9.4 C
Biograd na Moru
1/12/2022 21:04

Pelicarić: “Općina Sv. Filip i Jakov uskoro kreće sa sanacijom luke u Sv. Filip i Jakovu i uređenjem plaže Morovička u Turnju”

Najnovije

Robbie Williams u pulskoj Areni 27. i 28. lipnja 2023.

Robbie Williams, jedan od najuspješnijih pop izvođača svih vremena, donosi svoje najveće hitove u pulsku Arenu na dva ekskluzivna...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im...

Završna konferencija projekta CUHaCHA i CUHaCHA ZADAR CookingFest

CUHaCHA – ZADAR CookingFest Zadarski je kraj jedinstveni spoj Velebita i Mediterana. Njegova kulinarska baština odraz je prirodno-zemljopisnih osobitosti, ali...

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nedavno je u putničkom terminalu luke Gaženica dodijelio ugovore i sporazume za ukupno 45 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, ukupne vrijednosti više od 57,7 milijuna kuna.

Dodijeljenim sredstvima Ministarstva, odobrenim na temelju dva javna Poziva objavljena u siječnju ove godine, sufinancirat će se izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture, kao i sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

“To je zapravo nastavak velikog investicijskog ciklusa ulaganja u luke i rive. Ovo su projekti koji mijenjaju lice i naličje svakog obalnog mjesta i zato zaista trebamo biti ponosni da smo se izborili za sredstva koja idu u obnovu riva, luka i lukobrana. Ukupna ulaganja u lučku infrastrukturu iznose oko 2 milijarde kuna, od čega s nacionalne razine godišnje izdvajamo 105 milijuna, a taj iznos će biti i veći“, najavio je ministar Butković.

Županijskoj lučkoj upravi Zadar odobreno je 13 milijuna kuna za izvođenje radova u lukama u Dragama, Pagu, Rtini, Sukošanu te Sv. Filipu i Jakovu .

“Jako sam sretan što je dio sredstava za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture u 2022. godini tako dodijeljena i Županijskoj lučkoj upravi Zadar, točnije 2.000.000,00 kuna za izvođenje radova na projektu „Sanacija luke Sv. Filip i Jakov“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, te dodao:

“Riječ je o našem glavnom mulu u centru mjesta, već dugo se priča o njegovoj obnovi i napokon smo dočekali i taj trenutak. Trošak rekonstrukcije iznosi 6 milijuna kuna, Ministarstvo mora prometa i infrastrukture osiguralo je dva milijuna, Zadarska županija također dva milijuna i Općina Sv Filip i Jakov iz svoga proračuna osigurala je još dva milijuna”.

“Kako ova sredstva moramo iskoristiti u tekućoj godini, planiramo s radovima krenuti čim prije, odmah nakon natječaja, kako bi na vrijeme rekonstruirali naše glavno pristanište. Ovom prilikom zamolio bih i žitelje Sv. Filipa i Jakova za razumijevanje jer ćemo raditi punom parom, a radove ćemo privremeno obustaviti 01. 07. zbog turističke sezone , no planiramo nastaviti 15. 09.2022 . Što se izgleda tiče tu neće biti nikakvih noviteta, svi radovi su pod budnim okom konzervatora i sve mora zadovoljavati pravila struke. Znači , na kraju će mul izgledati identično, istih gabarita , no uz riješene električne priključke te pojačanu nosivost”, pojasnio je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić .

Razvoj turističke infrastrukture

Općini Sveti Filip i Jakov dodijeljeno je i 400.000,00 kuna za „Uređenje plaže Morovička u Turnju“ preko sredstvava za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2022. godini.

“Osnovni cilj projekta je pridonijeti jačanju konkurentnosti turizma općine Sv. Filip i Jakov, kroz razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove te proširiti i unaprijediti turističku ponudu općine Sv. Filip i Jakov, putem uređenja i dodavanja novih sadržaja plaži Morovička”, rekao je Zoran Pelicarić.

Projekt Uređenja plaže Morovička u naselju Turanj, Općina Sv. Filip i Jakov, je 3. faza kapitalnog projekta „Uređenje plaža Morovička u Turnju“ koji je sufinanciralo MINT 2017. i 2018. putem Programa razvoja javne turističke infrastrukture – fazu 1. i 2, te nakon uspješno provedenog projekta „Uređenje plaža u Sv. Filip i Jakovu i Turnju” koji je sufinanciralo Ministarstvo turizma 2014. godine putem Fonda za razvoj turizma.

Uređenje plaže Morovička u Turnju – 3. faza uključuje kopneni i morski dio te obuhvaća pripremne, zemljane, betonske, armiračke te armiranobetonske radove.

“Plaža Morovićka, u budućnosti definirana kao plaža kulture sa 3 zvjezdice sa svojim sadržajima bi u potpunosti zadovoljavala potrebe posjetitelja te povećala ekonomski vrijednost svim ugostiteljima koji imaju objekte koji gravitiraju plaži”, napominje Pelicarić.

Vrijednost pomorskog dobra

Župan Božidar Longin rekao je kako u ovom danu ima simbolike, jer je na prvi dan proljeća, što je uvijek metafora nekog novog početka, ministar našoj županiji donio sredstva u ukupnom iznosu od 21 milijuna kuna.

Svi mi u ovim primorskim županijama itekako smo svjesni vrijednosti pomorskog dobra. Činjenica jest da najveći dio gospodarstva temeljimo na korištenju mora i obale, bilo da je riječ o turizmu, marikulturi, prometu. U tom je kontekstu od izuzetnog značaja kontinuirano ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju luka na našem području, kao i uređenje i sanaciju pomorskoga dobra općenito. Koristim stoga prigodu kako bih uputio veliku zahvalu ministru, državnom tajniku i njihovim suradnicima što izuzetno dobro prate razvojne projekte na području naše županije, osobito kada je riječ o pomorskoj infrastrukturi“, dodao je župan.

Jedinicama lokalne samouprave s područja Zadarske županije, i to njih 18, odobreno je 8 milijuna kuna za projekte uređenja plaža, sanacija pomorskog dobra, uređenja šetnica i ostalih projekata na pomorskom dobru.

 

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Mladi kuhar Klaudio Mrkić s Hrvatskom kulinarskom reprezentacijom sudjeluje na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu

Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su...

Jeremiah’s predstavili novi singl “Alibi”

Pobjednici 22. HGF-a i 9. Croatian Blues Challengea te najbolji mladi bend po izboru Fender Mega Music Awards, nakon video spotova "Black Pony Rider", "Moving on", "Monkey", "Little Brains"...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Povezane vijesti

- Promo -