30.4 C
Biograd na Moru
25/07/2024 12:05

AGRRI Zadarske županije odobreno pet milijuna kuna za promociju tradicionalne hrane i razvoj gastronomskog turizma

Najnovije

Počinje realizacija projekta izgradnje nogostupa u Raštanima Donjim

Općina Sv. Filip i Jakov uskoro će započeti s realizacijom projekta izgradnje nogostupa koji će se graditi u naselju...

OŠ Sv. Filip i Jakov : Produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda

OŠ Sv. Filip i Jakov objavila je informaciju o formiranju dva razredna odjela učenika u produženom boravku. - "...

Svečano obilježavanje Dana Općine Pakoštane: 31. srpnja 2024.

Dan općine obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo...

 

Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije –AGRRA-i odobren je projekt u protuvrijednosti od pet milijuna kuna kojim de se promovirati tradicionalna hrana i potaknuti razvoj gastronomskog turizma.

Tradicionalna hrana tisućama godina igra glavnu ulogu u tradiciji i folkloru ovog podneblja i predstavlja osnovni dio naše kulturne baštine. U AGRRA-i su uvidjeli važnost tradicionalne hrane i kulture na ovom području gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni.

Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti inovacije i promociju te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini. Iznad svega, mogu doprinijeti poboljšanju turističke ponude. Upravo iz tog razloga AGRRA je u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Zadarske županije napisala i dobila projekt kojem je krajnji cilj osnaživanje gastronomskog turizma s naglaskom na tradicionalnu hranu i stare recepte koji padaju u zaborav.

Povezivanje gastronomije i turizma ne samo da pomaže brendiranju odredišta, već pomaže i u promicanju održivog turizma kroz očuvanje vrijedne kulturne baštine. Tradicionalnoj hrani, receptima i metodama pripreme jela prijeti rizik nestajanja zbog sve veće globalizacije i internacionalizacije tržišta hrane.

Zbog toga će se u sklopu projekta izvršiti opsežno istraživanje kulinarske baštine, recepata i starih metoda pripreme jela kako bi se spriječio njihov zaborav. Europski turisti vole iskusiti lokalnu kulturu kroz autentičnu kuhinju i lokalno stanovništvo te zbog toga hrana ima veliku ulogu u izboru i planiranju samih putovanja.

Iz tog razloga će se tijekom projekta izraditi staze kulinarske baštine na kojima de turisti modi isprobati tradicionalnu hranu ovih krajeva. Također, uredit de se tri tradicionalne kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje de se različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarska baština ovog područja. Projekt „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge –CUHaCHA” sufinanciran je iz Interreg IPA CBC Hrvatska –Bosna i Hercegovina –Crna Gora 2014. –2020. programa. Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 €, a odobrena EU sredstva su 604.304,89 €. Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije –AGRRA, a partneri su: Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko –Neretvanske županije –Kanton, Opdina Tivat i Zadarska županija.Više o projektu CUHaCHA: http://www.agrra.hr/projekt/cuhacha/28Za više informacija: Ana Zubčid, voditeljica projekta (ana.zubcic@agrra.hr)

Najnovije

Počinje realizacija projekta izgradnje nogostupa u Raštanima Donjim

Općina Sv. Filip i Jakov uskoro će započeti s realizacijom projekta izgradnje nogostupa koji će se graditi u naselju...
- Promo -

OŠ Sv. Filip i Jakov : Produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda

OŠ Sv. Filip i Jakov objavila je informaciju o formiranju dva razredna odjela učenika u produženom boravku. - " Obavještavaju se roditelji koji su...

Svečano obilježavanje Dana Općine Pakoštane: 31. srpnja 2024.

Dan općine obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić...

“Vlajternativa”: Trinaesti po redu alternativni open – air festival 10.08. u Benkovcu

Benkovac će ovog ljeta ponovo biti domaćin jednog od najuzbudljivijih događaja alternativne glazbe i kulture – Vlajternativa festivala. Ovaj festival, koji traje već četrnaest...

Općina Sv. Filip i Jakov obilježit će Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Obilježavanje 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Općini Sv. Filip i Jakov PROGRAM: 7:30 -BUDNICA (od mehaničke radionice ) 7:45 - Polaganje...

Povezane vijesti

- Promo -