-1.6 C
Biograd na Moru
31/01/2023 11:18

Stiže prvi domaći čips od pancete

Najnovije

Dokumentarni film KORLAT Luke Klapana u Gradskoj knižnici Benkovac

U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Zadru i Gradske knjižnice Benkovac u petak 10. 02. 2023. u 19.00...

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA...

Pršutarna i Stancija Buršić iz Vodnjana u svoj je asortiman uvela suhomesnatu grickalicu, točnije istarski čipa od pancete. Inače, u pitanju je pršutana koja je krenula s radom 1994.godine, tada pod nazivom “Kod Milana”, a danas imaju šest zaposlenih i stanciju u kojoj nude jela bazirana na njihovim suhomesnatim proizvodima.

“Ideja za otvaranjem pršutane došla je kad je moj otac Milan, prestao raditi u velikoj tvrtki u Istri koja se bavila proizvodnjom, bio je to veliki pogon od skoro 30.000 pršuta godišnje, koji danas propada”, prisjetila se početaka Mikela Buršić Lisjak, čija je obitelj startala s ovim biznisom.

Krug rada

Kako kaže, sva proizvodnja je njihova, a na tržištu imaju pršut, pancetu, kobasicu, zarebnjak i špaletu (prednja svinjska noga) te suhomesnatu grickalicu, točnije čips od pancete. Kako dodaje Buršić Lisjak, u doba pandemije, kada je sve bilo neizvjesno na tržište su plasirali taj novitet, piše Poslovni.hr

“Odlučili smo malo modernizacije uvesti u tradiciju i napravili smo prvi istarski čips od pancete. To je zapravo i prvi suhomesnati čips u Hrvatskoj, naime, radi se od pancete, ne od krumpira s okusom.

Prodaja naših proizvoda ide naprijed, mijenjamo se i trudimo se približiti proizvod kupcu, a pri tome raditi sa srcem kako bi bili prepoznatljivi. Zadnje dvije godine bile su teške, ali naši kupci su zahvaljujući raznim kanalima prodaje uspjeli doći do svojih proizvoda i do nas.

U krugu imanja stvorili smo jedan krug rada. Startamo s pršutarnom i proizvodnjom, to nudimo u našem restoranu zajedno sa svim istarskim autohtonim jelima kao što su fuži,njoki, pljukanci maneštrom, kupusom i kobasicom, te špaletom giravolta.

Za kraj, nadovezujemo se s malim dućanom u kojem možete pronaći sve što Istra nudi – vino, rakije, med, maslinovo ulje, sir i naše proizvode˝, ističe Buršić Lisjak.

Zadnjih deset godina krenuli su u novu avanturu- naime odlučili su špaletu vratiti na stolove. Kako objašnjava, u pitanju je jelo koje se tradicionalno spremalo za Uskrs.

“U našem kraju ona se sprema tako da se polusuha reže. malo deblje od pršuta te se okreće na toplom maslinovom ulju i zalije malvazijom i teranom- to je špaleta giravolta. Željeli smo vratiti tradiciju, pokazati mladima koliko je to jednostavno jelo, a može biti spremljeno na različite načine.

I tako svaki Uskrsni ponedjeljak već deset godina spremamo na našem imanju cjelodnevnu manifestaciju koja nudi od 6-8 vrsta jela po promotivnim cijenama te besplatan program za djecu i odrasle˝, kaže Buršić Lisjak.

U zimskim mjesecima obitelj Buršić ima veća ulaganja, od obnove, do uvođenja novih tehnologija, sirovina ili organiziranja edukacije.

Njihovi proizvodi mogu se naći u specijaliziranim i delikates trgovinama poput trgovina mini mljekara Veronika u Rijeci i Zagrebu, Grga Čvarak u Zagrebu, trgovine Vesna Loborika, a surađuju i s trgovinom delikatesama koja se nalazi u samom centru Beča. Ipak, kako tvrdi Buršić Lisjak, u ovo moderno doba najviše proizvoda šalju upravo na kućne adrese kupaca.

Butik pršuta

Iako im je glavni fokus na domaćem tržištu te na kvaliteti, a ne na kvantiteti svoje proizvode izvoze u Austriju i Sloveniju. Kako otkriva Buršić Lisjak plan im je da se kroz dvije godine ciljano okrenu prema vanjskim tržištima, a s nekima su već startali pregovore.

“Plan nam je od pršutarne stvoriti jedan ‘butik’. Naši susjedi Talijani imaju tu dozu hrabrosti i ljepote, a budući da sam završila za dizajnera interijera, cilj mi je stvoriti pršutarnu i proizvodnju koja neće imati samo dobre okuse već i ljepotu.

Zamislite da kroz velike prozore gledaš proizvode koji vise i suše se, možeš izabrati što želiš kušati ili kupiti, a sve to radiš iz neke udobne fotelje ili kauča, onako, baš kao doma.

Jednostavno, želim okrenut taj svijet proizvodnje u nešto s ukusom i guštom. Uz to, najveći plan nam je zadržati tradiciju˝, poručuje za kraj Buršić Lisjak.

Izvor: Poslovni.hr

Najpopularnije

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { ...
- Promo -

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA potpisala je Sporazum o suglasnosti...

ŠRU Podlanica Biograd poziva na upis u školu ribolova

ŠRU "PODLANICA" BIOGRAD NA MORU POZIVA!!! UPIS U ŠKOLU RIBOLOVA Športsko ribolovna udruga "PODLANICA" Biograd na Moru nastavlja sa radom Škole udičarenja. Pozivaju se svi dosadašnji...

DKC Kino: Ove subote ne propustite Buvljak u kinu

Društveno kulturni centar KINO poziva Vas 28.siječnja 2023. u 10 sati na drugi buvljak u Svetom Filip i Jakovu Imate stvari koje ne trebate ali...

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se u Zagreb, u Tvornicu kulture,...

Povezane vijesti

- Promo -