21.4 C
Biograd na Moru
28/05/2023 00:55

Javnobilježnička komora: Do upisa u zemljišne knjige u jednom koraku

Najnovije

Polaganje vijenaca povodom Dana državnosti na gradskom groblju Biograd

Na Dan hrvatske državnosti , u utorak 30 . svibnja u 9 sati, na biogradskom gradskom groblju predstavnici...

Austrija: Čaše iz fundusa biogradskog muzeja obogatit će izložbu ” Čaše za piće kroz prošlost”

Dana 26. 05. (petak) 2023. godine u austrijskom gradu Barnbachu u muzeju staklarstva otvorit će izložba pod nazivom „Čaše...

Predstavljanje u Zadru : Mogućnosti, partnerstvo i prijava u programu Kreativna Europa

Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija u suradnji s Gradom Zadrom organizira predstavljanje programa Unije...

Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Hrvatskom javnobilježničkom komorom dovršilo je projekt web servisa povezivanja informacijskih sustava zemljišne knjige ZIS OSS (Uređene zemlje) i eNotara, čime građani i pravne osobe u jednom koraku rješavaju upis u zemljišne knjige posjetom javnobilježničkom uredu.

Upis u zemljišne knjige predstavljao je do nedavno svojevrsnu “avanturu”, koju su građani prolazili obilazeći nekoliko institucija, ne bi li ostvarili željeni upis. Sada je sve radnje moguće obaviti jednim odlaskom javnom bilježniku umjesto dosadašnje prakse odlazaka k javnom bilježniku, u Poreznu upravu i u zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda, izvijestili su iz Hrvatske javnobilježničke komore (HJK).

S ciljem pojednostavljenja i skraćivanja postupka upisa u zemljišne knjige Ministarstvo pravosuđa i Hrvatska javnobilježnička komora uspješno su povezali web servis (računalna aplikacija putem Interneta) s informatičkim sustavom zemljišnih knjiga (za koje se koristi kratica ZIS-OSS) i središnjim informatičkim sustavom javnih bilježnika – eNotar.

Pojednostavljen i ubrzan upis

Time je upis u zemljišne knjige maksimalno pojednostavljen i ubrzan i to putem svih tristotinjak javnobilježničkih ureda diljem Hrvatske.

Novi sustav upisa koji je uspješno testiran proteklih mjeseci u javnobilježničkim uredima funkcionira tako da javni bilježnik unese u računalni sustav propisane parametre i priloži popratne isprave poput ugovora o kupoprodaji, darovanju, diobi suvlasništva, kreditu i slično.

Javni bilježnik skenira i potpisuje isprave naprednim elektroničkim potpisom te temeljem istih predaje prijedlog za upis u zemljišnu knjigu. Prijedlog s prilozima je odmah vidljiv u zemljišnoj knjizi i na nekretninu je stavljena tzv. plomba, koja daje red prvenstva za ovaj prijedlog. Javni bilježnik pritom za stranku plaća i sudske pristojbe preko sustava eNotar.

Za svaki prijedlog koji su podnijeli u sustav ZIS –OS, javni bilježnici elektroničkim putem dobivaju informaciju o statusu podnesenog elektroničkog prijedloga, kao i rješenja o upisu. Uz to, javni bilježnik uz svaki ugovor koji sastavi, solemnizira ili na njemu ovjeri potpis po službenoj dužnosti elektronički podnosi prijavu poreza na promet nekretnina pa stranka ne mora odlaziti u Poreznu upravu.

Više nije potrebno ići u sudske zemljišnoknjižne odjele

Stranke, također, u javnobilježničkim uredima mogu dobiti službeni izvadak iz zemljišnih knjiga, što znači da za to također više nije potrebno ići u zemljišnoknjižne odjele općinskih sudova.

Implementacijom web servisa javni bilježnici kroz svoj informatički sustav eNotar elektronički dostavljaju i pravomoćna rješenja o nasljeđivanju zemljišnoknjižnim odjelima općinskih sudova na provedbu. To znatno ubrzava postupak provedbe uknjižbe po ostavinama, jer se više ne čeka dostava poštom, a sud ima u sustavu rješenje o nasljeđivanju u trenutku kada ga je bilježnik poslao.

U ukupnom iznosu trošak za e-prijedlog iznosi 225 kuna, što obuhvaća sudsku pristojbu i podnošenje prijedloga od strane javnog bilježnika e-putem s PDV.

Iz Hrvatske javnobilježničke komore kažu kako će novim sistemom provedbe upisa u zemljišne knjige najviše profitirati građani koji su dobili brži i jeftiniji postupak.

Ističu da sada i u Hrvatskoj funkcionira model koji za upis u zemljišnu knjigu koriste najrazvijenije zemlje u EU te da se nastavljaju razvijati s ciljem pojednostavljenja i ubrzavanja pravnih postupaka.

(Hina)

Najpopularnije

Polaganje vijenaca povodom Dana državnosti na gradskom groblju Biograd

Na Dan hrvatske državnosti , u utorak 30 . svibnja u 9 sati, na biogradskom gradskom groblju predstavnici...
- Promo -

Prije 31 godinu akcijom Jaguar oslobođeno brdo Križ

Tridesetjedna je godina prošlo od oslobodilačke operacije brda Križ kada je Hrvatska vojska osvojila snažno neprijateljsko uporište, čime je smanjen...

Deveti festival vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima okupio 58 izlagača iz Hrvatske i BiH

Znatiželju izazvala vina Galac i Dugovrst kojih nema! Pod: Galac je pitko, „vatreno vino“ kojega su naši stari nazivali i Gavran. Crno je kao...

Udruge traže jedinstvenu stopu PDV-a na hranu od pet posto

UDRUGA Glas poduzetnika (UGP), Udruga hrvatskih malih mljekara, Udruga proizvođača paškog sira i Grupacija mesnih industrija smatraju da je PDV na prehrambene proizvode previsok...

“Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice” ove subote u Benkovcu

Udruženje obrtnika Benkovac u suradnji sa Gradom Benkovcem, Općinama Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke te TZ Ravni kotari, Razvojnom agencijom Grada Benkovca i Komunalnim...

Povezane vijesti

- Promo -