4.4 C
Biograd na Moru
20/04/2024 05:11

Bogat virtualni program u Noći knjige 2020.

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati...

Gotovo dvjesto različitih programa pripremili su sudionici Noći knjige 2020., u aktualnim okolnostima pandemije koronavirusa posvećenoj temi promjene i u cijelosti prebačenoj online, gdje se ljubitelji knjige i čitanja mogu tijekom čitavoga dana virtualno družiti s knjigom.

S porukom “S knjigom nisi izoliran!” knjižare, antikvarijati, sve vrste knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtići, kazališta, ilustratori, prevoditelji, pisci i drugi kreativci i ustanove prijatelja knjige iz svih dijelova Hrvatske pridružili su se manifestaciji koja se tradicionalno održava 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige 22. travnja, a s ciljem promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Budući da su zbog koronavirusa zatvorene sve knjižare i zabranjena veća okupljanja, ove godine manifestacija Noć knjige održava se na specifičan način, u virtualnom svijetu, preko nakladničkih internetskih stranica i web knjižara, Facebooka, YouTubea, te korištenjem različitih internetskih platformi kao što je Zoom.

Tako će Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) preko Zooma u prevoditeljsko-pjesničkoj večeri “Stihom na stih” od 18 do 20 sati okupiti prevoditelje Zrinku Blažević, Mišu Grundlera, Snježanu Husić, Tomislava Kuzmanovića, Luciju Leman, Vandu Mikšić, Seada Muhamedagića, Romanu Perečinec, Željku Somun, Dinka Telećana i Vlatku Valentić.

Susret će moderirati Lea Kovács, a svi zainteresirani događanju se mogu priključiti na adresi https://dhkp.us19.list-manage.com/track/click?u=99fbe8f075c1e79685321838e&id=b29abc22d6&e=9b230169bc uz identifikacijsku šifru (Meeting ID) 974 2537 9944 i lozinku (Password) 846419.

Besplatna aplikacija može se preuzeti na: https://dhkp.us19.list-manage.com/track/click?u=99fbe8f075c1e79685321838e&id=98351e5bfe&e=9b230169bc.

Zoom razgovori u ZKM-u i izložba “Ježenja” Neve Lukić

Virtualnom obilježavanju Noći knjige na Zoomu se pridružuje i Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), koje na svojoj Facebook stranici u 18 sati pokreće seriju “zoom razgovora” pod nazivom “ZKM – svijet nakon karantene” susretom dramatičara Tomislava Zajeca i romanopisca Kristijana Novaka, po čijem je romanu, a u Zajecovoj dramaturgiji, nastala najnagrađivanija predstava ZKM-a “Črna mati zemla” u režiji Dore Ruždjak Podolski.

U nastavku programa, glumica ZKM-a Barbara Prpić u povodu Noći knjige u 20 sati interpretirat će prvo poglavlje Novakova romana, pod nazivom “Kako nacrtati ućomas”, koje donosi legendu o Međimurju.

U 19 sati, na Zoomu će se u organizaciji Hrvatskog društva pisaca održati i online participativna izvedba “Ježenja”, virtualna izvedba projekta koji je nastao prema temi buduće zbirke poezije Neve Lukić (Fraktura, 2020.), za koju je izvor nadahnuća autorica pronašla u pojavi ježenja, stanja u kojem su dlačice uzdignute od hladnoće, emocija, groznice, erotskog, estetskog iskustva.

Koncept su osmislile Neva Lukić i Josipa Bubaš, a u virtualnoj izvedbi, koja je rezultat jednotjednog eksperimenta u zajedničkom stvaranju, sudjeluju Anastazija Debelli, Predrag Vrabec, Jadranka Gottlicher, Ira Ferris, Mia Kevo, Nives Soldičić, Ljiljana Zagorac, Maja Gregl i Tin Lemac, a poslije izvedbe slijedi razgovor s publikom.

Humanitarna akcija, popusti, natječaji i zanimljiva gostovanja 

Povodom obilježavanja manifestacije Noć knjige 2020., nakladnik Znanje odlučio je donirati 10 posto prihoda od svih narudžbi na webshopu Znanje, pristiglih 23. travnja 2020., Klinici za dječje bolesti Klaićeva u svrhu obnove bolnice od potresa.

Na Facebook stranici Hoću knjigu u programu “Knjiga je mrak” od 17 sati uživo se održava panel knjiških blogera vezan uz objavljivanje knjiga u Hrvatskoj, u kojem će sudjelovati istaknuti urednici, izdavači i autori, uz kratko javljanje popularnih autora Kristiana Novaka, Sanje Pilić i britanske autorice Sarah Pinborough. Održat će se i radionica za djecu, te popularni “Harry Potter kviz”. U sklopu akcije “Knjigom protiv korone”, Hoću knjigu nudi više od 7 tisuća artikala po akcijskim cijenama.

Noći knjige akcijom se pridružuje i nakladnička kuća Verbum, koja putem svoje web knjižare verbum.hr za 9. Noć knjige tijekom cijeloga dana iz svog bogatog izdavačkog programa nudi preko 50 naslova uz prigodni popust od 50 posto.

U povodu Noći knjige 2020. na svojem portalu Top generacija, Udruga Mlada pera iz Čakovca objavljuje sve dosad pristigle radove na natječaj Udruge “Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!”. Natječaj je raspisan 1. travnja i otvoren sve do 31. prosinca. Od 0-24 sata, tijekom čitavoga dana, svakih 15 minuta objavljuje se po jedan literarni rad, a po potrebi objavljivanje će se produžiti i poslije ponoći, na 24. travnja.

Proslavi svjetskoga dana knjige tradicionalno se pridružuje i Centar za kulturu Trešnjevka. Online program na Facebook stranici Centra donosi čitanje nagrađenih radova literarnog natječaja za djecu “Knjiga nije hrana, ali je poslastica”. Bit će održan online intervju s istaknutom književnicom za djecu i mlade Silvijom Šesto, a na web stranici i Facebooku CKT-a mladi će čitatelji moći ekskluzivno proviriti u neke dijelove njenih najnovijih slikovnica “Uhvati mi plavog medu”, “Japajapac” i “Miona, daj šuti”.

O ove tri slikovnice, o tome kako su nastale, o knjigama općenito, o pisanju kao životnom odabiru, o tome koji su romani utjecali na nju i drugim temama Šesto će govoriti u svojem online intervjuu. Program zaključuje putopis Ede Toplaka pod nazivom “Sanjaj, mali sanjaj”, s putovanja po Indiji iz koje se putopisac vratio krajem veljače ove godine.

Razgovori o knjigama i snazi pročitanoga

Knjižnica Filozofskog fakulteta u Osijek (FFOS) manifestaciji se pridružuje dvjema virtualnim izložbama fotografija, koje će biti dostupne od 23. travnja uvečer na mrežnim stranicama Fakulteta https://www.ffos.unios.hr/ i https://www.ffos.unios.hr/knjiznica te na Facebook stranicama  https://www.facebook.com/ffosijek/ i https://www.facebook.com/ffosijekknjiznica/.

Izložba “Knjige koje su promijenile svijet” posvećena je snazi knjige kao pokretača promjena i snazi pročitanoga teksta, a istaknut će knjige koje su promijenile svijet i zauvijek ostale u sjećanju brojnim naraštajima čitatelja. Izložba “FFOS u doba korone” zamišljena je kao “nova knjiga” koja pokazuje kako je u trenutačnim okolnostima izazvanima epidemijom koronavirusom izmijenjen život te visokoškolske ustanove. Izložba će ispričati priču o aktivnostima Fakulteta tijekom perioda samoizolacije, životu njegovih prostora bez studenata, ali i (samo)izolacijskom životu stalnoga rezidenta fakultetske Knjižnice – mačka Đive Gundulića.

O knjigama koje su promijenile svijet bit će riječi i u programu koji je za Noć knjige na svojoj Facebook i internetskoj stranici te YouTube kanalu pripremila Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci. S programom počinje od 17,30 sati, a među ostalim uključuje i predstavljanje knjige “Pedeset cigareta za Elenu” nagrađivane književnice Marine Vujčić.

Hrvatskom obilježavanju Noći knjige ove se godine pridružila i delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi. Na Facebook stranici Delegacije i književnog portala Moderna vremena kroz četiri dana, zaključno s 23. travnja, urednik i kritičar Kruno Lokotar kroz seriju od četiri videa predstavlja značajna katalonska djela prevedena na hrvatski jezik. Građani imaju priliku sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti neke od predstavljenih naslova, antologiju novijeg katalonskog pjesništva “Riječi za jedan lapidarij” (preveo i odabrao Tonko Maroević), roman najvažnije katalonske autorice 20. stoljeća Mercè Rodorede “Trg dijamanta”, te knjigu “Bez straha” najradikalnije časne sestre Europe Terese Forcades.

Noć knjige 2020. zajednički organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Manifestacija se održava uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

(Hina)

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...
- Promo -

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava se MINI KOŠARKA REGIONALNO NATJECANJE...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati u Velikoj dvorani . Tadašnji...

Duhovna obnova za branitelje u Pakoštanima

" Za slobodu nas Krist oslobodi" Udruga Hrvatskih branitelja domovinskog rata Pakoštane pozivaju na „Duhovnu obnovu hrvatskih branitelja i obitelji u Pakoštanima“ koja...

Uručen ugovor za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju  sudjelovao je  na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora...

Povezane vijesti

- Promo -