23.4 C
Biograd na Moru
15/08/2022 23:41

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u prošloj godini porasla, unatoč pandemiji, za 7%, najviše od 2008. godine

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

“Poljoprivreda ima stratešku važnost za ovaj poljoprivredni kraj, ali i za cijelu Hrvatsku jer o njoj ovisi kvaliteta naše hrane kao i oblikovanje pejzaža naše Hrvatske”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković otvarajući 28. jesenski međunarodni bjelovarski sajam i 28. državnu stočarsku izložbu u Gudovcu.

Dodao je da je, osim što je važna gospodarska djelatnost, poljoprivreda intimno vezana za naš nacionalni identitet jer izražava našu pripadnost zemlji dok nam njive sunce grije.

Naglasio je važnost poljoprivrede za našu prehrambenu samodostatnost, što će u kontekstu sve izraženijih klimatskih promjena ubuduće biti sve važnije.

Osigurati konkurentnu ali održivu poljoprivredu

“Usto, aktualna pandemija dodatno je naglasila važnost razvoja ruralnih krajeva bez kojih nema ni održivosti gradova, ma koliko tehnološki napredni bili, a dugoročno ni demografske revitalizacije Hrvatske”, istaknuo je premijer, dodavši da pametnih gradova nema bez hrane i stanovnika te da zato hrvatsko selo drži ključ budućnosti Hrvatske.

“Stoga je jedan od glavnih ciljeva Vlade da osigura konkurentnu ali održivu poljoprivredu jer jedino takva može dugoročno poljoprivrednicima osigurati dostojan dohodak, a Hrvatskoj prehrambenu neovisnost”, kazao je.

Govoreći o glavnim postignućima u proteklom razdoblju te o planovima za budućnost, premijer je istaknuo da su u prošlom mandatu povećana izdvajanja za poljoprivredu za 7 milijardi kuna i isplaćeno preko 28 milijardi kuna potpora.

“Do sada je uspješno ugovoreno 100 posto od 2,3 milijarde eura raspoloživih sredstava za provedbu mjera Programa ruralnog razvoja, a isplaćeno je gotovo 77 posto tih sredstava”, nastavio je.

Predsjednik Vlade kazao je da je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo dodijeljeno 2,3 milijarde kuna – što je čak 93 posto raspoložive alokacije.

70 milijuna eura za mlade poljoprivrednike

“Za više od 1500 mladih poljoprivrednika ugovoreno je preko 70 milijuna eura iz Programa ruralnog razvoja, a za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava dodijeljeno je 6500 potpora u iznosu od 15.000 eura, što je oko 100 milijuna eura ukupno”, rekao je Plenković.

Nadalje, istaknuo je najveći ciklus ulaganja u ribarstvo, ribarsku infrastrukturu i izgradnju čak 13 novih ribarskih luka od neovisnosti Hrvatske, u što smo uložili 360 milijuna kuna.

“Radi razvoja hrvatskog sela, s milijardu kuna financirana je izgradnja 200 dječjih vrtića u ruralnim krajevima”, dodao je.

Spomenuo je i razminiranje preko 6000 ha poljoprivrednih površina koje su postale sigurne i oslobođene su za daljnji rad.

 

 

 

 

 

Izvor: Vlada Republike Hrvatske

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Povezane vijesti

- Promo -