3.4 C
Biograd na Moru
29/11/2023 22:22

Dodijeljeni certifikati sustava upravljanja energijom

Najnovije

Počele prijave za 46.tradicionalni festival pjevača amatera ” Prvi glas Stankovaca 2023 “

Glazbena Udruga Melodija Stankovci ,organizira 46.tradicionalni festival pjevača amatera "Prvi glas Stankovaca 2023 " . Prvi glas Stankovaca...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa : Edukacija obveznika s područja Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će u Zadru edukaciju obveznika s područja Zadarske županije u pitanjima...

Stanovnici Vrane moraju prokuhavati vodu za piće

Zbog zamućenja vode na izvorištu, mole se stanovnici mjesta Vrana, da vodu iz vodovodne mreže prokuhavaju prije korištenja za...
Grad Zadar dobio certifikat sustava upravljanja energijom (EnMS) prema međunarodnoj normi HRN EN ISO 50001:2018.

Grad Zadar je u okviru EU projekta Compete4SECAP – Energy management competition for local authorities to uptake and enhance Sustainable Energy and Climate Action Plans (Natjecanje u gospodarenju energijom za jedinice lokalne samouprave za kreiranje i nadogradnju akcijskih planova energetski održivog razvitka i klimatskih promjena) uveo međunarodnu normu za gospodarenje energijom HRN EN ISO 50001:2018. Norma ISO 50001:2018 uvedena je za zgradu Grada Zadra na Narodnom trgu te zgrade Osnovne škole Petra Preradovića, Gradske knjižnice Zadar i Dječjeg vrtića Radost Područnog objekta Voštarnica.

Gradonačelnik Branko Dukić dodijelio je certifikate predstavnicima tih ustanova: Stanki Pera Martinac, ravnateljici OŠ Petra Preradovića, Doroteji Kamber Kontić, ravnateljici Gradske knjižnice i Larisi Pavlović Petani, ravnateljici DV Radost.

Takva vrsta održivog gospodarenja energijom zahtijeva kontinuirano povećavanje energetske učinkovitosti, a time i smanjivanje troškova i pripadajućih emisija stakleničkih plinova iz gradskih potrošača energije. Grad Zadar, zajedno s Rijekom, Velikom Goricom i Osijekom je među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koje su uvele sustavno upravljanje energijom prema normi ISO 50001:2018.

Aktivnosti koje se provode jesu nadogradnja na postojeće obveze predviđene Zakonom o energetskoj učinkovitosti, a to su prije svega donošenje lokalne politike sustavnog gospodarenja energijom, uspostava energetskih (EE) timova, te praćenje i izvještavanje potrošnje električne i toplinske energije te vode putem Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE).

Uz to planiraju se i provode netehničke mjere kao što su edukacija s ciljem promjene ponašanja zaposlenika i bolja regulacija potrošnje energije u zgradama kroz automatizaciju ili unaprjeđenje procedura. Prema dosadašnjim iskustvima procjenjuje se da će se u zgradama uštedjeti oko 5 % ukupne potrošnje energije nakon potpune primjene sustava, a najvećim dijelom to je električna energija za klimatizaciju i uredsku opremu te energija za grijanje.

Svrha norme ISO 50001:2018 jest omogućiti organizacijama da uspostave sustav i procese potrebne za poboljšanje svojeg energetskog učinka, no primjena te norme ima za cilj i smanjenje emisija stakleničkih plinova i ostalih povezanih utjecaja na okoliš.

Norma ISO 50001:2018 je izrađena kako bi se organizacijama omogućilo stalno unapređenje vlastitog energetskog učinka koristeći se sustavnim pristupom, i to:

  • Učinkovitija upotreba energije i poboljšano upravljanje objektima i postrojenjima koji troše energiju;
  • Energetska učinkovitost;
  • Smanjenje troškova energije.

Na temelju ključnog koncepta kontinuiranog unapređenja energetskog učinka, u normi ISO 50001:2018 definirani su i obrađeni najvažniji zahtjevi u odnosu na upotrebu i potrošnju energije, uključujući mjerenje, nabavu, dokumentiranje, dizajniranje, opremu, procese i osoblje s obzirom da sva ta pitanja mogu utjecati na energetski učinak bilo koje organizacije.

Projekt Compete4SECAP ima za cilj podržati jedinice lokalne samouprave primjenom sustava upravljanja energetskom kvalitetom i pokretanjem natjecanja za uštedu energije, odnosa s javnošću, evaluacije, upravljanja događajima, savjetovanja na području klimatske prilagodbe, provedbe i koordinacije projekata te pomoći u provedbi akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP).

Projekt se sufinancira se iz EU programa HORIZON 2020, a provodi se u suradnji s 10 partnera iz Latvije, Italije, Njemačke, Francuske, Madžarske, Hrvatske, Španjolske i Cipra. Ukupna vrijednost Projekta je 1.784.983,75 eura. Projektni partner iz Hrvatske je DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja koji u Hrvatskoj provodi projektne aktivnosti u suradnji s gradovima Osijekom, Rijekom, Zadrom i Velikom Goricom.

Uvođenjem norme ISO 50001:2018 Grad Zadar nadogradio je postojeće sustavno gospodarenje energijom, a sve u svrhu što učinkovitijeg gospodarenja energijom i smanjenja emisija stakleničkih plinova na što se i obvezao kao potpisnik europske inicijative Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju čime zajedno s brojnim europskim gradovima aktivno sudjeluje u ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene. Tako je u 2018. godini izrađen Kontrolni inventar emisija CO2 na administrativnom području Grada Zadra prema kojem je ostvareno smanjenje emisija CO2 za 19 % u odnosu na baznu 2010. godinu čime su gotovo ostvareni EU ciljevi smanjenja emisija CO2 od najmanje 20 % do 2020. godine što potvrđuje aktivnu provedbu politike energetski održivog razvoja i očuvanja okoliša. Do kraja ove godine Grad Zadar u suradnji s udrugom DOOR izradit će te nakon provedenog javnog savjetovanja i službeno usvojiti SECAP –  Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka, a  kao nadopuna bit će uvedene i mjere prilagodbe na klimatske promjene.

Više o Projektu može se doznati na Internet stranici Grada Zadra, DOOR-a odnosno Projekta https://compete4secap.eu/home/ .

Najnovije

Počele prijave za 46.tradicionalni festival pjevača amatera ” Prvi glas Stankovaca 2023 “

Glazbena Udruga Melodija Stankovci ,organizira 46.tradicionalni festival pjevača amatera "Prvi glas Stankovaca 2023 " . Prvi glas Stankovaca...
- Promo -

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa : Edukacija obveznika s područja Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će u Zadru edukaciju obveznika s područja Zadarske županije u pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinskih...

Stanovnici Vrane moraju prokuhavati vodu za piće

Zbog zamućenja vode na izvorištu, mole se stanovnici mjesta Vrana, da vodu iz vodovodne mreže prokuhavaju prije korištenja za piće, poručuju iz Komunalca. ...

Mađarski umjetnici donirali radove Muzeju antičkog stakla u Zadru

U Muzeju antičkog stakla u Zadru 15. rujna 2023. otvorena je velika izložba suvremenog mađarskog umjetničkog stakla pod nazivom “Povezani staklom.” Izložba je organizirana...

VII. Manifestaciju mladog maslinovog ulja u Maškovica Hanu

U organizaciji Han 2020 d.o.o. i suradnji sa Općinom Pakoštane, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Turističkom zajednicom Općine Pakoštane OBAVIJEST Pozivamo sve zainteresirane maslinare s...

Povezane vijesti

- Promo -