6.4 C
Biograd na Moru
30/01/2023 18:17

Otvorena je Providurova palača u Zadru, kompleks koji se prostire na sedam tisuća metara četvornih

Najnovije

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA...

Braća Fantela imaju jasne ciljeve za 2023.

Šime i Mihovil Fantela ušli su u predolimpijsku godinu, u kojoj žele ostvariti normu za Igre u Parizu, ali...

Bogatim programom u atriju i na Trgu Petra Zoranića, u Zadru je u srijedu navečer otvorena obnovljena Providurova palača, koja s Kneževom čini kompleks Dvije palače Prostor Dvije palače, kako je najavio gradonačelnik Zadra Branko Dukić, postat će kulturni dnevni boravak Zadra otvoren svim građanima i posjetiteljima cijele godine.

“Velikih integriranih kulturnih priča ima puno, ali mi bismo, naravno, voljeli da ih je još više. Međutim, ovako velikih i uspješnih projekata kao što je ovaj kompleks Kneževe i Providurove palače u Zadru nema puno u Hrvatskoj”, istaknula je  na otvorenju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Istaknula je zadovoljstvo što taj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture.

  “Čini mi se kao da je bilo prije godinu ili dvije kad smo otvorili Kneževu palaču. Sve je išlo nekim svojim redom i jako smo sretni da je ovaj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture, kuća otvorena svim Zadranima, svim posjetiteljima, da će ovdje naći svoj prostor i svoj dom svi umjetnici i kreativci koje smo mogli večeras čuti u fragmentima i nastaviti divnu tradiciju zadarskih umjetnika, rekla je ministrica kulture i medija.

Dodala je kako je riječ o prostoru koji nosi sve slojeve bogate baštine, ali on je u prvom redu otvoren za sve današnje generacije i za sve one ljude koji danas žele ovdje provoditi vrijeme, stvarati neke nove vrijednosti, biti u interakciji, susretati se sa svojim sugrađanima i komunicirati kulturu.

Novi kompleks prostire se na sedam tisuća metara četvornih

Novi kompleks Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe palače, prostire se na sedam tisuća metara četvornih. Većina prostora namijenjena je izložbeno-galerijskoj djelatnosti, dok su za glazbena i filmska događanja rezervirana velika Polivalentna dvorana opremljena DCP projektorom i platnom, kapacitetom puno veća od Koncertne dvorane Braće Bersa u Kneževoj palači.

Obnova Providurove i Kneževe palače, koja je otvorena prije pet godina, jedan je od najvećih kapitalnih projekata povezanih s kulturnim sektorom i razvojem Grada Zadra u koji je uloženo 110 milijuna kuna, a u posljednjih sedam godina u revitalizaciju kulturne baštine Zadra investirano je više od 244 milijuna kuna uz prosječnu stopu financiranja iz EU fondova od 85 posto.

Na otvorenju Providurove palače bila je i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je istaknula kako je projekt obnove Providurove i Kneževe palače jedan od pozitivnih primjera kako i na koji način se integrirala kultura u atrakcijsku osnovu održivog razvoja turizma.

“Ovaj je projekt iznimno uspješan i na ponos je cijele zajednice, Grada Zadra i Zadarske županije, koji su među uspješnijim u povlačenju europskih sredstava. Više od 1600 projekata realizirano je upravo ovdje u Zadarskoj županiji u vrijednosti većoj od 3,8 milijardi kuna”, rekla je ministrica Tramišak.

U programu otvorenja Providurove palače tri su glavna sadržaja: izložba velikih skulptura Ratka Petrića „Baciti istinu u lice“ na oba kata Providurove palače i u atriju, izložba „Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana“ u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, izložba fotografija s gradilišta Igora Pedišića „Usput“ u kafeteriji Providurove palače i u prizemlju Kneževe palače „Moderno – posmoderno“, izbor djela iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Program otvorenja Providurove palače nastavit će se sljedećih deset dana, a posjetitelji će moći uživati u izložbama, koncertima, radionicama, filmskim projekcijama, predstavljanjima knjiga i predavanjima. Ulaz će biti slobodan.

hina

Najpopularnije

ŠRU Podlanica Biograd poziva na upis u školu ribolova

ŠRU "PODLANICA" BIOGRAD NA MORU POZIVA!!! UPIS U ŠKOLU RIBOLOVA Športsko ribolovna udruga "PODLANICA" Biograd na Moru nastavlja sa radom...
- Promo -

Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd

Noć muzeja u petak, 27. siječnja, obilježava se i u Zavičajnom muzeju grada Biograda na Moru U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA potpisala je Sporazum o suglasnosti...

Sveučilište u Zadru : Studenti nude besplatne pripreme za državnu maturu iz psihologije

Udruga studenata psihologije "Kasper", sa Sveučilišta u Zadru i ove godine, već tradiocionalno, održava besplatne, online pripreme za državnu maturu iz psihologije za naše...

Povezane vijesti

- Promo -