6.4 C
Biograd na Moru
30/01/2023 19:34

Festival europske kratke priče ponovno u Zadru

Najnovije

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA...

Braća Fantela imaju jasne ciljeve za 2023.

Šime i Mihovil Fantela ušli su u predolimpijsku godinu, u kojoj žele ostvariti normu za Igre u Parizu, ali...

Festival europske kratke priče (FEKP), u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, u Hrvatsku već 20 godina dovodi najznačajnija imena suvremene europske književne scene, a sama manifestacija se ističe kao jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj.

Posebnost FEKP-a je i to da se svake godine odvija u Zagrebu i još u jednom hrvatskom gradu, a ove godine FEKP, po treći put, dolazi u Zadar. Posjetitelji će moći uživati u nastupima sjajnih inozemnih i domaćih autora, među kojima su i članovi Udruge zadarskih pisaca ZaPis.

Dvadeset i prvo izdanje FEKP-a, naslovljeno Promjene, u Zadru će gostovati od 7. do 8. lipnja. Gostovanje je organizirano u suradnji s Gradom Zadrom i Sveučilištem u Zadru.

Prijem ove Festivalske karavane planiran je u 13h, u novootvorenom i obnovljenom prostoru II PALAČE – Kneževa i Providurova palača, gdje će ih dočekati predstavnici Grada Zadra, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport – Dina Bušić te Sveučilišta u Zadru, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo – Josip Faričić.

FEKP u Zadru započet će u utorak, 7. lipnja, u 19 h, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, i to razgovorom s najvećom zvijezdom ovogodišnjeg festivala, kultnim britanskim piscem i velikim imenom svjetske književne scene – Hanifom Kureishijem, koji je ostvario značajan utjecaj i na hrvatske pisce. Iste večeri, u 20:30 h, u Kazalištu lutaka Zadar, svoje će kratke priče čitati Jakuta Alikavazović, Rumena Bužarovska, Michael Fehr, Danilo Lučić i proslavljeni zadarski autor Želimir Periš.

Drugi dan festivala, u srijedu, 8. lipnja, održat će se dva susreta sa zadarskim studentima: u 18 h, na Odjelu za francuske i frankofonske studije gostovat će francuska književnica bosanskog i crnogorskog porijekla – Jakuta Alikavazović. Istovremeno će, na Odjelu za hispanistiku i iberske studije, nastupiti glasovita španjolska kratkopričašica – Patricia Esteban Erlés. U 19 h, u Kazalištu lutaka Zadar, odvijat će se Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik u kojoj će sudjelovati predsjednica udruge ZaPis, Iva Pejković te pisci Igor Eškinja i Senko Karuza. Razgovor će voditi zadarsko-dubrovačka književnica Staša Aras. Na večernjem grupnom čitanju kratkih priča, u 20.30, u Kazalištu lutaka Zadar, zadarskoj publici predstavit će se Lana Bastašić, Patricia Esteban Erlés, Lejla Kalamujić, Senko Karuza i Mazen Maarouf.

Ulazak na sve programe je besplatan. Priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online, putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i Youtube kanala Festivala.

 

Kontakti:
Programski odbor
Vedrana Bibić vedrana.bi@gmail.com
Katarina Brajdić kbrajdic7@gmail.com
Tomislav Kuzmanović tomislav.kuzmanovic@gmail.com
Marketing & PR
Lidija Krvarić 0913110440

 

21. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Agencijom za mobilnost i programe EU, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom kraljevine Španjolske i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Peti kupe, Booksa, Knjižara Fraktura, Mali pogon Tvornice kulture, Filozofski fakultet u Zagrebu, Kazalište kutaka Zadar i Sveučilište u Zadru.

Najpopularnije

ŠRU Podlanica Biograd poziva na upis u školu ribolova

ŠRU "PODLANICA" BIOGRAD NA MORU POZIVA!!! UPIS U ŠKOLU RIBOLOVA Športsko ribolovna udruga "PODLANICA" Biograd na Moru nastavlja sa radom...
- Promo -

Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd

Noć muzeja u petak, 27. siječnja, obilježava se i u Zavičajnom muzeju grada Biograda na Moru U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA potpisala je Sporazum o suglasnosti...

Sveučilište u Zadru : Studenti nude besplatne pripreme za državnu maturu iz psihologije

Udruga studenata psihologije "Kasper", sa Sveučilišta u Zadru i ove godine, već tradiocionalno, održava besplatne, online pripreme za državnu maturu iz psihologije za naše...

Povezane vijesti

- Promo -