6.4 C
Biograd na Moru
30/01/2023 19:23

Pozvani smo trajno čuvati mir

Najnovije

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA...

Braća Fantela imaju jasne ciljeve za 2023.

Šime i Mihovil Fantela ušli su u predolimpijsku godinu, u kojoj žele ostvariti normu za Igre u Parizu, ali...

U Samostanu sv. Frane obilježena je 662. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira.

Zadarski mir jedan je od najznačajnijih duhovnih i materijalnih spomenika grada, snažno povijesno i duhovno događanje, te jedan od presudnih događaja za hrvatski nacionalni identitet, koji je kasnije imao brojne odjeke za grad Zadar i njegov društveni i gospodarski napredak.

Na ovom prigodnom događanju, koji organizira Grad Zadar u suradnji sa Samostanom i O. Š. „Zadarski otoci“ osmu godinu zaredom, uvodnu riječ održali su gvardijan samostana, fra Ante Kekez, predstavnica O. Š. „Zadarski otoci“ Anamarija Botica Miljanović, dipl. učiteljica savjetnica i pročelnica UO za kulturu i šport Dina Bušić.

Uz kratki uvod o svetom Frani i pregled povijesti samostana sv. Frane u Zadru i vrijednosti koje se u njemu čuvaju, istaknuo je mirotvorstvo, kao jednu od najvažnijih uloga franjevačkog reda, koja se oživotvorila i prilikom potpisivanja  Zadarskog mira.

Pročelnica Dina Bušić je, među ostalim, pohvalila mlade i  pozvala ih da njeguju kulturu mira, međusobno uvažavanje, prijateljstvo i suradnju kao preduvjet jačanju i očuvanju mira uopće.

– Na ovim našim prostorima svjesni smo koliko je dragocjen mir. U našoj nedavnoj povijesti iskusili smo ponovo što znači izgubiti mir. Nažalost, nemira i sukoba ima i danas i u Europi i svijetu, što pokazuje da je potrebno neprestano raditi na unapređenju međusobnih odnosa i razumijevanju, uvažavanju različitih kultura, vjere i običaja, a radi očuvanja mira, koji je najvažniji preduvjet života i napretka. Naša je obveza širiti kulturu mira, promovirati međusobno razumijevanje i suradnju i to treba poticati od najmlađih naraštaja. Budimo svi zajedno čuvari mira i promicatelji prijateljstva i suradnje u svemu što radimo i gdje god se nalazili, poručila je pročelnica Bušić.

O povijesnom i društvenom značenju Zadarskog mira za Zadar i širu zadarsku regiju, ali i ovaj dio Europe, govorio je doc. dr. sc. Antun Nekić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

O članstvu Grada Zadra u Europskoj mreži mjesta mira, sa sjedištem u portugalskom gradu Evoramonte, govorila je voditeljica međunarodne suradnje u Uredu gradonačelnika, Anita Gržan Martinović i prenijela dio poruke predsjednika Mreže, gosp. Eduarda Bassa: „…Proše godine mi se ispunila želja da budem nazočan na vašoj proslavi i vratio sam se s još većim uvjerenjem da Mreža koju smo osnovali 2010. Godine i kojoj se Zadar pridružio 2012. ima smisla i odgovara najdubljim osjećajima mjesta u Europi u kojima su potpisani mirovni ugovori, koja ih proslavljaju, kao vi danas, a koja traju u sjećanju kao način jamčenja kulture mira, posebno među mladima… Šaljem vam svoje najbolje pozdrave i želje za vašu proslavu i moju želju, kao i želju ostalih članova Mreže, da grad Zadar i dalje čuva sjećanje na svoj mirovni ugovor i produbljuje svoj rad na ovoj važnoj baštini“.

Zadarski mir, potpisan između Mletačke Republike i Hrvatsko-ugarskog Kraljevstva, donio je Zadru i čitavoj hrvatskoj obali i otocima oslobađanje od mletačke vlasti i označio društvenu i gospodarsku prekretnicu na ovim prostorima. Potpisivanjem Mira, započinje  razdoblje društvenog i gospodarskog napretka u našem gradu, ali i čitavoj regiji i na hrvatskoj obali.

Zadarski mir naziv je za mirovni ugovor koji je sklopljen 18. veljače, 1358. godine između Mletačke republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludiovika I. Anžuvinca kojim se Mletačka Republika morala odreći svojih posjeda u Dalmaciji.

Najpopularnije

ŠRU Podlanica Biograd poziva na upis u školu ribolova

ŠRU "PODLANICA" BIOGRAD NA MORU POZIVA!!! UPIS U ŠKOLU RIBOLOVA Športsko ribolovna udruga "PODLANICA" Biograd na Moru nastavlja sa radom...
- Promo -

Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd

Noć muzeja u petak, 27. siječnja, obilježava se i u Zavičajnom muzeju grada Biograda na Moru U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA potpisala je Sporazum o suglasnosti...

Sveučilište u Zadru : Studenti nude besplatne pripreme za državnu maturu iz psihologije

Udruga studenata psihologije "Kasper", sa Sveučilišta u Zadru i ove godine, već tradiocionalno, održava besplatne, online pripreme za državnu maturu iz psihologije za naše...

Povezane vijesti

- Promo -