23.4 C
Biograd na Moru
15/08/2022 23:22

GSV: Socijalni partneri suglasni oko pomoći javnolinijskim prijevoznicima

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u petak tri socijalna partnera usuglasila su se da će se javnolinijskim prijevoznicima pomoći kroz potpore za plaće i definiranjem vremenskog okvira za potpisivanje ugovora o javnoj usluzi.

Poslodavci su ukazali na probleme, smanjen intenzitet prometa i nedostatne potpore zbog izostanka ugovora o javnoj usluzi. Iskazao bih zahvalnost kolegama iz sindikata koji su dali potporu prijedlozima i zahtjevima HUP-a, a i razumijevanju koje je iskazala vladina strana, da se taj problem riješi u dva koraka. Jedan bi se odnosio na potpore za plaće, a drugi koji bi konačno definirao vrijeme kada će se potpisati ugovori javnoj usluzi.”, rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik GSV-a, Ivan Mišetić.

Dinamiku je objasnio ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, koji je naglasio da su stvorene sve pravne i zakonske pretpostavke za uvođenje javne usluge kroz Zakon o cestovnom prijevozu i Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza.

Budući da Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ovom trenutku financira prijevoz srednjoškolaca u iznosu od oko 300 milijuna kuna i budući da Ministarstvo regionalnog razvoja već sada financira otočni prijevoz sa sredstvima od oko 35 milijuna kuna, postoje sredstva koja ćemo udružiti kako bi se s početkom godine, točnije od 1. siječnja, mogla financirati javna usluga.“, kazao je Butković.

Ističe da su im za to potrebne županije, koje su po zakonu dužne zaključiti ugovore o javnoj usluzi i pripremiti mrežu linija.

Zaključili smo da ćemo održati što prije sastanak te radne skupine kako bi se što prije došlo do broja, odnosno iznosa koji je potreban, koji bi se naravno sufinancirao županijama.“, kazao je Butković dodajući kako vjeruje da će tu brojku imati kroz 15 do 20 dana.

Butković je kazao kako su na poticaj sindikata raspravljali i o velikim tvrtkama u prometnom resoru koje su najviše pogođene koronakrizom, poput Jadrolinije, Croatie Airlines i HŽ Putničkog prijevoza.

Činimo sve da u tim tvrtkama zadržimo likvidnost, da gubitak pokušamo zajednički premostiti što prije. Pomoći će se i tim tvrtkama.”, najavio je Butković.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel istaknuo je kako je ključno da se tijekom sljedećeg tjedna redefiniraju mjere za pomoć prometnom sektoru, jer im postojeće ne mogu pomoći.

Prijedlog je 2000 kuna po radniku da se sufinancira novom dodatnom mjerom do potpisivanja ugovora, odnosno do stvaranja uvjeta da se javnolinijski prijevoznici mogu financirati i isplaćivati plaće.“, objasnio je Novosel.

Upozorio je kako ćemo u protivnom ostati bez vozača koji će napustiti Hrvatsku te je pozvao na maksimalnu pomoć kroz angažman Ministarstva prometa i svih županija da se što prije potpišu ugovori.

Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika, Hrvoje Meštrović kazao je kako su za sada dobili dobru volju, ali još nisu dobili novce.

Nadamo se da će to biti u skorije vrijeme riješeno, da će prvo doći interventna sredstva, a nakon toga i ugovori o javnim uslugama koji su konačno rješenje našeg problema.“, zaključio je Meštrović.

(Hina)

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Povezane vijesti

- Promo -