14.4 C
Biograd na Moru
9/12/2022 16:33

Vijeće za turizam: Poslodavce na neko vrijeme osloboditi plaćanja doprinosa

Najnovije

Kreativan vikend Agrra Creative HUB-a u Biogradu na Moru

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kroz svoj Agrra Creative Hub ovaj vikend, 10. i 11. prosinca, organizira...

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja,...

HT Premijer liga: Zadar bez problema protiv Alkara

ZADAR – ALKAR 90:66 (27:22, 20:14, 13:17, 30:13) U 10. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani...

Socijalno vijeće za turizam (SVT) predlaže ministrima turizma i rada da se poslodavci na neko vrijeme oslobode plaćanja doprinosa na bruto plaću za radnike u turizmu koji imaju ugovore na neodređeno, jer je takvih sve manje, kao i jačanje mjere “stalni sezonac”, doznaje se od predsjednika toga vijeća Eduarda Andrića.

Socijalno vijeće za turizam zasebno je tijelo u kojemu zajednički rade predstavnici poslodavaca iz HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), čiji je predsjednik Andrić krajem siječnja ponovo izabran na jednogodišnji mandat.

“Odlučili smo tražiti sastanak s ministrima turizma i rada, kako bismo pokušali dogovoriti mjeru za oslobađanje poslodavaca plaćanja doprinosa na neko određeno vrijeme za radnike u turizmu s ugovorima na neodređeno vrijeme. Takvih je sve manje, jer poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu sve više poslovanje temelje na sezonalnosti pa time i na radnicima s ugovorima na određeno vrijeme”, kaže Andrić.

Oslobođenje plaćanja doprinosa na bruto plaću na bar tri godine

Andrić otkriva da prijedlozi Socijalnog vijeća za turizam idu za tim da se poslodavce koji zapošljavaju radnike u turizmu na neodređeno vrijeme oslobodi plaćanja doprinosa na bruto plaću, a točno kojih ovisit će o pregovorima, kao i da to oslobođenje bude na rok od bar tri godine.

“Poslodavci to podržavaju, a kao i mi u sindikatu vjeruju da to može biti i demografska mjera koja bi pridonijela ostanku u Hrvatskoj, jer bi time više poslodavaca nudilo takve ugovore. Na Socijalnom vijeću složili smo se i da je visina plaće radnicima jako važna, ali za domaće ljude važna je i sigurnost radnog mjesta te stalna primanja s kojima mogu nešto planirati u životu. Poslodavcima bi se time znatno olakšalo poslovanje i zapošljavanje većeg broja ljudi na neodređeno, što posredno pridonosi i povećanju kvalitete usluga”, objašnjava Andrić.

Procjenjuje da od ukupno oko 150 tisuća zaposlenih u hrvatskom turizmu tijekom godine, koliko će ih otprilike raditi i ove godine, tek 35 do najviše 40 tisuća ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, što ocjenjuje iznimno malim brojem za zemlju koja se u razvoju uzda u turizam, koji čini oko 20 posto njezina BDP-a.

S druge strane, poslodavci se i ove godine suočavaju s problemom gdje naći radnike. Iako je odobren uvoz 30 tisuća stranih radnika za turizam, Andrić vjeruje da će potražnja ove godine biti i veća, oko 50 tisuća, te je pitanje gdje ih naći.

Iznosi pritom primjer jedne agencije za zapošljavanje, preko koje je lani u hrvatskom turizmu radilo oko deset tisuća radnika iz Srbije i koja ih je ponovno kontaktirala za ovu godinu, a iz koje su mu kazali da je 90 posto tih radnika reklo da nema šanse da dođu u Hrvatsku, pogotovo jer se otvorilo tržište rada u Njemačkoj i Austriji, gdje su plaće veće.

“Slično je i s radnicima iz drugih zemlja u regiji, tako da se poslodavci i dalje brinu, a sve i da nađu potreban broj radnika i dalje ostaje veliki problem, a to je kvaliteta rada te je Socijalno vijeća zaključilo da i poslodavci i gosti puno više mogu očekivati od domaćih radnika, koji poznaju zemlju, pojedine destinacije i ponudu”, kaže Andrić.

Više stalnih sezonaca i bolja kontrola provedbe KU-a

Smatra da bi dobro došlo i pojačavanje postojeće mjere “stalni sezonac”, kojih bi trebalo više nego sada.

“Sada imamo primjere da netko tko radi s takvim ugovorom ne može više fizički raditi ili je tehnološki višak, pa želi otići i traži otpremninu, s čime se složi i poslodavac, ali ih ne može tako otpustiti, jer mjera to ne dopušta, kaže Andrić.

Zbog pak novog granskog Kolektivnog ugovora (KU), koji je na snazi od 1. siječnja ove godine za iduće dvije godine, ovog se tjedna sastaje s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

“Tražit ćemo proširenje ugovora na sve pravne subjekte u sektoru te bolju kontrolu provedbe njegovih odredbi, jer ima segmenta, pogotovo kod manjih poduzetnika, koji ga se ne pridržavaju. Bolja kontrola bi značila i više inspekcija, no kako inspektora nema dovoljno pokušat ćemo dogovoriti da sindikat dobije veću ulogu u toj kontroli, barem da ukazuje na slučajeve gdje se ugovor ne poštuje”, zaključuje Andrić.

N1

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova,...

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi na trg Katedrale Sv. Jakova za...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -