10.4 C
Biograd na Moru
24/01/2021 13:14

Zadnja premijera u 2020. – Deset godina Dragon teatra

Najnovije

Tri vrste čaja koje tope kilograme i ubrzavaju metabolizam

Čajevi se često koriste za čišćenje organizma, izbacivanje viška vode iz tijela i poticanje probave ČAJ OD LIŠĆA BREZE Ovaj blagotvorni...

Ministrica Vučković održala sastanak s albanskim veleposlanikom na temu jačanja poljoprivredne suradnje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u petak, 22. siječnja 2021. sastanak s veleposlanikom Republike Albanije u Republici Hrvatskoj, Nj.E.,...

EU mora inzistirati na postignutim dogovorima s farmaceutskim kompanijama o količini i dinamici isporuke cjepiva

Premijer Andrej Plenković kazao je da Europska unija mora inzistirati na postignutim dogovorima s farmaceutskim tvrtkama. S te strane,...

Mogućnost u ne mogućnostima

Zadnja premijera u 2020. Deset godina Dragon teatra,

suradnja s profesionalnim umjetnicima iz Splita, Pule , Zagreba i Osijeka

Stapanje znanstvene fantastike , grčkog epa i  tragedije na kazališnim daskama HNK Zadar

Unatoč stupanja na snagu odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja  i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, Dragon teatar  22.12.2020. u 20:00 sati  u HNK Zadar premijerno je izveo suvremenu kazališnu predstavu ODISEJA 2020.

Predstavom ODISEJA 2020 Dragon teatar  je obilježio deset godina  umjetničkog rada  u Zadru i zadarskoj županiji. Prethodnih godina odabir naslova protezao se od Euripida, Poa, Shakespearea, , Gogolja, Strindberga i Krleže.

Predstava konstruira  fragmente Homerove Odiseje , Euripidove Orestije i  ponajviše Clarkove Odiseje u svemiru 2001.

Dominiraju ideje i vizije Arthura Clarka, čovjeka izuzetne širine čije kultno djelo doživljava svoju prvu kazališnu prilagodbu: odnos čovjeka prema umjetnoj inteligenciji i njihov mogući sukob, evolucija ljudske vrste  te potreba preobrazbe čovjeka u neko „više biće”, odnosno biće na nekom „višem razvojnom stupnju”. Na početku predstave se jedna „životinja” , čovjekoliki majmun preobražava u „homo sapiensa”, a na kraju se jedan čovjek David Bowman preobražava u „viši entitet” Dijete zvijezdu.

Predstava započinje scenom Praskozorja čovječanstva u kojoj se prikazuje evolucija čovjekolikih majmuna u predatore koji skenirani  i instruirani misterioznim monolitom ubijaju i jedu bradavičastu svinju i time zatvaraju epohu izumiranja i svakodnevnog gladovanja. Čovjekolike majmune  utjelovljuju plesni umjetnici koji  djeluju u Splitu : Alen Čelić glumac, mimičar, dramski pedagog i suradnik za scenski pokret, Mia Kevo plesačica i izvođačica s aktivnim interesom i radom u polju inkluzivnog plesa, Karolina Šuša plesna i izvedbena umjetnica , ljubiteljica interdisciplinarnog kazališnog rada  i zadranka s adresom u Splitu Lucija Zalović, plesačica i plesna pedagoginja.

Scena pobjede čovjekolikih majmuna pred izazovom evolucije se pretapa sa  fragmentom scene podzemnog svijeta Homerove Odiseje. Napivši se žrtvene krvi , duh Odisejeve majke Antikleje progovara o svojoj smrti, životu na Itaci na koju se Odisej godinama pokušava vratiti. Antikleju igra Marijana Marjanović , a Odiseja Miro Pucar , dugogodišnji glumac Dragon teatra koji se nakon pet godina vraća na kazališne daske.

U podzemnom svijetu  krv  primami i Odisejevog suborca i vojskovođu, mikenskog  kralja  Agamemnona koji Odiseju ispovjedi  svoju krvavu sudbinu , koju  redateljica Maja Šimić vjerno prikazuje kroz sljedeću scenu brutalnog klanja hladnokrvne osvetnice Klitemnestre  koju glumi Senka Marković . Najmlađa članica ansambla, Simona Perić  rafiniranim nijansama glumi lik Kasandre , trojanske princeze koja kao Agamemnonova robinja stradava pod rukom ljubomorne Klitemnestre.

U pozadini svih događanja, iza tanke membrane drugog svijeta Partenona, nalazi se božica Atena koju odabire i izvodi Jasminka Ćoza . Atena prati sve ispovijesti i događanja stapajući se sa sudbinom likova čija je zaštitnica ili protivnica.

Scena mračnog pokolja vraća predstavu na svemirske putanje svemirskog broda Discoverya na kojem je u tijeku  sofisticiran pokolj hiberniranih znanstvenika svemirske misiji usmjerene  na potragu za misterioznim monolitom koji se pojavljuje u blizini Saturna.

Nakon što isključi Hala, moćno računalo dizajnirano za samostalno vođenje svemirske misije, David Bowman, jedini preživjeli na brodu, prima poziv dr. Haywooda Floyda , predsjednika nacionalnog astronomskog Vijeća u interpretaciji  glumca dobro poznatog zadarskoj publici Milana Miočića-Stošića.

Zadnja scena  predstave,  ujedno i zadnja  scena  proznog predloška , prikazuje prolazak kroz Zvjezdana vrata, putovanje kroz nepoznatu galaksiju i spuštanje u  prostor u kojem se Bowman transformira  u zvjezdano dijete koje se putujući kroz svemir vraća natrag na zemlju.

ODISEJA 2020 jedinstvena je i autentična predstava, koja snažnim vizualnim aspektom,  zapanjujućim video uradcima  i dramskom kompozicijom  potiče na razmišljanje o svemu novom što izaziva čovječanstvo i na sve ono što čovječanstvo  treba postati.

Kostimografiju potpisuje Mihaela Gregov, dizajn i vodstvo svjetla i tehnike Josip Šindija, dizajn i vodstvo zvuka Luka Klečina, kameru i live video montažu Domagoj Štefanović (Zagreb), video dizajn Danilo Lola Ilić (Pula), izradu lutki Dražen Matijašević i Marija Pletikosić (Osijek), dramatizaciju,režiju i produkciju Maja Šimić.

Make up  Anđela Špar Štulina

Fotografkinja  Žeminea Čotrić

Pokrovitelji  su Grad Zadar, Mjesni odbor Jazine II, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Zahvale  Platformi Doma mladih Split i Play drami

Najpopularnije

 GDCK Biograd: Projektom „Poželi i stiže ti zaželi „ 6 žena pomagat će starijima i potrebitima

U Poduzetničkom inkubatoru Biograd danas je održana početna konferencija projekta „Poželi i stiže ti zaželi, kojim će na području...
- Promo -

Tomislav Bralić i klapa Intrade snimili spot za pjesmu “Ostajem tu”

Ljubav prema Jadranu, moru, Dalmaciji, lokalitetu u kojem su odrasli, Tomislav Bralić i klapa Intrade predočili su pjesmom “Ostajem tu” Vinka Barčota, autora kojemu...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-48-29241', window); 2. HNL Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-4772-29242', window); Košarka ABA liga Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-2451-24437', window); HT Premijer Liga Tablice omogućuje SofaScore LiveScore ...

Na području županije 35 je novooboljelih, jedna osoba preminula

Na području županije 35 je novooboljelih osoba od koronavirusa, a jedna je osoba preminula. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar (15), Benkovac (2),...

U županiji 23 novooboljelih, tri osobe preminule

Na području zadarske županije 23 su novozaražene osobe koronavirusom, a tri su osobe preminule.  Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(7) i Biograd na...

Povezane vijesti

- Promo -