31.4 C
Biograd na Moru
17/08/2022 15:51

Otvorena šetnica na Muraju

Najnovije

“Kap na dlanu” 18. kolovoza na izvoru Pećina u Vrani

Umjetnička organizacija Irida najavljuje predstavljanje projekta Kap na dlanu, koje će se provesti 18. kolovoza 2022. u Vrani i...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Gradonačelnik medijima predstavio šetnicu.

Povodom završetka parternog uređenja Bedema zadarskih pobuna, u okviru projekta „Zadar baštini – integrirani kulturni program grada Zadra 2020.“, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić s uzvanicima i suradnicima predstavio je medijima novu šetnicu. Na otvorenju su nazočili  i predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić, izaslanik ministrice kulture Igor Miletić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Iako je planirani svečani program otvaranja šetnice zbog epidemiološke situacije odgođen, građani će moći razgledati dvije izložbe postavljenje za ovu prigodu. Na bastionu sv. Roka  postavljena je izložba fotografija Ante Brkana „INTRA MUROS“ koju je priredila Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar te izložba „Rezultati arheološkog nadzora i istraživanja bedema prije projekta obnove“ koju su pripremili djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i tvrtke Arheolog d.o.o.

U ovoj prigodi gradonačelnik je rekao: Imali smo velike planove za današnji dan, posebno osmišljen program za ovu prigodu. Željeli smo susresti se večeras sa sugrađanima na novoj gradskoj šetnici i čestitati blagdan Svetog Krševana i dan našeg grada. Ipak, zdravlje nam je svima najvažnije.
Bedemi zadarskih pobuna postali su nova reprezentativna gradska šetnica u dužini od 752 metra s prostorom namijenjenim različitim kulturnim sadržajima. Ovaj monumentalni kulturno povijesni sklop dio je urbanog tkiva poluotoka i predstavlja sadržajni dio jedinstvene kulturno povijesne cjeline. Njegovim uređenjem potvrdili smo atraktivnost i urbani značaj bedema. Dobili smo ekskluzivni javni prostor koji građani i posjetitelji mogu koristiti za odmor, opuštanje, razonodu, susrete. Posebno me raduje što su prije nas ovu šetnicu već propješačili brojni građani i time pokazali svoj interes za novouređeni urbani prostor.
Kada je Zadar dobio čast postati dijelom zaštićene svjetske kulturne baštine UNESO-a obvezali smo se ovim bedemima upravljati odgovorno, sačuvati ih za budućnost. Baš kao ranije Forum, Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića i Poljanu Šime Budinića, palače Cedulin i Cosmecendi, pa Kneževu i vrlo skoro Providurovu palaču. Uskoro kreće i uređenje kompleksa Svetog Nikole, stare Tehničke škole i zadarske rive. Zadar je grad prebogate spomeničke baštine i naše smo naslijeđe dužni čuvati. Ali i u njega ulagati! A to sami, bez dostupnih izvora financiranja iz EU i države, ne bismo mogli u ovako kratkom vremenskom razdoblju. Uređenjem UNESCO-ove baštine nadopunjujemo nisku najsjajnijih hrvatskih spomenika kulture i potvrđujemo naš Zadar najboljim u provođenju  EU projekata među svim hrvatskim gradovima.

Ministrica Tramišak pohvalila je Grad Zadar i Zadarsku županiju za uspješno korištenje EU fondova: Fondovi EU upravo i služe mijenjanju, unapređenju i poboljšavanju kvalitete života svim našim lokalnim zajednicama, pa tako i  Zadru. Ovo je prilika za istaknuti da se na području Zadarske županije vrlo kvalitetno radilo na pripremi i provedbi projekata. Brojke su impozantne, više od 3 milijarde kuna ugovorenih i provedenih projekata, a na području Grada Zadra preko milijardu i 760 milijuna kuna su zaista kvalitetno uloženi u razvoj grada, a evo sada vidimo i u unapređenje baštine. Želim vam i uspješan nastavak dovršenja svih aktivnosti u projektu Zadar Baštini. Svakoj je ljudskoj duši cilj postići nešto veliko, pa nastavite raditi velike stvari.

Za kraj, svoje viđenje šetnice novinarima su prenijeli supružnici Tonka i Zvonko Bajlo i prisjetili se Zvonkove prosidbe na istom ovom mjestu prije 50 godina.

Uređenje bedema sufinancirano je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a vrijedno ukupno  24 milijuna kuna s PDV-om. Zajedno sa partnerima – Sveučilištem u Zadru, Agencijom Zadra Nova, gradskom Turističkom zajednicom i Narodnim muzejom, Grad Zadar dovršio je projekt.  Radovi su trajali 14 mjeseci,  pod budnim okom zadarskih konzervatora.

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Tradicionalno alternativno okupljanje u Benkovcu po 11. put – rezervirajte subotu za Vlajternativu

Ovu se subotu sprema posebna glazbena poslastica za sve alternativce_ke - konačno dolazi na red 11. Vlajternativa festival Benkovac! Od svog nastanka, Vlajternativa je pokret...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i zagrebački koncert planiran 17. rujna Prenosimo...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Povezane vijesti

- Promo -