31.4 C
Biograd na Moru
16/07/2024 22:44

Svjetski dan zdravlja 7. travnja – Podržimo medicinske sestre i primalje

Najnovije

Caffe bar Čevulja Vukšić pobjednik 20. jubilarnog malonogometnog turnira

Pred 1500 gledatelja u malonogometnoj Areni u Vukšiću prošlog je vikenda završen 20. jubilarni malonogometni turnir ”Kup Vukšić 2024”....

Croatian Knights: U Dragama krajem kolovoza drugo izdanje boksačkog spektakla

U BK Aresu - Diaboliku je gotovo sve već spremno za ovogodišnje drugo izdanje spektakularnog boksačkog turnira – Drugi...

Večer klapa u Biogradu

U Biogradu na Moru se već tradicionalno u srpnju, u sklopu kulturnog ljeta održava 'Večer klapa'. U srijedu, 17.7. s...

Na Svjetski dan zdravlja 2020 slavimo rad medicinskih sestara, primalja i svih zdravstvenih radnika koji se nalaze na čelu borbe protiv #COVID19. Pomozimo zdravstvenim radnicima, izaberimo zdravlje, #BudimoOdgovorni i #OstanimoDoma

Medicinske sestre i primalje čine više od polovice radne snage u zdravstvu i pružaju usluge počevši od promocije i prevencije do liječenja, rehabilitacije i palijativne skrbi tijekom cijelog našeg života – od rođenja do smrti. U ovoj Međunarodnoj godini medicinskih sestara i primalja, Svjetski dan zdravlja 2020. godine ima za cilj skrenuti pozornost javnosti na vitalnu ulogu koju one igraju u pružanju kvalitetne zdravstvene i socijalne skrbi pod sloganom “Podržite medicinske sestre i primalje”. Kampanja će se koristiti za pokretanje djelovanja i poticanje investiranja za jačanje kapaciteta medicinskih sestara i primalja.

Ciljevi kampanje za Svjetski dan zdravlja jesu:

• potaknuti u javnosti poštovanje za rad medicinskih sestara i primalja i ulogu koju igraju u pružanju zdravstvene i socijalne skrbi;

• povećati vidljivost i značaj medicinskih sestara i primalja unutar radne snage u zdravstvu;

• katalizirati podršku i ulaganja u medicinske sestre i primalje.

 

Poduzmite nešto – što možete učiniti

Kao kolega zdravstveni djelatnik
• Prepoznajte ulogu medicinskih sestara i primalja u multidisciplinarnim zdravstvenim i socijalnim timovima.
• Osigurajte da njihove profesionalne procjene budu uzimane u obzir i da su uključene u donošenje odluka.

Kao tvorci regulative
• Ciljano investirajte u obrazovanje i zapošljavanje medicinskih sestara i primalja kako bi univerzalna zdravstvena pokrivenost (UHC) svugdje postala stvarnost.
• Ojačajte vodeću ulogu i utjecaj medicinskih sestara i primalja, što će rezultirati poboljšanjem zdravstvenih usluga.
• Poduzmite korake za poboljšanje baze podataka o radnoj snazi ​​kako biste bolje usmjerili resurse i unijeli promjene tamo gdje su najpotrebnije.

KLJUČNE PORUKE
Jačanje sestrinstva i primaljstva – i osiguravanje da medicinske sestre i primalje rade u punom potencijalu – jedna je od najvažnijih odrednica u pravcu postizanja univerzalne zdravstvene pokrivenosti i poboljšanja zdravlja širom svijeta.

Međutim, medicinske sestre i primalje prečesto su podcijenjene i onemogućene da ostvare svoj istinski potencijal. U 2020. godini želimo osigurati da sve medicinske sestre i primalje rade u odgovarajućem radnom okruženju, s pristupom odgovarajućoj opremi i resursima, gdje su sigurne, primaju pravednu naknadu i imaju pristup kontinuiranom profesionalnom razvoju. Naš je cilj pružiti pomoć medicinskim sestrama i primaljama u pružanju integriranih zdravstvenih usluga usmjerenih na ljude, radi osnaživanja ljudi za brigu o vlastitom zdravlju.
Educiranje i osposobljavanje medicinskih sestara i primalja prema međunarodnim standardima i na razini diplome dobro je ulaganje. To poboljšava zdravstvene rezultate i povećava kvalitetu skrbi i zdravlja za sve.

Kroz ciljana ulaganja u sestrinstvo i primaljstvo, zemlje mogu postići trostruki utjecaj poboljšanja zdravlja, promičući ravnopravnost spolova i podržavajući gospodarski rast.

Jačanje medicinskih sestara i primalja imat će dodatne koristi od ubrzanog napretka prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDGs), posebno u pogledu kvalitetnog obrazovanja (SDG 4), ravnopravnosti spolova (SDG 5), te dostojnog rada i inkluzivnog rasta (SDG 8).
Poticanje vodeće uloge i utjecaja medicinskih sestara i primalja za poboljšanje zdravstvenih usluga.
Medicinske sestre i primalje su zagovornici i inovatori u svojim zajednicama, klinikama i bolnicama te u zdravstvenom sustavu. No, one moraju biti primjereno vrednovane i predstavljane u ulogama u vezi sa zaštitom zdravlja, gdje mogu voditi zdravstvenu politiku i ulaganja.
Medicinske sestre i primalje mogu pružiti odgovor na mnoge zdravstvene probleme u svijetu, ali da bi to postala stvarnost, moramo prevladati profesionalne, sociokulturne i ekonomske barijere.
Jačanje političke volje i sredstava za poboljšanje sestrinstva i primaljstva.
Univerzalna zdravstvena pokrivenost je politički izbor. Također je i planirano ulaganje u sestrinstvo i primaljstvo.

Pet ključnih područja ulaganja u sestrinstvo i primateljstvo

• Uložiti više u usluge koje pružaju medicinske sestre i primalje, što će medicinskim sestrama i primaljama omogućiti da rade s punim potencijalom.
• Primalje i medicinske sestre učiniti ključnima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uključujući pružanje usluga.
• Poduprijeti medicinske sestre i primalje u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti.
• Zaposliti više medicinskih sestara u svim područjima skrbi.
• Uložiti u vodeću ulogu sestara i primalja.

KLJUČNE ČINJENICE

Na svjetskoj razini, 70% zdravstvene i socijalne radne snage čine žene. Medicinske sestre i primalje čine veliki dio toga.
Medicinske sestre i primalje igraju ključnu ulogu u brizi za ljude posvuda, uključujući i u razdobljima epidemija, u osjetljivim okruženjima i u ratovima.

Postizanje zdravlja za sve ovisit će o dovoljnom broju dobro obučenih i obrazovanih i adekvatno podržanih medicinskih sestara i primalja, koji primaju plaću i priznanje razmjerno uslugama i kvaliteti skrbi koju pružaju.
Medicinske sestre i primalje imaju odnos s pacijentima koji se temelji na povjerenju; poznavanje cjelovite slike nečijeg zdravlja pomaže poboljšati njegu i štedi sredstva. One također poznaju tradicije, kulture i običaje svojih zajednica, što ih čini nezamjenjivima za vrijeme epidemije ili drugih kriznih situacija.

Veće ulaganje u primalje, koje su ključne za zdravlje majki i novorođenčadi, kao i za planiranje obitelji, moglo bi spriječiti preko 80% svih smrti majki, mrtvorođenih i smrti novorođenih. Kada babica ili skupina primalja pruža skrb od trudnoće do kraja postnatalnog razdoblja, može se spriječiti gotovo četvrtina prijevremeno rođenih.
Mnoge zemlje trebaju učiniti više kako bi medicinske sestre i primalje mogle raditi u sigurnom okruženju, u kojem ih poštuju medicinske kolege i članovi zajednice i gdje je njihov rad integriran s radom drugih zdravstvenih radnika.

 

Pet ključnih područja ulaganja:

1. Ubrzati ulaganja u obrazovanje medicinskih sestara i primalja
2. Zaposliti više medicinskih sestara
3. Uložiti u voditeljske vještine medicinskih sestara i primalja.
4. Učiniti primalje i medicinske sestre srcem primarne zdravstvene zaštite
5. Podržati medicinske sestre i primalje u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Priredila: prof.dr.sc. Antoinette Kaić-Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH

 

 

Najnovije

Caffe bar Čevulja Vukšić pobjednik 20. jubilarnog malonogometnog turnira

Pred 1500 gledatelja u malonogometnoj Areni u Vukšiću prošlog je vikenda završen 20. jubilarni malonogometni turnir ”Kup Vukšić 2024”....
- Promo -

Croatian Knights: U Dragama krajem kolovoza drugo izdanje boksačkog spektakla

U BK Aresu - Diaboliku je gotovo sve već spremno za ovogodišnje drugo izdanje spektakularnog boksačkog turnira – Drugi Croatian Knights, koje će se...

Večer klapa u Biogradu

U Biogradu na Moru se već tradicionalno u srpnju, u sklopu kulturnog ljeta održava 'Večer klapa'. U srijedu, 17.7. s početkom u 21:00 h u...

VK Gusar postavio novo vaterpolsko igralište na Kontovom mulu

Vaterpolski klub Gusar iz Sv. Filip i Jakova postavio je novo igralište na Kontovom mulu, čime je unaprijedio uvjete za treniranje i natjecanje svojih...

Četvrta faza programa “Zaželi” u Sv. Filip i Jakovu u vrijednosti 960.000,00 eura : Fokus na povećanje socijalne uključenosti

Općina Sv. Filip i Jakov u tijeku je s četvrtom fazom programa "Zaželi", čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina...

Povezane vijesti

- Promo -
Exit mobile version