29.4 C
Biograd na Moru
29/06/2022 12:38

Imamo ohrabrujući silazni trend novozaraženih koronavirusom koji trebamo nastaviti uz odgovornost svih

Najnovije

Croatia International Jazz +Festival u Ljetnom kinu Biograd

Croatia International Jazz+ Festival nakon dvogodišnje pauze vraća se na ljetne pozornice diljem obale, u Ljetnom kinu Biograd nastupit...

Slavlje naših tenisačica i tenisača u završnici proljetnog dijela rekreativne lige Zadarske županije

U finalu proljetne lige rekreativaca Zadarske županije slavili su naši članovi kluba Albamaris iz Biograda, Maja Buča protiv Antonije...

Predstavljanje Hrvatske na jedriličarskoj regati Kieler Woche na sjeveru Njemačke

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj sudjeluje na međunarodnoj godišnjoj jedriličarskoj regati Kieler Woche, koja se od 18. do...

Premijer Plenković rekao je danas da po pitanju epidemiološke situacije imamo ohrabrujući silazni trend koji smo uspjeli ostvariti uz odgovorno ponašanje svih građana, bez policijskog sata i strogog zatvaranja. “Ukoliko s ovim trendom nastavimo, to daje nadu da ćemo sukladno procjeni situacije i razgovoru sa stručnjacima moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera”, istaknuo je.

Otvarajući današnju, 38. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Najavio je da će se ovog tjedna u Saboru provesti rasprava o prijedlogu Zakona o obnovi, a danas Vlada donosi niz konkretnih odluka koje za cilj imaju olakšati život sugrađana na potresom pogođenim područjima.

Osobito je izdvojio zaključak koji se odnosi na otpis potraživanja za energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstva.

“Tu mislimo i na režijske troškove za struju i za plin”, pojasnio je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Imamo ohrabrujući silazni trend. Dobro je da nam je tjedni prosjek potvrđenih slučajeva zaraze pao na razinu od sredine listopada”, kazao je premijer te istaknuo da Hrvatska trenutno bilježi treći najveći dvotjedni pad unutar Europske unije.

Ukoliko nastavimo s ovim trendom, možemo promišljati o postupnom popuštanju mjera

U padu je i broj preminulih, a broj osoba na respiratoru i broj hospitaliziranih prepolovljen je u odnosu na vrhunac dosegnut prije mjesec dana te je sada pao na razinu prije dva mjeseca, u prvoj polovici studenog.

Naveo je i da je dvaput manje novo hospitaliziranih nego prije mjesec dana.

“To su dobri pokazatelji što znači da su mjere koje smo uveli krajem studenoga i odgovorno ponašanje naših građana doveli do toga da smo preokrenuli trendove. Sada njih trebamo nastaviti. Tu je odgovornost svih nas jako važna”, poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da smo to uspjeli bez policijskog sata i strogog zatvaranja u odnosu na mnoge druge europske zemlje.

“Ukoliko s ovim trendom nastavimo to daje nadu da ćemo sukladno procjeni situacije i razgovoru sa stručnjacima moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Dosad cijepljeno 46.000 ljudi, čeka se odobrenje Oxfordovog cjepiva

Jedan od prvih signala je, rekao je, početak ovog polugodišta u sklopu kojeg su se u klupe vratili maturanti i učenici od prvog do četvrtog razreda.

“Za ostale ćemo još pričekati, a nadam se da će se i oni vratiti u klupe ako će situacija ići tim smjerom”, dodao je premijer.

Izvijestio je i da je dosad cijepljeno 46.000 ljudi.

Danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva, a čeka se odluka EMA-e o odobrenju Oxfordovog/ AstraZenecinog cjepiva čime će se broj doza naglo povećati.

“To bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo što veći broj onih koji su najugroženiji i najizloženiji te ih zaštitimo uoči turističke sezone”, rekao je predsjednik Vlade.

 

 

 

Izvor: Vlada Republike Hrvatske

Najpopularnije

Croatia International Jazz +Festival u Ljetnom kinu Biograd

Croatia International Jazz+ Festival nakon dvogodišnje pauze vraća se na ljetne pozornice diljem obale, u Ljetnom kinu Biograd nastupit...
- Promo -

Slavlje naših tenisačica i tenisača u završnici proljetnog dijela rekreativne lige Zadarske županije

U finalu proljetne lige rekreativaca Zadarske županije slavili su naši članovi kluba Albamaris iz Biograda, Maja Buča protiv Antonije Goje u ženskom finalu, Magdalena...

Ruksak pun kulture u PO Raštane Donje

„Muzički biennale Zagreb“ festival je  suvremene glazbe. To je glazba koja istražuje nove zvukove i glazbene ideje, glazba koja surađuje s drugim umjetnostima kako...

Predstavljanje Hrvatske na jedriličarskoj regati Kieler Woche na sjeveru Njemačke

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj sudjeluje na međunarodnoj godišnjoj jedriličarskoj regati Kieler Woche, koja se od 18. do 26. lipnja održava u Kielu...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -