20 C
Biograd na Moru
11/05/2021 22:55

HZZO objavio preporuke za osiguranje epidemioloških mjera u izbornom procesu

Najnovije

U Hrvatskoj 876 novooboljelih, preminulo 46 ljudi

U posljednja 24 sata zabilježeno je 876 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj...

Vinogradari, spriječite širenje zlatne žutice

Prema utvrđenom stanju, posjednici vinove loze obvezni su provoditi mjere navedene u Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja...

Iz američkog udruženja pozivaju u lipnju u Dubrovnik na ASTA Destination Expo

U pandemiji su se ljudi zaželjeli putovanja, a Hrvatska je zemlja koja pruža i sigurnost i puno ljepota u...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke za osiguranje epidemioloških mjera u izbornom procesu za prikupljanje potpisa birača, rad izbornih tijela te održavanje izbornih skupova.

Održavanje izbornih skupova

Preporuke se izdaju radi zaštite sudionika predizbornih skupova tijekom izbornog procesa s obzirom na epidemiološku situaciju i epidemiju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj. Preporuke se odnose na organizatore, građane, službene osobe i govornike te ostale osobe koje će sudjelovati na izbornim skupovima.

1. Opće preporuke

 • Izborni skupovi. Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje izbornih skupova na otvorenom.
 • Vidljive obavijesti. Na ulazu u prostor gdje se održava izborni skup (bilo da je riječ o otvorenom prostoru ili zatvorenom) ili neposredno nakon ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 • Pojačana osobna higijena. Potrebno je izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Ruke se moraju redovito dezificirati.
 • Kašljanje/kihanje. Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.
 • Dezinfekcija ruku. Na ulazu u prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu organizatorima, osoblju i ostalim sudionicima te prisutnim građanima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi 70-postotnog alkohola ili drugo dezinfekcijsko sredstvo registrirano kao antiseptik za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno opskrbljuju novim količinama dezinficijensa kako bi ga uvijek bilo dovoljno.
 • Fizička udaljenost. Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (organizatora, službenih osoba i govornika) od 2 metra.
 • Maske za lice. Nošenje maske za lice obavezno je tijekom cijelog trajanja izbornog skupa, i u zatvorenim i na otvorenim prostorima, osim za govornike dok drže govor.
 • Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Sve osobe koje u bilo kojem svojstvu sudjeluju na izbornom skupu prije dolaska na skup trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba telefonski kontaktirati nadležnog liječnika obiteljske medicine i ne dolaziti na skup.
 • Na vidljivim mjestima trebaju biti istaknute obavijesti o tome da osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili druge simptome i znakove bolesti dišnih puteva ne smiju sudjelovati u okupljanju.
 • Evidencija. Preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju (organizatora, službenih osoba i govornika) radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona.

2. Održavanje izbornih skupova

 • Označavanje sjedećih i stojećih mjesta. Preporučuje se da se unaprijed označe sva sjedeća mjesta koja trebaju međusobno biti udaljena najmanje 2 metra. U zatvorenom se prostoru preporučuje da se omoguće isključivo sjedeća mjesta. Ako nije moguće organizirati skup na način da svi sjede, nužno je osigurati minimalan razmak svakog prisutnog građana od 2 metra u svim smjerovima od drugih, osim ako se radi o članovima istog kućanstva.
 • Ograničenje ukupnog broja prisutnih građana u zatvorenom prostoru. Najveći broj prisutnih građana koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 2 metra među osobama, organizator će odrediti sukladno odlukama nacionalnog, županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite koje će u trenutku održavanja skupa biti na snazi.
 • Ograničenje ukupnog broja prisutnih građana na otvorenom. Najveći broj prisutnih građana koji mogu istovremeno boraviti na otvorenom, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 2 metra među osobama, organizator će odrediti sukladno odlukama nacionalnog, županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite koje će u trenutku održavanja skupa biti na snazi.
 • Redoslijed ulaska i izlaska. Preporučuje se da građani koji žele prisustvovati ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među osobama od najmanje 2 metra kod ulaska, kretanja i izlaska. Preporučuje se da se izlazak prisutnih građana organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prva izlazi osoba najbliže izlazu. Prisutne treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže fizički razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima. Preporučuje se regulirati izlazak organizatora poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po je dan, uz izbjegavanje susreta s publikom.
 • Promotivni materijali. Ako se tijekom izbornog skupa dijele promotivni materijali to se provodi na način da za to zadužena osoba dijeli pojedinačne artikle građanima, održavajući pritom što veću udaljenost i sa što manje kontakta te da učestalije dezinficira ruke.
 • Prodaja i posluživanje hrane i pića. Prodaja i posluživanje hrane i pića nije dopuštena.
 • Maksimalna zaštita sudionika skupa. Prilikom interakcije s govornicima, službene osobe trebaju koristiti masku za lice koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju priručno dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

3. Pojačana higijena prostora

 • Prozračivanje prostora. Preporučuje se da se zatvoreni prostor prozračuje najmanje dvaput dnevno, pola sata prije i nakon programa predizbornog skupa ili, ako je moguće, da se prozori ostave otvorenima.
 • Klima uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju. Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava treba posvetiti posebnu pažnju praćenju stanja filtera i održavanju pravilnog stanja brzine zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba redovito provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.
 • Veličina prostora. Organizacija skupa moguća je isključivo u prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštivati fizička udaljenost od 2 metra između sudionika, prisutnih građana i službenih osoba.
 • Čišćenje prostora. Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u dizalima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno. Pri planiranju rasporeda, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak prisutnih građana i govornika, te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za dezinfekciju prostora.

Cijeli dokument od 27. travnja dostupan je na poveznici.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prikupljanje potpisa birača

Preporuke se izdaju u svrhu zaštite volontera izbornih sudionika (dalje: volonteri) i građana tijekom izbornog procesa u dijelu prikupljanja potpisa birača (dalje: potpisi), s obzirom na epidemiološku situaciju bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj. Preporuke se odnose na volontere, građane te ostale osobe koji će sudjelovati u ovome dijelu izbornog procesa.

1. Opće preporuke

Preporučuje se da se potpisi prikupljaju prvenstveno na otvorenom prostoru, na štandovima.

 • Opće zaštitne mjere. Potrebno je izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja, obvezno je pokriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju kasnije treba baciti u smeće i oprati ili dezinficirati ruke. Ostale opće mjere prevencije širenja bolesti COVID-19 dostupne su na mrežim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 • Fizička udaljenost. Tijekom svih aktivnosti prilikom prikupljanja potpisa, svi se sudionici moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 2 metra u odnosu na druge osobe izuzev ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.
 • Zaštitna oprema. Obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski za sve osobe bilo u zatvorenim prostorima ili na otvorenome. Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su dostupne su na mrežim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 • Evidencija. Preporučuje se uspostava sustava vođenja evidencije svih prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija mora sadržavati ime i prezime i OIB.

2. Prostorno-tehnički i sanitarni uvjeti

 • Vidljive obavijesti i informiranje sudionika. Na vidljivom je mjestu u neposrednoj blizini ili na štandu nužno postaviti informacije o higijenskim postupcima te pismenom uputom o potrebi dezinfekcije ruku prije i nakon potpisivanja.
 • Dezinficijens. U neposrednoj blizini ili na štandu nužno je na raspolaganje postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 % ili drugog sredstva prikladnog za korištenje na koži s deklariranim virucidnim djelovanjem). Po pristupanju štandu, volonteri će obavezno nanijeti građaninu na ruke dezinficijens na bazi alkohola ili drugog sredstva prikladnog za primjenu na koži s deklariranim virucidnim djelovanjem. Ruke se moraju dezinficirati i nakon davanja potpisa o čemu vodi brigu volonter.
 • Kontaktne površine. Posebnu pozornost treba obratiti na površine štandova, koje je potrebno dezinficirati većom frekvencijom, primjerice svakih sat vremena.
 • Higijena radnog prostora. Postupci za čišćenje, kao i preporučena sredstva za čišćenje dostupni su na dostupne su na mrežim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 • Dozatori i ostali uređaji za dezinfekcijska sredstva. Potrebno je provođenje redovitih provjera kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje uređaja za dezinfekcijska sredstva. Neispravne jedinice potrebno je brzo popraviti ili zamijeniti.
 • Odlaganje otpada. U neposrednoj blizini radnog prostora preporučuje se postavljanje kante za otpatke s postavljenim vrećicama i odgovarajućim poklopcima.

3. Organizacija i provedba postupka prikupljanja potpisa

 • Informiranost volontera i drugog osoblja. Prije početka rada / otvaranja potrebno je educirati volontere i osoblje o svim mjerama koje se provode.
 • Maksimalan broj osoba u zatvorenim prostorijama. Ako se potpisi prikupljaju u zatvorenim prostorijama, najveći broj sudionika koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima propisan je Odlukom Stožera civilne zaštite koja je na snazi na taj dan te uz održavanje fizičkog razmaka od 2 m među svim prisutnima.
 • Raspored sjedećih i stajaćih mjesta. Sjedeća i stajaća mjesta rasporediti tako da budu na međusobnoj udaljenosti od 2 metra.
 • Građani. Pristupanje štandu za prikupljanje potpisa organizirati na način da se zadovoljava kriterij udaljenosti od 2 metra između volontera i građana. Ako građani stoje u redu za pristup štandu, potrebno je pridržavati se preporučenog fizičkog razmaka.
 • Promotivni materijali. Ako se na štandu, osim prikupljanja potpisa, dijele promotivni materijali, preporučuje se da se podjela promotivnih materijala provodi na način da jedan zadužen volonter dijeli pojedinačne artikle građanima, održavajući pritom što veću udaljenost i sa što manje kontakta te da učestalije dezinficira ruke.
 • Potpisivanje. Građani obavezno moraju provesti dezinfekciju ruku prije i nakon potpisivanja. Preporučuje se da građani donesu svoje kemijske olovke što ne isključuje dezinfekciju ruku prije i nakon potpisivanja.
 • Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Volonteri i drugo osoblje trebaju kod kuće u jutarnjim satima, a prije dolaska u smjenu, izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako im je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), odgađa planiranu aktivnost te se javlja nadležnom obiteljskom liječniku.

4. Dolazak suradnih djelatnika

 • Suradni djelatnici. Dolazak drugih osoba (npr. pomoćnika, kurira, dostavljača) treba organizirati na način da se prije dolaska te osobe telefonski najave i izmjere temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), odgađa planiranu aktivnost te se javlja nadležnom obiteljskom liječniku.

Cijeli dokument od 1. travnja dostupan je na poveznici.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Rad izbornih tijela

Preporuke se izdaju u svrhu zaštite članova izbornih tijela i njihovih stručnih timova tijekom provedbe pojedinih izbornih radnji s obzirom na epidemiološku situaciju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj.

1. Opće preporuke

 • Opće zaštitne mjere. Treba izbjegavati dodirivanje lica. Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju kasnije treba baciti u smeće i oprati ili dezinficirati ruke. Redovito, a osobito po ulasku u objekt, dezinficirati ruke koristeći dezinficijens na bazi 70-postotnog alkohola ili drugog sredstva prikladnog za primjenu na koži s deklariranim virucidnim djelovanjem, prema uputama proizvođača. Ostale opće mjere prevencije širenja bolesti COVID-19 dostupne su na mrežim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 • Fizička udaljenost. Tijekom svih aktivnosti koje poduzimaju članovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova, svi se sudionici moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 2 metra u odnosu na druge osobe osim ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.
 • Zaštitna oprema. Obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski za sve osobe u zatvorenim prostorima. Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su na mrežim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 • Evidencija. Preporučuje se uspostava sustava vođenja evidencije svih prisutnih osoba radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija mora sadržavati ime i prezime, telefonski broj te vrijeme ulaska i izlaska iz objekta.

2. Prostorno-tehnički i sanitarni uvjeti

 • Vidljive obavijesti i informiranje sudionika. Na ulaznim prostorima objekta na vidljivom je mjestu nužno postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite u prostore u kojima borave sudionici. Na ulaznim prostorima postaviti i pisanu obavijest o potrebi dezinfekcije ruku pri ulasku. U sanitarnim čvorovima na vidljivo mjesto postaviti informacije o pravilnoj dezinfekciji ruku.
 • Dezinficijens. Na ulaznim prostorima objekta, ulazima u dvorane te u radnom prostoru nužno je na raspolaganje postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 % ili drugog sredstva prikladnog za korištenje na koži s deklariranim virucidnim djelovanjem).
 • Prozračivanje. Potrebno je redovito prozračivati sve prostore.
 • Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju. Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost treba posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba redovito provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija s povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.
 • Kontaktne površine u prostoru. Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u liftovima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i nakon završetka radnog dana te minimalno još jednom, primjerice tijekom dnevne stanke ili oko sredine radnog vremena. Posebnu pozornost treba obratiti na površine radnih pultova ili stolova koje je potrebno dezinficirati češće, primjerice svakih sat vremena. Ako je moguće, preporučuje se ugradnja zaštitnih pregrada na pultovima ili stolovima.
 • Dezinfekcija nakon završetka rada izbornih tijela. Po završetku rada izbornih tijela potrebno je temeljito dezinficirati površine i provjetriti prostorije.
 • Higijena prostora. Postupci za čišćenje, kao i preporučena sredstva za čišćenje dostupne su na mrežim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 • Uvjeti održavanja higijene sanitarnih čvorova. Preporučuje se pojačano čišćenje, dezinfekcija i prozračivanje sanitarnih prostora, primjerice svaka dva sata. Potrebno je ograničiti istodobno korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim pravilima fizičke distance. Preporučuje se da sušila za ruke stave izvan funkcije te da ih se zamijeni jednokratnim papirnatim ručnicima za brisanje ruku. Nužno je osigurati dostatnu količinu papirnatih ručnika i ostalih jednokratnih materijala, sredstava i opreme za čišćenje, pranje i dezinfekciju.
 • Dizala. Postaviti sigurnosne upute, uključujući maksimalni dozvoljeni broj osoba koje istodobno koriste dizalo. Odmak od maksimalnog broja korisnika pojedinog dizala moguć je ako su korisnici članovi istog kućanstva ili su osobe uobičajeno u bliskom kontaktu.
 • Dozatori i ostali uređaji za dezinfekcijska sredstva. Potrebno je provođenje redovitih provjera kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje uređaja za sapun i dezinfekcijskih sredstava. Neispravne jedinice potrebno je brzo popraviti ili zamijeniti.
 • Odlaganje otpada. U svim prostorijama unutar objekta preporučuje se postavljanje kante za otpatke s postavljenim vrećicama i odgovarajućim poklopcima.

3. Organizacija i provedba pojedinih izbornih radnji

 • Informiranost osoblja. Prije početka rada/otvaranja potrebno je educirati članove izbornih tijela i njihovih stručnih timova o svim mjerama koje se provode.
 • Maksimalni broj osoba u prostorijama. Ako se izborne radnje poduzimaju u zatvorenim prostorijama, najveći broj sudionika koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima propisan je Odlukom Stožera civilne zaštite koja je na snazi na taj dan te uz održavanje fizičkog razmaka od 2 m među svim prisutnima.
 • Raspored sjedećih mjesta. U radnim prostorima sjedeća mjesta treba rasporediti tako da budu na međusobnoj udaljenosti od 2 metra.
 • Stajaća mjesta. Ako članovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova posao obavljaju stojeći, mjesta također treba obilježavanjem rasporediti na međusobnu udaljenost od 2 metra. Prilikom kretanja treba držati fizičku udaljenost.
 • Dolazak drugih osoba. Ako je za provedbu pojedine izborne radnje potreban dolazak drugih osoba, preporučuje se da se definiranim rasporedom regulira dolazak drugih osoba radi lakšeg održavanja preporučene fizičke distance. Drugim osobama preporučuje se dezinfekcija ruku prije i nakon dolaska. Obveza je da druge osobe također nose maske za lice u svim okolnostima.
 • Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Članovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova trebaju prije dolaska u smjenu izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako im je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti obavljati izbornu radnju dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku.
 • Dezinfekcija nakon završetka rada izbornih tijela. Po završetku rada izbornih tijela potrebno je temeljito dezinficirati površine i provjetriti prostorije.

4. Primanje suradnih djelatnika

 • Suradni djelatnici. Dolazak drugih osoba (npr. prateće osoblje, dostavljači i slično) treba organizirati na način da se prije dolaska te osobe telefonski najave radi dolaska i prethodno kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu u jutarnjim satima. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), odgađa planiranu aktivnost te se telefonom javlja nadležnom obiteljskom liječniku.

Cijeli dokument od 1. travnja dostupan je na poveznici.

Najpopularnije

Od ponedjeljka: Učenici se vraćaju u škole, kafići rade do 22 sata

Zbog stabilne epidemiološke slike na našem području i manjem broju zaraženih osoba, Stožer civilne zaštite Zadarske županije neće produljiti...
- Promo -

Bošana: Javite se za nabavku kompostera za biorazgradivi otpad

Iz Bošane stiže obavijest koju prenosimo u cijelosti: Cijenjeni korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, kao i ostalog reciklabilnog komunalnog...

Na području županije 77 je novih slučajeva , tri osobe preminule.

Na području Zadarske županije 77 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novooboljele osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(36), Benkovac(6), Biograd(4)...

Na području županije 55 je novooboljelih, dvije osobe preminule

Na području Zadarske županije 55 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar(31), Nin(2), Obrovac(1),Pag(2), Galovac(1),...

Drugi znanstveno – stručni skup Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu

U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te u suradnji s Gradom Biograd na Moru priprema se...

Povezane vijesti

- Promo -