5.4 C
Biograd na Moru
3/12/2023 08:23

Zahtjev za dozvolu boravka i rada sezonskog radnika moguće podnijeti i online

Najnovije

Općina Sv. Filip i Jakov osigurava božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im...

Simple Minds donose najveće hitove u pulsku Arenu

Miljenici domaće publike nastupit će na najspektakularnijem koncertnom prostoru na otvorenom u Hrvatskoj, možda i najljepšem koji ovaj dio...

Zadarska županija subvencionira kamatu privatnim iznajmljivačima za podizanje kvalitete smještaja i usluga

Župan Božidar Longin uručio je jučer ugovore poslovnim bankama koje sudjeluju u Programu kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske...

Dozvole za boravak i rad za zapošljavanje državljana trećih zemalja u Republici Hrvatskoj se od 1. siječnja 2021. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o strancima, mogu izdati:

  • do 90 dana za sezonskog radnika
  • do 6 mjeseci za sezonskog radnika
  • do godine dana.

Sezonski radnik je državljanin treće zemlje koji zadržava svoje prebivalište u trećoj zemlji te zakonito i privremeno boravi u Republici Hrvatskoj kako bi obavljao posao koji ovisi o izmjeni godišnjih doba, u okviru jednog ili više ugovora o radu na određeno vrijeme koje je izravno sklopio s poslodavcem s poslovnim nastanom u Republici Hrvatskoj. Djelatnosti koje ovise o izmjeni godišnjih doba te za koje se mogu izdati dozvole za boravak i rad za sezonskog radnika su poljoprivreda i šumarstvo te turizam i ugostiteljstvo. 

Dozvole za boravak i rad za državljane trećih zemalja na godinu dana te za sezonskog radnika do 6 mjeseci izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova pod uvjetom da na hrvatskom tržištu rada nije pronađen radnik (a ne radi se o deficitarnim zanimanjima) te uz pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Od primjene navedenog zakona, zahtjeve za dozvole za boravak i rad za koje je potrebno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (do godine dane te sezonskog radnika do 6 mjeseci)  poslodavci podnose preko online aplikacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

S druge strane, za izdavanje dozvole za boravak i rad za sezonskog radnika do 90 dana u kalendarskoj godini nije potrebno prethodno provesti test tržišta rada na hrvatskom tržištu niti je potrebno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tim zakonskim rješenjem se omogućilo brže i jednostavnije zapošljavanje državljana trećih zemalja tijekom pojačanih, ali kratkotrajnih potreba za radnicima isključivo u navedenim djelatnostima.

Nadalje, od primjene istog zakona, zahtjeve za dozvole za boravak i rad za sezonskog radnika do 90 dana poslodavci podnose neposredno policijskoj upravi/postaji.

Kako bi se poslodavcima olakšao postupak podnošenja zahtjeva za dozvole za boravak i rad za sezonskog radnika do 90 dana, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatski zavod za zapošljavanje zajednički su poduzeli niz aktivnosti te je izrađena aplikacija i za online podnošenje zahtjeva za dozvole za boravak i rad za sezonske radnike do 90 dana. 

Tako poslodavci od 7. travnja 2022. godine mogu zahtjeve za dozvole za boravak i rad za sezonske radnike do 90 dana podnositi i preko navedene online aplikacije „Burza rada“.

Ministarstvo unutarnjih poslova preuzet će podnesene zahtjeve u svoj sustav te imati isključivu nadležnost za provođenje postupka i odlučivanje o tim zahtjevima.

U postupku odobrenja dozvole za boravak i rad za sezonskog radnika do 90 dana nadležne policijske uprave i postaje rješavat će u što je moguće kraćem roku odnosno u roku 15 dana o dana podnošenja urednog zahtjeva.

Radi se o još jednoj mjeri kojom Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s drugim tijelima državne uprave te udrugama poslodavaca, nastoji poslovnim subjektima olakšati kako zadovoljiti potrebe  tržišta rada zapošljavanjem državljana trećih zemalja, osobito kada se radi o potrebi za većim brojem radnika u kraćem razdoblju, između ostaloga kao što je to u turističkom sektoru.

Najnovije

Općina Sv. Filip i Jakov osigurava božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im...
- Promo -

Simple Minds donose najveće hitove u pulsku Arenu

Miljenici domaće publike nastupit će na najspektakularnijem koncertnom prostoru na otvorenom u Hrvatskoj, možda i najljepšem koji ovaj dio Europe ima. Jedan od najvažnijih...

Zadarska županija subvencionira kamatu privatnim iznajmljivačima za podizanje kvalitete smještaja i usluga

Župan Božidar Longin uručio je jučer ugovore poslovnim bankama koje sudjeluju u Programu kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije, a riječ je o...

U subotu 2.12. Sportsko penjački klub Paklenica organizira Sv. Krševan Boulder Open 2023.

Sljedeću subotu, 02. prosinca 2023. godine održati će se jedanaesto po redu “Sv. Krševan Boulder Open 2023.” natjecanje u sportskom penjanju, u organizaciji Sportsko...

VII. Manifestacija mladog maslinovog ulja u Maškovica Hanu

U organizaciji Han 2020 d.o.o. i suradnji sa Općinom Pakoštane, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Turističkom zajednicom Općine Pakoštane OBAVIJEST Pozivamo sve zainteresirane maslinare s...

Povezane vijesti

- Promo -