28.4 C
Biograd na Moru
24/05/2022 13:27

Otvorena je Providurova palača u Zadru, kompleks koji se prostire na sedam tisuća metara četvornih

Najnovije

Velika volonterska akcija u Parku prirode Vransko jezero

Djelatnici IT tvrtke Asseco SEE (ASEE) Hrvatska odlučili su dio vremena svog team building programa pokloniti Parku prirode Vransko...

Poznata boemska četvrt postaje u potpunosti pješačka zona

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu ako je bila u Parizu nije prošetala poznatom četvrti...

Donesene odluke za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne i geotermalne energije vrijednosti 11,8 milijuna eura

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je odluke...

Bogatim programom u atriju i na Trgu Petra Zoranića, u Zadru je u srijedu navečer otvorena obnovljena Providurova palača, koja s Kneževom čini kompleks Dvije palače Prostor Dvije palače, kako je najavio gradonačelnik Zadra Branko Dukić, postat će kulturni dnevni boravak Zadra otvoren svim građanima i posjetiteljima cijele godine.

“Velikih integriranih kulturnih priča ima puno, ali mi bismo, naravno, voljeli da ih je još više. Međutim, ovako velikih i uspješnih projekata kao što je ovaj kompleks Kneževe i Providurove palače u Zadru nema puno u Hrvatskoj”, istaknula je  na otvorenju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Istaknula je zadovoljstvo što taj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture.

  “Čini mi se kao da je bilo prije godinu ili dvije kad smo otvorili Kneževu palaču. Sve je išlo nekim svojim redom i jako smo sretni da je ovaj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture, kuća otvorena svim Zadranima, svim posjetiteljima, da će ovdje naći svoj prostor i svoj dom svi umjetnici i kreativci koje smo mogli večeras čuti u fragmentima i nastaviti divnu tradiciju zadarskih umjetnika, rekla je ministrica kulture i medija.

Dodala je kako je riječ o prostoru koji nosi sve slojeve bogate baštine, ali on je u prvom redu otvoren za sve današnje generacije i za sve one ljude koji danas žele ovdje provoditi vrijeme, stvarati neke nove vrijednosti, biti u interakciji, susretati se sa svojim sugrađanima i komunicirati kulturu.

Novi kompleks prostire se na sedam tisuća metara četvornih

Novi kompleks Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe palače, prostire se na sedam tisuća metara četvornih. Većina prostora namijenjena je izložbeno-galerijskoj djelatnosti, dok su za glazbena i filmska događanja rezervirana velika Polivalentna dvorana opremljena DCP projektorom i platnom, kapacitetom puno veća od Koncertne dvorane Braće Bersa u Kneževoj palači.

Obnova Providurove i Kneževe palače, koja je otvorena prije pet godina, jedan je od najvećih kapitalnih projekata povezanih s kulturnim sektorom i razvojem Grada Zadra u koji je uloženo 110 milijuna kuna, a u posljednjih sedam godina u revitalizaciju kulturne baštine Zadra investirano je više od 244 milijuna kuna uz prosječnu stopu financiranja iz EU fondova od 85 posto.

Na otvorenju Providurove palače bila je i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je istaknula kako je projekt obnove Providurove i Kneževe palače jedan od pozitivnih primjera kako i na koji način se integrirala kultura u atrakcijsku osnovu održivog razvoja turizma.

“Ovaj je projekt iznimno uspješan i na ponos je cijele zajednice, Grada Zadra i Zadarske županije, koji su među uspješnijim u povlačenju europskih sredstava. Više od 1600 projekata realizirano je upravo ovdje u Zadarskoj županiji u vrijednosti većoj od 3,8 milijardi kuna”, rekla je ministrica Tramišak.

U programu otvorenja Providurove palače tri su glavna sadržaja: izložba velikih skulptura Ratka Petrića „Baciti istinu u lice“ na oba kata Providurove palače i u atriju, izložba „Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana“ u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, izložba fotografija s gradilišta Igora Pedišića „Usput“ u kafeteriji Providurove palače i u prizemlju Kneževe palače „Moderno – posmoderno“, izbor djela iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Program otvorenja Providurove palače nastavit će se sljedećih deset dana, a posjetitelji će moći uživati u izložbama, koncertima, radionicama, filmskim projekcijama, predstavljanjima knjiga i predavanjima. Ulaz će biti slobodan.

hina

Najpopularnije

Općini Pakoštane 340 000 kuna za uređenje trga Elija Banova na Vrgadi

Ove godine među 56 projekata koji su zadovoljili bodovni prag nalazi se Općina Pakoštane kojoj je odobreno 340 000...
- Promo -

Općina Sv. Filip i Jakov: Odobreno 210.000,00 kuna za obnovu kule Fortica na Babcu i popratni turistički sadržaj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i u 2022. godini nastavilo je provoditi "Program razvoja otoka" pružajući podršku malim kapitalnim projektima kojima se...

Dalmatinka – prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi u Zadru

INSPIRIRAMO POLJOPRIVREDU Svečano otvaranje prve konferencije o mediteranskoj poljoprivrediDALMATINKA  će se održati u utorak 24. svibnja , s početkom u 09:00 sati na adresi Dr....

Prezentacija o mogućnostima poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnje financijske omotnice 2021. – 2027.

Prezentacija „Mogućnosti poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnje financijske omotnice 2021 – 2027",  će se održati u petak, 20. svibnja, u 11,30 sati,...

Javna tribina o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima u zaštićenom području PP Vransko jezero

U četvrtak 19. svibnja 2022. u 11h u Poduzetničkom inkubatoru Biograda na Moru, Bukovačka 23, 1. kat održat će se Javna tribina o projektu...

Povezane vijesti

- Promo -