19.4 C
Biograd na Moru
21/07/2024 05:33

GSV: Socijalni partneri suglasni oko pomoći javnolinijskim prijevoznicima

Najnovije

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno...

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u petak tri socijalna partnera usuglasila su se da će se javnolinijskim prijevoznicima pomoći kroz potpore za plaće i definiranjem vremenskog okvira za potpisivanje ugovora o javnoj usluzi.

Poslodavci su ukazali na probleme, smanjen intenzitet prometa i nedostatne potpore zbog izostanka ugovora o javnoj usluzi. Iskazao bih zahvalnost kolegama iz sindikata koji su dali potporu prijedlozima i zahtjevima HUP-a, a i razumijevanju koje je iskazala vladina strana, da se taj problem riješi u dva koraka. Jedan bi se odnosio na potpore za plaće, a drugi koji bi konačno definirao vrijeme kada će se potpisati ugovori javnoj usluzi.”, rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik GSV-a, Ivan Mišetić.

Dinamiku je objasnio ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, koji je naglasio da su stvorene sve pravne i zakonske pretpostavke za uvođenje javne usluge kroz Zakon o cestovnom prijevozu i Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza.

Budući da Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ovom trenutku financira prijevoz srednjoškolaca u iznosu od oko 300 milijuna kuna i budući da Ministarstvo regionalnog razvoja već sada financira otočni prijevoz sa sredstvima od oko 35 milijuna kuna, postoje sredstva koja ćemo udružiti kako bi se s početkom godine, točnije od 1. siječnja, mogla financirati javna usluga.“, kazao je Butković.

Ističe da su im za to potrebne županije, koje su po zakonu dužne zaključiti ugovore o javnoj usluzi i pripremiti mrežu linija.

Zaključili smo da ćemo održati što prije sastanak te radne skupine kako bi se što prije došlo do broja, odnosno iznosa koji je potreban, koji bi se naravno sufinancirao županijama.“, kazao je Butković dodajući kako vjeruje da će tu brojku imati kroz 15 do 20 dana.

Butković je kazao kako su na poticaj sindikata raspravljali i o velikim tvrtkama u prometnom resoru koje su najviše pogođene koronakrizom, poput Jadrolinije, Croatie Airlines i HŽ Putničkog prijevoza.

Činimo sve da u tim tvrtkama zadržimo likvidnost, da gubitak pokušamo zajednički premostiti što prije. Pomoći će se i tim tvrtkama.”, najavio je Butković.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel istaknuo je kako je ključno da se tijekom sljedećeg tjedna redefiniraju mjere za pomoć prometnom sektoru, jer im postojeće ne mogu pomoći.

Prijedlog je 2000 kuna po radniku da se sufinancira novom dodatnom mjerom do potpisivanja ugovora, odnosno do stvaranja uvjeta da se javnolinijski prijevoznici mogu financirati i isplaćivati plaće.“, objasnio je Novosel.

Upozorio je kako ćemo u protivnom ostati bez vozača koji će napustiti Hrvatsku te je pozvao na maksimalnu pomoć kroz angažman Ministarstva prometa i svih županija da se što prije potpišu ugovori.

Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika, Hrvoje Meštrović kazao je kako su za sada dobili dobru volju, ali još nisu dobili novce.

Nadamo se da će to biti u skorije vrijeme riješeno, da će prvo doći interventna sredstva, a nakon toga i ugovori o javnim uslugama koji su konačno rješenje našeg problema.“, zaključio je Meštrović.

(Hina)

Najnovije

Dani vitezova Vranskih 20. i 21. srpnja u Vrani i Pakoštanima

i ove godine veliki povijesni spektakl oživljene povijesti DANI VITEZOVA VRANSKIH u trajanju od 1 dana u Vrani te...
- Promo -

TZ Pakoštane: Dani vitezova Vranskih održat će se 20.07. i 21.07. 2024.

Ovogodišnja manifestacija Dani vitezova Vranskih održat će 20.07 i 21.07 u Vrani i Pakoštanima Za prvi dan održavanja pripremljen je bogat program u Vrani, dok...

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati održati će se treći turnir...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog Muzeja Benkovac s početkom u...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje,...

Povezane vijesti

- Promo -