4.4 C
Biograd na Moru
20/04/2024 06:53

Četvero oporavljenih bjeloglavih supova ponovno u prirodi

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati...

Četvero oporavljenih bjeloglavih supova – Palina, Coline, Lima i Anton pušteno je i vraćeno u prirodu potkraj prošlog tjedna iz oporavilišta za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu, izvijestili su u utorak iz Javne ustanove „Priroda”.

Četiri mlade ptice pronađene su iscrpljene podno gnijezdećih obalnih litica Cresa i Plavnika ili su spašene od utapanja izravno iz mora. Utapanje je jedan od najčešćih uzroka mortaliteta kod kvarnerskih supova.

Ravnatelj Javne ustanove “Priroda” Marko Modrić izjavio je u povodu puštanja supova da je u radu oporavilišta posebno radostan trenutak kada se ta divlja vrsta vraća prirodi, dobivajući još jednu priliku za novi početak.

Kada postoji i mogućnost aktivnog praćenja jedinke na slobodi, kako bi zaista dobili potvrdu je li se dobro snašla, zadovoljstvo je veće, kazao je.

Četiri puštena bjeloglava supa opremljena su malim GPS odašiljačima, koji stručnjacima omogućuju daljnje praćenje ptica u prirodi.

Prethodili su zdravstveni pregledi ptica, analiza krvne slike koju je proveo Veterinarski fakultet i veterinarski pregled ptica stručnjaka iz zagrebačkog ZOO-a.

Uoči puštanja ptica, oporavilište u Belom bilo je domaćin radionici koju su vodili stručnjaci Vulture Conservation Foundation (VCF), gdje su se djelatnici Udruge BIOM i Javne ustanove „Priroda“ educirali kako prirediti GPS odašiljače za postavljanje na bjeloglavog supa novom metodom.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj, odnosno na Kvarneru, oko 125 parova supova.

Kako bi ih se očuvalo i unaprijedilo stanje njihove populacije u Hrvatskoj, ove godine počeo je petogodišnji projekt LIFE SUPport.

Partneri su Udruga BIOM, Javna ustanova “Priroda”, Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”, HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation.

Pridruženi partner u provedbi dijela projektnih aktivnosti je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja osigurava dio sredstava za skrb nad supovima dok borave u oporavilištu.

hina

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...
- Promo -

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava se MINI KOŠARKA REGIONALNO NATJECANJE...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati u Velikoj dvorani . Tadašnji...

Duhovna obnova za branitelje u Pakoštanima

" Za slobodu nas Krist oslobodi" Udruga Hrvatskih branitelja domovinskog rata Pakoštane pozivaju na „Duhovnu obnovu hrvatskih branitelja i obitelji u Pakoštanima“ koja...

Uručen ugovor za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju  sudjelovao je  na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora...

Povezane vijesti

- Promo -