30.4 C
Biograd na Moru
19/07/2024 08:45

ZALISTAVAC; ukrasni plastron NEKAD I DANAS kao mozaik u modnoj ilustraciji, nakitu i odjeći

Najnovije

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno...

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar predstavlja zajednički izložbeni projekt u sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. godine.
U izložbenom postavu Etnološkog odjela, Narodnog muzeja Zadar 23. svibnja 2024. u 13. sati otvara se izložba ZALISTAVAC; ukrasni plastron NEKAD I DANAS kao mozaik u modnoj ilustraciji, nakitu i odjeći. Izložba predstavlja muzejske predmete iz Zbirke nošnji EO-NMZ uz radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar koji pridružuju izložbi modne ilustracije, odjeću i nakit inspiriran zalistavcem.
Svrha projekta je prezentacija i popularizacija ovog nematerijalnog kulturnog dobra. Etnološki odjel NMZ ovu godinu planira uputiti prijedlog Ministarstvu kulture i medija RH za upis zalistavca u Registar nematerijalnih dobara Republike Hrvatske i time ga trajno zaštititi.
„Zalistavac, plastron, naprsnica, primetača, peturina, sve su to isti dijelovi svečane tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, u priobalju i na otocima. Bila im je svrha ukrasiti poprsje žene. Podloga im je od čvrsto podstavljene vunene tkanine crvene, crne, zelene ili modre boje. Mozaik je složen od raznobojnih komadića tkanine iskrojenih u razne geometrijske oblike. Djelići tkanine najčešće su slagani simetrično i ukrašeni srmom (zlatni i srebreni konac)“ (Marija Vrkić Žuvanić, Zalistavac 2009.Eo- NMZ, ).
Tema izložbe je suodnos tradicije i suvremenih nastavnih procesa kao temelj očuvanja vlastitog kulturnog identiteta. Učenički radovi nastali su u sklopu više različitih projekata provedenih tijekom par godina od 2015. do 2018. godina te su do sada predstavljeni na više izložbi u organizaciji Eo- NMZ i ŠPUD- a, Zadar.
U sklopu ove izložbe predstavljene su dvije modne kolekcije, prva kolekcija realizirana je povodom Etno dana 2015. godine, dok je druga kolekcija izrađena u okviru 19. državnog natjecanja „Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2016.” pod temom „Zalistavac – ukrasni plastron“, rad učenice Martine Borojević.
Nastavno na temu cilj daljnjeg rada bio je osuvremeniti ideju zalistavca u obliku suvenira te mu dati dodatnu vrijednost suvremenom interpretacijom u formi nakita. Ogrlice su predstavljene dvjema izložbama 2017. i 2018. godine Zalistavac – tekstilni mozaik u nakitu, Kneževa palača i ogranak gradske knjižnice Arbanasi. U navedenim projektima sudjelovali su učenici smjera dizajna odjeće i dizajna tekstila.
Na ovaj način odana je počast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce, te ih ponosno nosile.
Idejni koncept izložbe, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban
Idejni koncept i mentorstvo za ŠPUD: Kate Prskalo, prof., Ivana Vitlov, prof., Sandra Bačić, prof., Vlatka Prtenjača, prof.
Ovim projektom i organizacijom spomenute izložbe u sklopu Etnološkog odjela NMZ i voditeljice odjela, kustosice Marije Šarić Ban ostvarena je još jedna odlična suradnja škole i muzeja.
Izložba se održava u sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.
Izložbu učeničkih radova moguće je pogledati u prostorima Etnološkog odjela NMZ, Gradska straža od 23. svibnja do 11. rujna 2024. godine.

Najnovije

Dani vitezova Vranskih 20. i 21. srpnja u Vrani i Pakoštanima

i ove godine veliki povijesni spektakl oživljene povijesti DANI VITEZOVA VRANSKIH u trajanju od 1 dana u Vrani te...
- Promo -

TZ Pakoštane: Dani vitezova Vranskih održat će se 20.07. i 21.07. 2024.

Ovogodišnja manifestacija Dani vitezova Vranskih održat će 20.07 i 21.07 u Vrani i Pakoštanima Za prvi dan održavanja pripremljen je bogat program u Vrani, dok...

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati održati će se treći turnir...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog Muzeja Benkovac s početkom u...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje,...

Povezane vijesti

- Promo -