28.4 C
Biograd na Moru
24/05/2022 13:15

Ministrica Tramišak u Šibeniku: Dodijeljeno 10,2 milijuna kuna za završetak četiri velika europska projekta

Najnovije

Velika volonterska akcija u Parku prirode Vransko jezero

Djelatnici IT tvrtke Asseco SEE (ASEE) Hrvatska odlučili su dio vremena svog team building programa pokloniti Parku prirode Vransko...

Poznata boemska četvrt postaje u potpunosti pješačka zona

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu ako je bila u Parizu nije prošetala poznatom četvrti...

Donesene odluke za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne i geotermalne energije vrijednosti 11,8 milijuna eura

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je odluke...

Ugovore za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za područje Šibensko-kninske županije jučer  je na Tvrđavi Barone Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije uručila Gorani Barišić Bačelić, ravnateljici Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Željku Buriću, gradonačelniku Šibenika, Robertu Podrugu, direktoru tvrtke Bikarac d.o.o. te Aniti Babačić Ajduk, ravnateljici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda.

Za realizaciju projekta izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Podi Grad Šibenik je, po danas preuzetom ugovoru, u svom proračunu osigurao 1,26 milijuna kuna, odnosno polovicu vlastitog udjela sufinanciranja.  Ukupna vrijednost projekta je oko 10,2 milijuna kuna. Fondovi EU, pak, participiraju u investiciji sa 7,6 milijuna kuna.

Tvrđava kulture Šibenik za svoj će projekt Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development FORTITUDE, po današnjem ugovoru,  osigurati iz svojih sredstava oko 435 tisuća kuna. Projekt FORTITUDE započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Gradom Karlovcem, Opštinom Herceg Novi, Opštinom Bar i Gradom Banja Lukum, a njegova je ukupna vrijednost oko 1,6 milijuna eura, kod čega je 85 posto sufinancirano  iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

Tvrtka Bikarac d.o.o., pak, za svoj će projekt „Uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije – Županijski centar za gospodarenje otpadom Bikarac-faza II namaknuti u ovoj fazi realizacije oko 5,3 milijuna kuna, dok će županijska JU Priroda za projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza osigurati nešto manje od 3,2 milijuna kuna.

U prigodi uručenja ugovora prisutnima na Tvrđavi Barone uvodno se obratio gradonačelnik Burić podsjetivši kako je desetljećima zapuštena i zaboravljena kulturno-povijesna baština Šibenika, zahvaljujući upravo europskim sredstvima,  doživjela novu mladost,  postala svojevrsni simbol prepoznatljivosti grada ne samo u nacionalnim, nego i svjetskim okvirima te promijenila ukupnu percepciju grada.

– Šibenik je primjer grada u kojem je mudrim promišljanjem i korištenjem sredstava europskih fondova u revitalizaciju kulturnog dobra došlo do snaženja ukupne gospodarske slike naše sredine te s tim u vezi i zanimanja potencijalnih investitora u daljnja ulaganja. Sve je to jedan zaokruženi ciklus koji je od Šibenika stvorio ono što je danas – zaključio je gradonačelnik Burić.

Ministrici Tramišak događaj je, kako je kazala,  bio najljepša prigoda da po prvi put posjeti i obiđe europskim novcem revitaliziranu Tvrđavu Barone.

– Kada govorimo o Šibeniku, najčešća je asocijacija kako je to istaknuti primjer grada koji je sredstvima europskih fondova revitalizirao, revalorizirao i obnovio svoju kulturnu baštinu.  Čak šest je projekata kulturne i prirodne baštine ukupne vrijednosti 108 milijuna kuna realizirano  iz ovog programskog razdoblja upravo na području grada Šibenika – precizirala je ministrica čestitavši svima koji su vrijedno radili na pripremi kvalitetnih projekata i uspješno ih realizirali.

– Osim u kulturnu baštinu na području grada Šibenika i Šibensko-kninske županije,  mi ćemo kroz  Fond za sufinanciranje dodijeliti ukupno 79 milijuna kuna diljem RH za ukupno 46 projekata. Cilj je raspodjele tih sredstava uspješni završetak i realizacija projekata koji su sufinancirani sredstvima iz fondova EU i to do kraja 2023. godine. Ukupno je u nacionalnim okvirima bilo sufinancirano više od 80 projekata,  a kroz spomenutih 46 zaokružujemo cjelinu programskog razdoblja 2014. – 2020.

Ovakvi primjeri projekata potakli su i brojne druge institucije i gradove koji imaju vrijednu kulturnu i prirodnu baštinu da nastave pripremati  projektnu dokumentaciju i svoje projekte novo razdoblje 2021. – 2027. koje podrazumijeva nove prilike, nove izazove i novu budućnost.  Čekaju nas izdašna sredstva – čak  25 milijardi eura za RH.  Vjerujem da ćemo sa jednakim žarom nastaviti obnavljati našu kulturnu baštinu i stavljati je u funkciju razvoja kako turizma, kao jedne od najvažnijih grana gospodarstva što će biti potencijal za dodatni rast gospodarstva i u ostatku RH,  a posebice kontinentu – rekla je Tramišak.

Spomenula se i završetka izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

– Njegova vrijednost je veća od  6 milijuna kuna i vjerujemo da ćemo sredstvima iz državnog proračuna dodatno pomoći završetak realizacije ovog važnog projekta za kvalitetno uspostavljanje sustava gospodarenja otpadom područja grada Šibenika,  ali i  šireg okruženja. Takav je slučaj i sa završetkom izgradnje infrastrukture u Poslovnoj zoni Podi grada Šibenika. Čestitam gradonačelniku na ovako kvalitetnom  projektu te činjenici da uz razvoj turizma promišlja i o ostatku gospodarstva,  odnosno svim ostalim granama koje također imaju potencijal  razvijati se upravo na šibenskom području. Kombinacija jednoga i drugoga jamstvo su daljnjeg ulaganja u standard građana, gospodarski rast i razvoj te stabilna i  kvalitetna radna mjesta – zaključila je ministrica koja je potom sa domaćinom, gradonačelnikom Burićem i suradnicima obišla tvrđavu Barone.

  Objavljeno: 27.10.2021, 13:09h

Najpopularnije

Općini Pakoštane 340 000 kuna za uređenje trga Elija Banova na Vrgadi

Ove godine među 56 projekata koji su zadovoljili bodovni prag nalazi se Općina Pakoštane kojoj je odobreno 340 000...
- Promo -

Općina Sv. Filip i Jakov: Odobreno 210.000,00 kuna za obnovu kule Fortica na Babcu i popratni turistički sadržaj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i u 2022. godini nastavilo je provoditi "Program razvoja otoka" pružajući podršku malim kapitalnim projektima kojima se...

Dalmatinka – prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi u Zadru

INSPIRIRAMO POLJOPRIVREDU Svečano otvaranje prve konferencije o mediteranskoj poljoprivrediDALMATINKA  će se održati u utorak 24. svibnja , s početkom u 09:00 sati na adresi Dr....

Javna tribina o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima u zaštićenom području PP Vransko jezero

U četvrtak 19. svibnja 2022. u 11h u Poduzetničkom inkubatoru Biograda na Moru, Bukovačka 23, 1. kat održat će se Javna tribina o projektu...

Prezentacija o mogućnostima poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnje financijske omotnice 2021. – 2027.

Prezentacija „Mogućnosti poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnje financijske omotnice 2021 – 2027",  će se održati u petak, 20. svibnja, u 11,30 sati,...

Povezane vijesti

- Promo -
Exit mobile version