12.4 C
Biograd na Moru
6/12/2022 04:14

Javnobilježnička komora: Do upisa u zemljišne knjige u jednom koraku

Najnovije

HT Premijer liga: Zadar bez problema protiv Alkara

ZADAR – ALKAR 90:66 (27:22, 20:14, 13:17, 30:13) U 10. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani...

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi...

Robbie Williams u pulskoj Areni 27. i 28. lipnja 2023.

Robbie Williams, jedan od najuspješnijih pop izvođača svih vremena, donosi svoje najveće hitove u pulsku Arenu na dva ekskluzivna...

Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Hrvatskom javnobilježničkom komorom dovršilo je projekt web servisa povezivanja informacijskih sustava zemljišne knjige ZIS OSS (Uređene zemlje) i eNotara, čime građani i pravne osobe u jednom koraku rješavaju upis u zemljišne knjige posjetom javnobilježničkom uredu.

Upis u zemljišne knjige predstavljao je do nedavno svojevrsnu “avanturu”, koju su građani prolazili obilazeći nekoliko institucija, ne bi li ostvarili željeni upis. Sada je sve radnje moguće obaviti jednim odlaskom javnom bilježniku umjesto dosadašnje prakse odlazaka k javnom bilježniku, u Poreznu upravu i u zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda, izvijestili su iz Hrvatske javnobilježničke komore (HJK).

S ciljem pojednostavljenja i skraćivanja postupka upisa u zemljišne knjige Ministarstvo pravosuđa i Hrvatska javnobilježnička komora uspješno su povezali web servis (računalna aplikacija putem Interneta) s informatičkim sustavom zemljišnih knjiga (za koje se koristi kratica ZIS-OSS) i središnjim informatičkim sustavom javnih bilježnika – eNotar.

Pojednostavljen i ubrzan upis

Time je upis u zemljišne knjige maksimalno pojednostavljen i ubrzan i to putem svih tristotinjak javnobilježničkih ureda diljem Hrvatske.

Novi sustav upisa koji je uspješno testiran proteklih mjeseci u javnobilježničkim uredima funkcionira tako da javni bilježnik unese u računalni sustav propisane parametre i priloži popratne isprave poput ugovora o kupoprodaji, darovanju, diobi suvlasništva, kreditu i slično.

Javni bilježnik skenira i potpisuje isprave naprednim elektroničkim potpisom te temeljem istih predaje prijedlog za upis u zemljišnu knjigu. Prijedlog s prilozima je odmah vidljiv u zemljišnoj knjizi i na nekretninu je stavljena tzv. plomba, koja daje red prvenstva za ovaj prijedlog. Javni bilježnik pritom za stranku plaća i sudske pristojbe preko sustava eNotar.

Za svaki prijedlog koji su podnijeli u sustav ZIS –OS, javni bilježnici elektroničkim putem dobivaju informaciju o statusu podnesenog elektroničkog prijedloga, kao i rješenja o upisu. Uz to, javni bilježnik uz svaki ugovor koji sastavi, solemnizira ili na njemu ovjeri potpis po službenoj dužnosti elektronički podnosi prijavu poreza na promet nekretnina pa stranka ne mora odlaziti u Poreznu upravu.

Više nije potrebno ići u sudske zemljišnoknjižne odjele

Stranke, također, u javnobilježničkim uredima mogu dobiti službeni izvadak iz zemljišnih knjiga, što znači da za to također više nije potrebno ići u zemljišnoknjižne odjele općinskih sudova.

Implementacijom web servisa javni bilježnici kroz svoj informatički sustav eNotar elektronički dostavljaju i pravomoćna rješenja o nasljeđivanju zemljišnoknjižnim odjelima općinskih sudova na provedbu. To znatno ubrzava postupak provedbe uknjižbe po ostavinama, jer se više ne čeka dostava poštom, a sud ima u sustavu rješenje o nasljeđivanju u trenutku kada ga je bilježnik poslao.

U ukupnom iznosu trošak za e-prijedlog iznosi 225 kuna, što obuhvaća sudsku pristojbu i podnošenje prijedloga od strane javnog bilježnika e-putem s PDV.

Iz Hrvatske javnobilježničke komore kažu kako će novim sistemom provedbe upisa u zemljišne knjige najviše profitirati građani koji su dobili brži i jeftiniji postupak.

Ističu da sada i u Hrvatskoj funkcionira model koji za upis u zemljišnu knjigu koriste najrazvijenije zemlje u EU te da se nastavljaju razvijati s ciljem pojednostavljenja i ubrzavanja pravnih postupaka.

(Hina)

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Mladi kuhar Klaudio Mrkić s Hrvatskom kulinarskom reprezentacijom sudjeluje na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu

Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi na trg Katedrale Sv. Jakova za...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -