22.4 C
Biograd na Moru
28/06/2022 04:43

Vijeće za turizam: Poslodavce na neko vrijeme osloboditi plaćanja doprinosa

Najnovije

Croatia International Jazz +Festival u Ljetnom kinu Biograd

Croatia International Jazz+ Festival nakon dvogodišnje pauze vraća se na ljetne pozornice diljem obale, u Ljetnom kinu Biograd nastupit...

Slavlje naših tenisačica i tenisača u završnici proljetnog dijela rekreativne lige Zadarske županije

U finalu proljetne lige rekreativaca Zadarske županije slavili su naši članovi kluba Albamaris iz Biograda, Maja Buča protiv Antonije...

Predstavljanje Hrvatske na jedriličarskoj regati Kieler Woche na sjeveru Njemačke

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj sudjeluje na međunarodnoj godišnjoj jedriličarskoj regati Kieler Woche, koja se od 18. do...

Socijalno vijeće za turizam (SVT) predlaže ministrima turizma i rada da se poslodavci na neko vrijeme oslobode plaćanja doprinosa na bruto plaću za radnike u turizmu koji imaju ugovore na neodređeno, jer je takvih sve manje, kao i jačanje mjere “stalni sezonac”, doznaje se od predsjednika toga vijeća Eduarda Andrića.

Socijalno vijeće za turizam zasebno je tijelo u kojemu zajednički rade predstavnici poslodavaca iz HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), čiji je predsjednik Andrić krajem siječnja ponovo izabran na jednogodišnji mandat.

“Odlučili smo tražiti sastanak s ministrima turizma i rada, kako bismo pokušali dogovoriti mjeru za oslobađanje poslodavaca plaćanja doprinosa na neko određeno vrijeme za radnike u turizmu s ugovorima na neodređeno vrijeme. Takvih je sve manje, jer poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu sve više poslovanje temelje na sezonalnosti pa time i na radnicima s ugovorima na određeno vrijeme”, kaže Andrić.

Oslobođenje plaćanja doprinosa na bruto plaću na bar tri godine

Andrić otkriva da prijedlozi Socijalnog vijeća za turizam idu za tim da se poslodavce koji zapošljavaju radnike u turizmu na neodređeno vrijeme oslobodi plaćanja doprinosa na bruto plaću, a točno kojih ovisit će o pregovorima, kao i da to oslobođenje bude na rok od bar tri godine.

“Poslodavci to podržavaju, a kao i mi u sindikatu vjeruju da to može biti i demografska mjera koja bi pridonijela ostanku u Hrvatskoj, jer bi time više poslodavaca nudilo takve ugovore. Na Socijalnom vijeću složili smo se i da je visina plaće radnicima jako važna, ali za domaće ljude važna je i sigurnost radnog mjesta te stalna primanja s kojima mogu nešto planirati u životu. Poslodavcima bi se time znatno olakšalo poslovanje i zapošljavanje većeg broja ljudi na neodređeno, što posredno pridonosi i povećanju kvalitete usluga”, objašnjava Andrić.

Procjenjuje da od ukupno oko 150 tisuća zaposlenih u hrvatskom turizmu tijekom godine, koliko će ih otprilike raditi i ove godine, tek 35 do najviše 40 tisuća ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, što ocjenjuje iznimno malim brojem za zemlju koja se u razvoju uzda u turizam, koji čini oko 20 posto njezina BDP-a.

S druge strane, poslodavci se i ove godine suočavaju s problemom gdje naći radnike. Iako je odobren uvoz 30 tisuća stranih radnika za turizam, Andrić vjeruje da će potražnja ove godine biti i veća, oko 50 tisuća, te je pitanje gdje ih naći.

Iznosi pritom primjer jedne agencije za zapošljavanje, preko koje je lani u hrvatskom turizmu radilo oko deset tisuća radnika iz Srbije i koja ih je ponovno kontaktirala za ovu godinu, a iz koje su mu kazali da je 90 posto tih radnika reklo da nema šanse da dođu u Hrvatsku, pogotovo jer se otvorilo tržište rada u Njemačkoj i Austriji, gdje su plaće veće.

“Slično je i s radnicima iz drugih zemlja u regiji, tako da se poslodavci i dalje brinu, a sve i da nađu potreban broj radnika i dalje ostaje veliki problem, a to je kvaliteta rada te je Socijalno vijeća zaključilo da i poslodavci i gosti puno više mogu očekivati od domaćih radnika, koji poznaju zemlju, pojedine destinacije i ponudu”, kaže Andrić.

Više stalnih sezonaca i bolja kontrola provedbe KU-a

Smatra da bi dobro došlo i pojačavanje postojeće mjere “stalni sezonac”, kojih bi trebalo više nego sada.

“Sada imamo primjere da netko tko radi s takvim ugovorom ne može više fizički raditi ili je tehnološki višak, pa želi otići i traži otpremninu, s čime se složi i poslodavac, ali ih ne može tako otpustiti, jer mjera to ne dopušta, kaže Andrić.

Zbog pak novog granskog Kolektivnog ugovora (KU), koji je na snazi od 1. siječnja ove godine za iduće dvije godine, ovog se tjedna sastaje s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

“Tražit ćemo proširenje ugovora na sve pravne subjekte u sektoru te bolju kontrolu provedbe njegovih odredbi, jer ima segmenta, pogotovo kod manjih poduzetnika, koji ga se ne pridržavaju. Bolja kontrola bi značila i više inspekcija, no kako inspektora nema dovoljno pokušat ćemo dogovoriti da sindikat dobije veću ulogu u toj kontroli, barem da ukazuje na slučajeve gdje se ugovor ne poštuje”, zaključuje Andrić.

N1

Najpopularnije

Ruksak pun kulture u PO Raštane Donje

„Muzički biennale Zagreb“ festival je  suvremene glazbe. To je glazba koja istražuje nove zvukove i glazbene ideje, glazba koja...
- Promo -

Croatia International Jazz +Festival u Ljetnom kinu Biograd

Croatia International Jazz+ Festival nakon dvogodišnje pauze vraća se na ljetne pozornice diljem obale, u Ljetnom kinu Biograd nastupit će u srijedu, 29.lipnja u...

Slavlje naših tenisačica i tenisača u završnici proljetnog dijela rekreativne lige Zadarske županije

U finalu proljetne lige rekreativaca Zadarske županije slavili su naši članovi kluba Albamaris iz Biograda, Maja Buča protiv Antonije Goje u ženskom finalu, Magdalena...

Fond sa 108,3 milijuna kuna sufinancira kupnju energetski učinkovitih vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  objavio  je javne pozive za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Prvi vrijedan 103,3 milijuna kuna namijenjen je građanima...

Predstavljanje Hrvatske na jedriličarskoj regati Kieler Woche na sjeveru Njemačke

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj sudjeluje na međunarodnoj godišnjoj jedriličarskoj regati Kieler Woche, koja se od 18. do 26. lipnja održava u Kielu...

Povezane vijesti

- Promo -