklu te kantom  za otpad. Postaviti će se i jedna info ploča kojom će se educirati posjetitelji o važnosti šuma, zaštiti šuma i okoliša te sprečavanju nastanka požara.

  1. Odmorište/ vidikovac ”Bokolj”, kč.br. dio 1070/52 i 1070/212, k.o. Dobropoljana

S obzirom da je vidikovac ”Bokolj” već uspostavljen na ovoj lokaciji će se postaviti kanta za otpad, klupa te info ploča kojom će se educirati posjetitelji o šumskim biljkama i životinjama ovog područja.

U tijeku je i uređenje plaže Jasnice za čije su uređenje aplicirali na natječaj Ministarstva turizma,  Program razvoja javne turističke infrastrukture čime je osigurano 308. 000,00 kuna, a ukupna vrijednost ovog projekta je gotovo 650.000, 00 kuna.

Predmet ulaganja: Uređenje morske plaže Jasenice-urbana promenadna plaža, u naselju Pašman na otoku Pašmanu.

Osnovni cilj projekta je primjerenija valorizacija prirodnih resursa uz razvoj turističke infrastrukture i poboljšanja turističke resursne osnove. Uređenjem plaže sa raznim inovativnim  sadržajima stvara se dodatna ponuda i porast zadovoljstva posjetitelja u naselju Pašman.

Opis ulaganja:

Plaža će se urediti kao travnata površina, s olakšanim pristupom za kretanje invalida i osoba smanjenje pokretljivosti. Na travnatoj površini se planiraju postaviti fiksni suncobrani, tende za presvlačenje, osmatračnica te stabilne dječje igračke ( tobogan, penjalice, kučica) . Na betoniranom dijelu planira se postavljanje info ploče, solarne klupe sa rasvjetom, solarni tuševi i fontana te sanitarna kabina. Na morskom dijelu planira se postavljanje zaštitne plutajuće ograde plaže. Sva oprema je ekološki prihvatljiva i energetski efikasna s ciljem očuvanja i zaštite prirode i voda.

Treći u nizu je projekt izgradnje mrtvačnice na mjesnom groblju u Kraju u vrijednosti od gotovo 650 .000,00, a ukupan iznos potpore je  563.887,65 kn temeljem MJERE 8 „ULAGANJA U POKRETANJE, POBOLJŠANJE ILI ŠIRENJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA“ LRS LAG-a „Laura“

OPIS ULAGANJA

Projektom se planira izgradnja mrtvačnice na mjesnom groblju u naselju Kraj.

Općina Pašman svoje napore ulaže u osiguravanje adekvatnog sustava komunalne infrastrukture, što je temelj kvalitetnog života lokalnog stanovništva i unapređenja društvenog i gospodarskog stanja na određenom području.  Osnovni ciljevi koji će se postići realizacijom ovog projekta navedeni su u nastavku.

CILJ 1:  ”Podizanje kvalitete života kroz stvaranje i unapređenje komunalne infrastrukture”.

CILJ 2: ”Osiguranje adekvatnog komunalnog standarda na svim mjesnim grobljima na administrativnom području općine Pašman”.

Osiguravanjem adekvatnog komunalnog standarda na mjesnom groblju u naselju Kraj izravno se podiže kvaliteta života i standard lokalne zajednice, kvaliteta pogrebnih usluga kroz opremljenost komunalnom infrastrukturom što se odražava i na djelatnike koji održavaju mjesna groblja a ujedno se stvaraju uvjeti za daljnji razvoj pogrebnih djelatnosti na administrativnom području općine Pašman.

Do kraja lipnja trebao bi biti završen i projekt sanacije pomorskog dobra Ždrelac-Gladuša, za čije uređenje je Općina Pašman natječajem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2020. godini, dobila 400.000,00 kuna dok će Općina Pašman sudjelovati s iznosom od 201.000, kuna.

Sredstva su odobrena temeljem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2020. godini.

Projektom se planira uređenje pješačke staze/šetnice koja se nalazi na pomorskom dobru, a koja je trenutno u lošem stanju te je nužna sanacija s ciljem povećanja sigurnosti kretanja pješaka te unapređenja kvalitete života na otoku Pašmanu.

Cilj projekta je razvoj i unapređenje temeljne lokalne infrastrukture na području općine Pašman. Glavna projektna aktivnost je sanacija pomorskog dobra u naselju Ždrelac. Projektom se planira uređenje pješačke staze koja je trenutno u dosta lošem stanju, čime  se dovodi u pitanje sigurnost pješačkog i pomorskog prometa. Realizacija projekta bi trebala doprinijeti rješavanju ovog bitnog problema za lokalno stanovništvo, čime se podiže kvaliteta života na ruralnom području te se stvaraju adekvatni uvjeti za razvoj turizma na otoku Pašmanu.

I za kraj, odlična vijest za najmlađe stanovnike Općine Pašman, naime Općini je dodijeljeno je dodijeljeno 450.000,00 kn za projekt ”Svakom djetetu na dar ” temeljem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Program razvoja otoka 2020. godine.

Vrijednost prve faze radova iznosi 642.857,00 kn, od čega Min.regionalnog razvoja i fondova EU sufinancira projekt sa 70%, a Općina Pašman preostalih 30% investicije.
Projektom se planira uspostava i uređenje dječjih igrališta na područjima gdje je do sada istih nedostajalo ili   nisu adekvatna.
Glavni cilj projekta ”Svakom djetetu na dar” je osiguravanje adekvatnog i sigurnog prostora za socijalni rast i razvoj djece. Općina Pašman nastavlja ulagati značajna sredstva u pronatalitetnu politiku što je rezultiralo pozitivnim prirodnim prirastom stanovništva stoga se planira nastavak provođenja pozitivne pronatalitetne politike.

foto Krešimir Ćosić : Zadarski list

 

 

Najpopularnije

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { ...
- Promo -

Dokumentarni film KORLAT Luke Klapana u Gradskoj knižnici Benkovac

U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Zadru i Gradske knjižnice Benkovac u petak 10. 02. 2023. u 19.00 sati na obljetnicu smrti blaženog...

Prva brodica, namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Prva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu prošla je sve testove pa...

“Dan vina i gastronomije Zadarske županije“ u petak 10. veljače

U petak 10. veljače 2023. godine održat će se 2. izdanje „Dana vina i gastronomije Zadarske županije“. Događanje koje okuplja sve one kojima je...

HT Premijer liga: Zadar slomio zagrebački Dinamo

KK ZADAR – KK DINAMO ZAGREB 79:70 (16:15, 20:28, 23:6, 20:21) U 18. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra pobijedili su zagrebački Dinamo rezultatom 79:70....

Povezane vijesti

- Promo -