4.4 C
Biograd na Moru
4/02/2023 01:03

Međunarodni festival animacije i stripa Supertoon od 18. do 22. srpnja u Šibeniku

Najnovije

“Dan vina i gastronomije Zadarske županije“ u petak 10. veljače

U petak 10. veljače 2023. godine održat će se 2. izdanje „Dana vina i gastronomije Zadarske županije“. Događanje koje...

Predstavljena e-Dječja kartica – Mudrica pomoću koje ostvarujete pogodnosti i popuste za dječje proizvode i usluge

Obitelji s djecom, putem e-Dječje kartice - Mudrice koja je u četvrtak predstavljena u organizaciji Središnjeg državnog ureda za...

Prva brodica, namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Prva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu...

Novo izdanje Međunarodnoga festivala animacije i stripa, 12. Supertoon, održat će se od 18. do 22. srpnja na ulicama i trgovima Šibenika, a za nagrade se natječe oko 120 kratkometražnih animiranih filmova u četiri kategorije te 20 stripova, koji će biti izloženi u Galeriji sv. Krševan.

Filmovi će se prikazivati u ljetnim kinima “Mala loža”, “Gorica” i “Đardin” u četiri natjecateljske konkurencije – Grandtoon, Studentoon, Planktoon i Supertune.

U natjecanju kratkog animiranog filma Grandtoon prikazat će se filmovi “Ta prokleta očeva kamera!” Miloša Tomića, film o složenom odnosu oca i sina, te “Steakhouse”, film zahtjevne kolažne tehnike slovenske autorice Špele Čadež, koji tematizira svakodnevicu tzv. malog čovjeka i psihološko nasilje u dugotrajnim partnerskim odnosima, navodi se u priopćenju.

Organizatori ističu i film “Putnik” snimljen u tehnici stop animacije s lutkama od papira argentinskog redatelja Juan Pabla Zamarelle te za ovogodišnjeg Oscara nominirani čileanski film “Bestia” redatelja Huga Covarrubiasa, psihološko-politički triler o agentici tajne policije iz vremena Pinochetove diktature, a tu je i Nietov “Progutati svemir”, ep o dječaku u džunglama Mandžurije.

U istoj konkurenciji natječu se i hrvatski autori te će se prikazati filmovi “More misli” Hane Tintor, “Pozdrav suncu” Darka Masneca, “Psychographic” Branka Farca, “Zasićenje” Lucije Bužančić te “10 dana lovida” Laure Martinović.

Natjecanja animiranih filmova žirirat će nagrađivana filmašica Nadja Andrasev iz Mađarske, hrvatska animatorica, kostimografkinja i set dizajnerica Kata Gugić te makedonski redatelj i animator, pročelnik katedre za animaciju Sveučilišta Europa Prima u Skopju i osnivač Flipbook Film Festivala Krste Gospodinovski.

Natjecanje stripova predstavit će 20 izdanja autora iz Hrvatske, Španjolske, Portugala, Tajvana, SAD-a, Austrije i Makedonije, i to u kategorijama strip album, strip magazin i fanzin.

Na Supertoonu ove godine gostuju i autori stripova Krešimir Biuk, Ivan Marušić, Ivan Svaguša, Vinko Barić, Irena Jukić Pranjić, Dušan Gačić, Matija Pisačić, Apolonija Lučić, Agata Lučić, Marin Remić, Jan Škrinjar, Jovana Ćubović i Andrej Julher, a u žiriju su animator, ilustrator i autor stripova Štef Bartolić, multidisciplinarna umjetnica OKO i makedonski multimedijalni umjetnik i pisac Vladimir Lukaš.

U sklopu festivala održat će se i veliki sajam stripa te tribine na kojima će sudjelovati četrdesetak domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata, dvadesetak autora stripa te festivalski žiri.

Na programu je i četverodnevna radionica animiranog filma za djecu pod mentorstvom animatorica Katrin Novaković i Alme Mimice, čiji će polaznici biti i u žiriju za kategoriju filmova za djecu Planktoon.

Animator Božidar Trkulja vodit će četverodnevnu radionicu izrade lutaka i stop-animacije “Animirani Šibenik” namijenjenu studentima, a djeca će se moći okušati i u sekvencijalnom vizualnom pripovijedanju u okviru radionice stripa pod vodstvom autora stripa Tihomira Tikulina.

Autorica festivalske ilustracije je OKO, a vizualnog identiteta Nives Sertić.

Najpopularnije

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { ...
- Promo -

Dokumentarni film KORLAT Luke Klapana u Gradskoj knižnici Benkovac

U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Zadru i Gradske knjižnice Benkovac u petak 10. 02. 2023. u 19.00 sati na obljetnicu smrti blaženog...

Prva brodica, namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Prva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu prošla je sve testove pa...

“Dan vina i gastronomije Zadarske županije“ u petak 10. veljače

U petak 10. veljače 2023. godine održat će se 2. izdanje „Dana vina i gastronomije Zadarske županije“. Događanje koje okuplja sve one kojima je...

HT Premijer liga: Zadar slomio zagrebački Dinamo

KK ZADAR – KK DINAMO ZAGREB 79:70 (16:15, 20:28, 23:6, 20:21) U 18. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra pobijedili su zagrebački Dinamo rezultatom 79:70....

Povezane vijesti

- Promo -