3.4 C
Biograd na Moru
29/11/2023 22:07

Grad Zadar: Potpisan ugovor za nabavu pametnih prometnih rješenja kroz projekt ZUM 4.0

Najnovije

Počele prijave za 46.tradicionalni festival pjevača amatera ” Prvi glas Stankovaca 2023 “

Glazbena Udruga Melodija Stankovci ,organizira 46.tradicionalni festival pjevača amatera "Prvi glas Stankovaca 2023 " . Prvi glas Stankovaca...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa : Edukacija obveznika s područja Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će u Zadru edukaciju obveznika s područja Zadarske županije u pitanjima...

Stanovnici Vrane moraju prokuhavati vodu za piće

Zbog zamućenja vode na izvorištu, mole se stanovnici mjesta Vrana, da vodu iz vodovodne mreže prokuhavaju prije korištenja za...

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić i Krešo Culjak, predstavnik Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite, potpisali su danas ugovor, težak 9,6 milijuna kuna, za nabavu pametnih prometnih rješenja u sklopu projekta Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0).

“Ovo je početak ostvarenja mog obećanja da će naša gradska uprava cijeli ovaj mandat intenzivno raditi na dovršetku svih procesa digitalizacije kako bi se do 2025. godine pozicionirali na mjesto digitalnog lidera u Hrvatskoj. ZUM smo identificirali među 5 ključnih projekata jer njime razvijamo novi digitalni prometni sustav za javni prijevoz i parking. Potpisom ovog ugovora započinjemo proces pametnog upravljanja prometom po uzoru na neke od velikih europskih gradova, a sve ovo radimo kako bi Zadar učinili još kvalitetnijom sredinom za život naših sugrađana i posjetitelja”, poručio je gradonačelnik Dukić.

Ukupna vrijednost projekta punog naziva “Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)” je 14.813.840,30 kuna, od čega 12.160.000,00 kuna čine bespovratna EU sredstva ostvarena kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Projektom ZUM 4.0 uvest će se novi sustavi u javni gradski promet – web portal i mobilna aplikacija za pametne telefone (Zadar Smart City Aplikacija), sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustav pametnog parkiranja, sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu te Centralni Informacijski Sustav (CIS), kao srce cijelog projekta. S obzirom na to da uključuje javni prijevoz i parking, partneri u projektu ZUM 4.0 su tvrtke Liburnija d.o.o. i Obala i lučice d.o.o..

„Ovim projektom Liburnija dobiva mnogo više od samog sustava elektroničke naplate u autobusima. Uspostavit će se pozadinski informatički sustav, koji će nam omogućiti praćenje čitavog voznog parka u realnom vremenu, istaknuo je Edvin Šimunov, direktor Liburnije koja će dobiti „pametne“ autobusne stanice sa zaslonima za informiranje korisnika u javnom prijevozu.

Šimunov je istaknuo kako ga najviše veseli što će najveće benefite od uvođenja novih sustava imati njihovi korisnici, s čim se složio i direktor Obale i lučica, Eduard Duka.

„Korisnici će dobiti koristan alat za pravovremeno informiranje o slobodnim parkirnim mjestima s naglaskom na uže gradsko središte u kojem će 1050 parkirnih mjesta biti opremljeno senzorima za detekciju vozila. S obzirom na to da se u tom dijelu grada stvaraju najveće gužve, poglavito u ljetnim mjesecima, informacija o tome ima li slobodnih parkirališnih mjesta i gdje, te koje su alternative, značajno mogu utjecati na donošenje odluka vozača prije nego što uopće dođu u situaciju da se za jedno slobodno mjesto bore s desecima drugih vozača. Stoga bi masovnije korištenje aplikacije za pronalaženje i navođenje do slobodnog parkirnog mjesta, koja će se dobiti kroz projekt, uz prometne displeje moglo doprinijeti smanjenju gužvi. Dodatan benefit za korisnika je mogućnost plaćanja parkinga kroz aplikaciju, istaknuo je direktor Duka.

Projekt je pripremila gradska tvrtka Inovativni Zadar koja je u proteklih desetak godina pokrenula niz značajnih IKT projekata.

„ZUM 4.0 je najveći projekt iz domene IKT tehnologija koji je Grad Zadar ikad provodio i, prema našim saznanjima, ne postoji sličan projekt u Hrvatskoj. Rezultat je višegodišnjeg planiranja, modeliranja i osmišljavanja. U Gradu smo raspravljali o različitim inicijativama i parcijalnim projektima iz domene pametnog grada, koje su drugi gradovi već uvodili, od pametnog parkiranja do ticketing sustava u javnom prijevozu. Na kraju smo se ipak odlučili za projekt koji obuhvaća sva ta rješenja, pa i više od toga, te ih integrira u jedan sustav“, poručio je direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper.

Jedinstvenost projekta potvrdili su i Darko Ivanišević i Goran Ranogajec, predstavnici odabranog Pružatelja usluga koji ima rok od 10 mjeseci za implementaciju pametnih prometnih rješenja u Zadru.

“Za razliku od ostalih gradova, u Zadru se ne vrši digitalizacija postojećih poslovnih procesa, već se kreiraju novi u skladu s najnovijim tehnološkim rješenjima, istaknuo je Ivanišević na panelu „Grad Zadar na putu prema pametnim prometnim rješenjima“ koji je danas, povodom potpisivanja ugovora, održan u prostoru Kneževe palače.

Projekt ZUM 4.0 dio je šire slike planiranja digitalne budućnosti grada.

„Trenutačno je prisutna velika zaglušujuća buka kad se govori o konceptu My Smart Cityja i digitalizacije javnih usluga. U tom smislu možemo istaknuti dva različita pristupa gradova. Prvi, koji je lakši i koji javnost honorira pozitivnim reakcijama, odnosi se na jednostavnu digitalizaciju postojeće usluge, dok drugi, teži pristup, koji je ujedno i pristup Grada Zadra, obuhvaća strateško planiranje i razvoj vlastite infrastrukture i zadržavanje vlasništva nad podacima koji su, u odnosu na kontekst vremena u kojem živimo, nova nafta, istaknuo je Ante Ćurković, v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

Najnovije

Počele prijave za 46.tradicionalni festival pjevača amatera ” Prvi glas Stankovaca 2023 “

Glazbena Udruga Melodija Stankovci ,organizira 46.tradicionalni festival pjevača amatera "Prvi glas Stankovaca 2023 " . Prvi glas Stankovaca...
- Promo -

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa : Edukacija obveznika s područja Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će u Zadru edukaciju obveznika s područja Zadarske županije u pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinskih...

Stanovnici Vrane moraju prokuhavati vodu za piće

Zbog zamućenja vode na izvorištu, mole se stanovnici mjesta Vrana, da vodu iz vodovodne mreže prokuhavaju prije korištenja za piće, poručuju iz Komunalca. ...

Mađarski umjetnici donirali radove Muzeju antičkog stakla u Zadru

U Muzeju antičkog stakla u Zadru 15. rujna 2023. otvorena je velika izložba suvremenog mađarskog umjetničkog stakla pod nazivom “Povezani staklom.” Izložba je organizirana...

VII. Manifestaciju mladog maslinovog ulja u Maškovica Hanu

U organizaciji Han 2020 d.o.o. i suradnji sa Općinom Pakoštane, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Turističkom zajednicom Općine Pakoštane OBAVIJEST Pozivamo sve zainteresirane maslinare s...

Povezane vijesti

- Promo -