23.4 C
Biograd na Moru
16/08/2022 00:17

Projektom „Možemo zajedno“ do kvalitetnijeg života u ruralnim područjima

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci“ Benkovac u partnerstvu s Udrugom invalida i osoba s poteškoćama u razvoju Zajedno  i Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA provodi projekt „Možemo zajedno – Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ UP.04.2.1.11.0130.

 18. prosinca 2021. godine, u centru Benkovca je održano predstavljanje projekta. Na području Grada Benkovca i susjednih općina socijalna uključenost stanovništva je izrazito nerazvijena zbog nepostojanja dovoljno sadržaja i aktivnosti kojima se potiče na društveni razvoj.  Uz prometnu nepovezanost veliki problem je socijalna kohezija i neujednačen pristup sadržajima, a rezultat je velik broj organizacija civilnog djelovanja (OCD) kojih ima 86 na ovom području. „Iznimno sam zadovoljan pokretanjem ovog projekta jer će njegovi ciljevi doprinijeti razvoju Grada i susjednih općina,  ali isto i tako unaprijediti svijest građana. Njegovom realizacijom i svim predviđenim aktivnostima osnažit ćemo naše potencijale i izgraditi kvalitetnu mrežu aktivnih udruga koje će pridonositi zajednici“, rekao je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić i dodao kako su djeca naša budućnost, a osobama s poteškoćama u razvoju potrebno je dati svu podršku kako bi bile dio društvenog života i ostvarivale svoje potencijale.

Jednu od velikih skupina izloženih riziku od siromaštva i socijalne isključenosti čine djeca i mladi, osobe starije od 54 godine, nezaposleni, osobe sa invaliditetom te pripadnici nacionalnih manjina. Zbog nedostataka ljudskih kapaciteta koji posjeduju dodatna znanja i vještine koje bi im omogućile neometano djelovanje te prikupljanje sredstava za daljnji razvoj velik broj udruga nije aktivan. „Ojačat ćemo kapacitete udruga, razviti i poboljšati znanja o mogućnostima financiranja kroz natječaje te razviti svijest o važnosti međusektorske suradnje i umrežavanja. Tečajevima i radionicama, smjernicama i edukacijama stvorit ćemo koordinirati volonterski pristup te jake i stručne udruge koje će moći u svojim općinama i Gradu promicati, razvijati i unaprijediti vrijednosti potrebitih osoba. Time ćemo stvoriti kvalitetniju zajednicu, učinkovitiji sustav i bolja mjesta za život i rad“, rekla je predsjednica Udruge „Mali koraci“ Marija Mijić.

Tatjana Miličević predsjednica Udruge „Zajedno“ također je pozdravila sve prisutne, i istaknula koliko se raduje suradnji s Udrugom „Mali koraci“. U ime Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije okupljenima se obratila zamjenica ravnatelja Ivana Dević koja je iskazala zadovoljstvo i ponos za projekte koje je AGRRA provela i provodi na području Grada Benkovca te zahvalila gradonačelniku Buliću na svesrdnoj pomoći.

 

Po mjeri dvije ciljane organizacije civilnog djelovanja koja se bave promicanjem kvalitete života djece i obitelji i osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju održat će se:

  • tečaj samopouzdanja,
  • tečaj komunikacijskih i prezentacijskih vještina,
  • izrada Smjernica za razvoj lokalnog centra podrške za udruge,
  • 40 radionica aktivnog djelovanja i razvoja zajednice,
  • 2 okrugla stola u okviru aktivnosti Jačanje kapaciteta OCD-a za unaprjeđivanje javne svijesti i aktivnosti,
  • 10 lokalnih događaja,
  • edukacija koordinatora volontera i
  • volonterska akcija „Možemo zajedno“.

 

Koordinatorica na projektu Kristina Dević pojasnila je kako će volonterska akcija biti usmjerena na kreativne i edukativne aktivnosti uključenja osoba s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u društvo. Akcija traje 8 sati, uključeno je 20 volontera koji će ukupno odraditi 80 volonterskih sati. Tako osmišljene aktivnosti koje zastupaju teorijski, ali i praktičan rad organizacija civilnog društva potiče veću uključenost OCD-a na rješavanje lokalnih problema. „S obzirom na trenutnu situaciju, ovdje nam se otvaraju brojne mogućnosti. Mogli bismo reći da našim kreativnim, edukativnim i živopisnim projektom radimo na reformi lokalne uprave. Želimo postići dijalog i koordinirati sve aktivnosti za boljitak naše zajednice. Potrebe su velike, stoje pred nama svakodnevno, a mi ćemo pomoći u njihovoj realizaciji“, naglasila je Dević.  Dodala je kako će se projektom direktno utjecati na smanjenje društvene i ekonomske nejednakosti te će se povećavati kvaliteta života u ruralnim područjima.

 

Projekt „ Možemo zajedno“ odgovara  i doprinosi jačanju kapaciteta 2OCD-a aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te kapacitete OCD-a za neposredan rad na lokalnoj razini sa područja čak 6 jedinica lokalne samouprave (Grad Benkovac, općine: Lišane ostrovičke, Stankovci, Polača, Škabrnja, Obrovac) kroz uspostavljanje modela dobrog upravljanja i razvoj volonterizma.

 

Vrijednost projekta je 435.375,00 kn i u potpunosti je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projektni tim Kristina Dević kao koordinator OCD- a i asistentica te Matej Mikulić kao voditelj projekta.

 

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Povezane vijesti

- Promo -