30.4 C
Biograd na Moru
25/07/2024 12:10

Pozvani smo trajno čuvati mir

Najnovije

Počinje realizacija projekta izgradnje nogostupa u Raštanima Donjim

Općina Sv. Filip i Jakov uskoro će započeti s realizacijom projekta izgradnje nogostupa koji će se graditi u naselju...

OŠ Sv. Filip i Jakov : Produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda

OŠ Sv. Filip i Jakov objavila je informaciju o formiranju dva razredna odjela učenika u produženom boravku. - "...

Svečano obilježavanje Dana Općine Pakoštane: 31. srpnja 2024.

Dan općine obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo...

U Samostanu sv. Frane obilježena je 662. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira.

Zadarski mir jedan je od najznačajnijih duhovnih i materijalnih spomenika grada, snažno povijesno i duhovno događanje, te jedan od presudnih događaja za hrvatski nacionalni identitet, koji je kasnije imao brojne odjeke za grad Zadar i njegov društveni i gospodarski napredak.

Na ovom prigodnom događanju, koji organizira Grad Zadar u suradnji sa Samostanom i O. Š. „Zadarski otoci“ osmu godinu zaredom, uvodnu riječ održali su gvardijan samostana, fra Ante Kekez, predstavnica O. Š. „Zadarski otoci“ Anamarija Botica Miljanović, dipl. učiteljica savjetnica i pročelnica UO za kulturu i šport Dina Bušić.

Uz kratki uvod o svetom Frani i pregled povijesti samostana sv. Frane u Zadru i vrijednosti koje se u njemu čuvaju, istaknuo je mirotvorstvo, kao jednu od najvažnijih uloga franjevačkog reda, koja se oživotvorila i prilikom potpisivanja  Zadarskog mira.

Pročelnica Dina Bušić je, među ostalim, pohvalila mlade i  pozvala ih da njeguju kulturu mira, međusobno uvažavanje, prijateljstvo i suradnju kao preduvjet jačanju i očuvanju mira uopće.

– Na ovim našim prostorima svjesni smo koliko je dragocjen mir. U našoj nedavnoj povijesti iskusili smo ponovo što znači izgubiti mir. Nažalost, nemira i sukoba ima i danas i u Europi i svijetu, što pokazuje da je potrebno neprestano raditi na unapređenju međusobnih odnosa i razumijevanju, uvažavanju različitih kultura, vjere i običaja, a radi očuvanja mira, koji je najvažniji preduvjet života i napretka. Naša je obveza širiti kulturu mira, promovirati međusobno razumijevanje i suradnju i to treba poticati od najmlađih naraštaja. Budimo svi zajedno čuvari mira i promicatelji prijateljstva i suradnje u svemu što radimo i gdje god se nalazili, poručila je pročelnica Bušić.

O povijesnom i društvenom značenju Zadarskog mira za Zadar i širu zadarsku regiju, ali i ovaj dio Europe, govorio je doc. dr. sc. Antun Nekić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

O članstvu Grada Zadra u Europskoj mreži mjesta mira, sa sjedištem u portugalskom gradu Evoramonte, govorila je voditeljica međunarodne suradnje u Uredu gradonačelnika, Anita Gržan Martinović i prenijela dio poruke predsjednika Mreže, gosp. Eduarda Bassa: „…Proše godine mi se ispunila želja da budem nazočan na vašoj proslavi i vratio sam se s još većim uvjerenjem da Mreža koju smo osnovali 2010. Godine i kojoj se Zadar pridružio 2012. ima smisla i odgovara najdubljim osjećajima mjesta u Europi u kojima su potpisani mirovni ugovori, koja ih proslavljaju, kao vi danas, a koja traju u sjećanju kao način jamčenja kulture mira, posebno među mladima… Šaljem vam svoje najbolje pozdrave i želje za vašu proslavu i moju želju, kao i želju ostalih članova Mreže, da grad Zadar i dalje čuva sjećanje na svoj mirovni ugovor i produbljuje svoj rad na ovoj važnoj baštini“.

Zadarski mir, potpisan između Mletačke Republike i Hrvatsko-ugarskog Kraljevstva, donio je Zadru i čitavoj hrvatskoj obali i otocima oslobađanje od mletačke vlasti i označio društvenu i gospodarsku prekretnicu na ovim prostorima. Potpisivanjem Mira, započinje  razdoblje društvenog i gospodarskog napretka u našem gradu, ali i čitavoj regiji i na hrvatskoj obali.

Zadarski mir naziv je za mirovni ugovor koji je sklopljen 18. veljače, 1358. godine između Mletačke republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludiovika I. Anžuvinca kojim se Mletačka Republika morala odreći svojih posjeda u Dalmaciji.

Najnovije

Počinje realizacija projekta izgradnje nogostupa u Raštanima Donjim

Općina Sv. Filip i Jakov uskoro će započeti s realizacijom projekta izgradnje nogostupa koji će se graditi u naselju...
- Promo -

OŠ Sv. Filip i Jakov : Produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda

OŠ Sv. Filip i Jakov objavila je informaciju o formiranju dva razredna odjela učenika u produženom boravku. - " Obavještavaju se roditelji koji su...

Svečano obilježavanje Dana Općine Pakoštane: 31. srpnja 2024.

Dan općine obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić...

“Vlajternativa”: Trinaesti po redu alternativni open – air festival 10.08. u Benkovcu

Benkovac će ovog ljeta ponovo biti domaćin jednog od najuzbudljivijih događaja alternativne glazbe i kulture – Vlajternativa festivala. Ovaj festival, koji traje već četrnaest...

Općina Sv. Filip i Jakov obilježit će Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Obilježavanje 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Općini Sv. Filip i Jakov PROGRAM: 7:30 -BUDNICA (od mehaničke radionice ) 7:45 - Polaganje...

Povezane vijesti

- Promo -