7.2 C
Biograd na Moru
25/02/2021 05:44

Izraelski AI roboti beru voće i sprečavaju njegovo propadanje

Najnovije

Od ponedjeljka punkt za cijepljenje na Višnjiku

PUNKT za cijepljenje ŠC Višnjik započet će  s radom od 01. 03. 2021. godine prema već prije dogovorenom rasporedu...

Oprez pri spaljivanju biljnog otpada: Kazne do 150 tisuća kuna

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi...

DV Biograd: Roditelji, prijavite se na prvo interaktivno predavanje

Dugogodišnje voditeljice radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ provodit će kroz mjesec ožujak tri interaktivna web predavanja pod nazivom „RZ...

Zbog globalnog manjka sezonskih berača voća, dodatno otežanog ograničenim putovanjima zbog pandemije covida-19 mnogi su poljoprivrednici u svijetu primorani ostavljati zrelo voće da istrune.

No izraelska tvrtka Tevel Aerobotics Technologies osmislila je leteće robote, koji koriste umjetnu inteligenciju za otkrivanje i branje zrelog voća, pa ono više ne bi smjelo u tolikoj mjeri propadati.

Proizvođači kažu da će roboti uštedjeti novce i smanjiti rasipanje hrane, podaci su objavljeni na stranicama Svjetskoga ekonomskog foruma.

I prije pandemije, uzgajivači su vrlo teško pronalazili radnike za branje voća. Još u srpnju 2019. Američka federacija za poljoprivrednu (AFBF) upozorila je na kroničan nedostatak radne snage.

Sve manji broj berača, pandemija koronavirusa koja je ograničila putovanja i spriječila dolazak sezonskih radnika iz drugih zemalja, poljoprivrednike su ponukali da rješenje pronađu u robotima za prikupljanje usjeva.

To je potaknulo stručnjake iz izraelske tvrtke Tevel Aerobotics Technologies da izume leteće robote (FAR) koji koriste umjetnu inteligenciju (AI) za prepoznavanje i branje voća. Ti pametni strojevi mogu raditi 24 sata dnevno te prepoznaju i beru samo zrelo voće.

Tvrtka ističe da se FAR roboti mogu koristiti bilo gdje u svijetu te da rješavaju problem nedostatka radne snage, istodobno smanjujući troškove.

Ova je inovacija izravan odgovor na nedostatak radne snage. “Nikad nemate dovoljno ruku za branje voća u pravo vrijeme i uz pravu cijenu. Voće se obično ostavi da istrune u voćnjaku ili se prodaje po puno nižoj cijeni, a poljoprivrednici svake godine gube milijarde dolara”, rekli su iz izraelske tvrtke.

Robot FAR koristi algoritme percepcije umjetne inteligencije za lociranje voćaka, kao i algoritme uz čiju pomoć pronalazi plodove među lišćem te ga klasificira po veličini i zrelosti.

U procesu branja voća vrijeme je iznimno važno jer voće ubrano s dva tjedna zakašnjenja gubi 80 posto svoje vrijednosti. Nakon što odaberu voćku, roboti pronalaze najpristupačnije mjesto da bi joj se približili, a pritom koriste hvataljku uz čiju je pomoć uberu.

Na jednoj lokaciji istodobno može raditi više robota bez opasnosti od sudaranja, s obzirom na to da ih kontrolira autonomni “digitalni mozak”. Prednost robota je što mogu raditi i 24 sata dnevno.

Izraelska tvrtka ističe da roboti ne zamjenjuju u potpunosti ljude već im pomažu u berbi te dodaje da će do 2050. nedostajati pet milijuna berača. Tvrdi i da njezini roboti jamče branje najmanje 10 posto voća koje trenutačno ostaje neobrano.

Ujedinjeni narodi su godinu 2021. proglasili Međunarodnom godinom voća i povrća, s naglaskom na inovacijama i poboljšanim tehnologijama čija je svrha povećati učinkovitost i produktivnost uzgoja voća i povrća, smanjiti njihovo propadanje i financijske gubitke.

Najpopularnije

SVE SPREMNO ZA GRADNJU: POS stanovi u Sv. Filip i Jakovu dobili građevinsku dozvolu

Već je neko vrijeme poznato da Općina Sv. Filip i Jakov provodi program izgradnje stanova po Programu društveno poticajne...
- Promo -

RAZVITAK PODUZETNIŠTVA U SV. FILIP I JAKOVU: Uskoro kreće natječaj za kupnju zemljišta u Poslovnoj zoni

U završnoj je fazi priprema natječaja za prodaju zemljišta buduće “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti” odnosno poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov,...

Projekt “Platforma za Kino” provodi se u Sv. Filipu i Jakovu

Udruga U Pokretu potpisala je ugovor sa Zakladom Kultura Nova za provođenje projekta "Platforma za Kino" s ciljem jačanja operativnih kapaciteta Platforme te poticanja razvoja...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-48-29241', window); 2. HNL Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-4772-29242', window); Košarka ABA liga Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-2451-24437', window); HT Premijer Liga Tablice omogućuje SofaScore LiveScore ...

Kaufland ponovno povećava primanja zaposlenika

Kaufland je nakon izazovne 2020. odlučio ponovno povećati primanja svih zaposlenika na nerukovodećim radnim mjestima, a izvrsnost ove tvrtke u upravljanju ljudskim resursima potvrđuju...

Povezane vijesti

- Promo -