19.4 C
Biograd na Moru
23/09/2023 17:17

Imamo ohrabrujući silazni trend novozaraženih koronavirusom koji trebamo nastaviti uz odgovornost svih

Najnovije

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1000 poziva upomoć

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. kada su na...

Županijska skupština odobrila Zavodu za hitnu medicinu nabavu 15 novih vozila za sanitet i hitnu

U prvih šest mjeseci 2023. godine, Zadarska županija bez proračunskih korisnika ostvarila je 16 milijuna eura prihoda uz...

Odmor i zabava za cijelu obitelj: Ne propustite Family Day u čarobnoj Crvenoj Luci 07. i 08. listopada

Ukoliko ste u potrazi za savršenim vikend odmorom, želite li se odmarati u skrivenoj pješčanoj uvali i...

Premijer Plenković rekao je danas da po pitanju epidemiološke situacije imamo ohrabrujući silazni trend koji smo uspjeli ostvariti uz odgovorno ponašanje svih građana, bez policijskog sata i strogog zatvaranja. “Ukoliko s ovim trendom nastavimo, to daje nadu da ćemo sukladno procjeni situacije i razgovoru sa stručnjacima moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera”, istaknuo je.

Otvarajući današnju, 38. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Najavio je da će se ovog tjedna u Saboru provesti rasprava o prijedlogu Zakona o obnovi, a danas Vlada donosi niz konkretnih odluka koje za cilj imaju olakšati život sugrađana na potresom pogođenim područjima.

Osobito je izdvojio zaključak koji se odnosi na otpis potraživanja za energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstva.

“Tu mislimo i na režijske troškove za struju i za plin”, pojasnio je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Imamo ohrabrujući silazni trend. Dobro je da nam je tjedni prosjek potvrđenih slučajeva zaraze pao na razinu od sredine listopada”, kazao je premijer te istaknuo da Hrvatska trenutno bilježi treći najveći dvotjedni pad unutar Europske unije.

Ukoliko nastavimo s ovim trendom, možemo promišljati o postupnom popuštanju mjera

U padu je i broj preminulih, a broj osoba na respiratoru i broj hospitaliziranih prepolovljen je u odnosu na vrhunac dosegnut prije mjesec dana te je sada pao na razinu prije dva mjeseca, u prvoj polovici studenog.

Naveo je i da je dvaput manje novo hospitaliziranih nego prije mjesec dana.

“To su dobri pokazatelji što znači da su mjere koje smo uveli krajem studenoga i odgovorno ponašanje naših građana doveli do toga da smo preokrenuli trendove. Sada njih trebamo nastaviti. Tu je odgovornost svih nas jako važna”, poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da smo to uspjeli bez policijskog sata i strogog zatvaranja u odnosu na mnoge druge europske zemlje.

“Ukoliko s ovim trendom nastavimo to daje nadu da ćemo sukladno procjeni situacije i razgovoru sa stručnjacima moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Dosad cijepljeno 46.000 ljudi, čeka se odobrenje Oxfordovog cjepiva

Jedan od prvih signala je, rekao je, početak ovog polugodišta u sklopu kojeg su se u klupe vratili maturanti i učenici od prvog do četvrtog razreda.

“Za ostale ćemo još pričekati, a nadam se da će se i oni vratiti u klupe ako će situacija ići tim smjerom”, dodao je premijer.

Izvijestio je i da je dosad cijepljeno 46.000 ljudi.

Danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva, a čeka se odluka EMA-e o odobrenju Oxfordovog/ AstraZenecinog cjepiva čime će se broj doza naglo povećati.

“To bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo što veći broj onih koji su najugroženiji i najizloženiji te ih zaštitimo uoči turističke sezone”, rekao je predsjednik Vlade.

 

 

 

Izvor: Vlada Republike Hrvatske

Najpopularnije

Grad Biograd bilježi porast broja stanovnika

Hrvatska ima manje od  4 milijuna stanovnika - 3.888.529, pokazuje popis stanovništva, na kojemu je popisano nešto više njih,...
- Promo -

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Tomislav Bralić i klapa Intrade snimili spot za pjesmu “Ostajem tu”

Ljubav prema Jadranu, moru, Dalmaciji, lokalitetu u kojem su odrasli, Tomislav Bralić i klapa Intrade predočili su pjesmom “Ostajem tu” Vinka Barčota, autora kojemu...

Grad Biograd na Moru na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom brine za obrazovanje gradske mladeži: 200€ za sve studente

. Gradonačelnik Grada Biograda na Moru, Ivan Knez, istaknuo je svoju snažnu predanost u obrazovanju i dobrobiti svojih sugrađana. U svojim naporima za oblikovanje svjetlije...

Povezane vijesti

- Promo -