19.4 C
Biograd na Moru
23/09/2023 17:28

Općina Sv. Filip i Jakov nastavlja na vrijeme poduzimati sve mjere predostrožnosti zbog korona virusa

Najnovije

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1000 poziva upomoć

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. kada su na...

Županijska skupština odobrila Zavodu za hitnu medicinu nabavu 15 novih vozila za sanitet i hitnu

U prvih šest mjeseci 2023. godine, Zadarska županija bez proračunskih korisnika ostvarila je 16 milijuna eura prihoda uz...

Odmor i zabava za cijelu obitelj: Ne propustite Family Day u čarobnoj Crvenoj Luci 07. i 08. listopada

Ukoliko ste u potrazi za savršenim vikend odmorom, želite li se odmarati u skrivenoj pješčanoj uvali i...

Temeljem službenih informacija i donesenih odluka od strane Vlade Republike Hrvatske te Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Općina Sv. Filip i Jakov odmah je krenula u poduzimanje potrebnih mjera predostrožnosti zbog situacije u vezi virusa Covid – 19. Tako su već prošli ponedjeljak 16.03. načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te načelnica stožera civilne zaštite Općine Sv.Filip i Jakov Renata Batur donijeli odluku o aktivaciji stožera civilne zaštite Općine Sv.Filip i Jakov. Za područje Općine Sv. Filip i Jakov tako se odmah formirala upravljačka skupina na čelu sa zapovjednikom DVD-a Sv.Filip i Jakov Stipom Baturom i zamjenikom Damirom Majicom, koji su dalje formirali 2 postrojbe sa voditeljima Šimom Brzićem i Ivanom Kadijom.

Isto tako, u funkciju je stavljen i prostor stare općine gdje su uskladištene prehrambene namirnice, te se odmah počelo s pakiranjem paketa s djelatnicama koje su u programu “Zaželi“. Tako su tijekom dva dana podijeljeni paketi svim starijim osobama koje nisu u mogućnosti sami to uraditi, a odmah se naručila još dodatna količina artikala.

Također je na vrijeme nabavljena i potrebna oprema poput maski, zaštitnih rukavica, odijela, te velike količine dezifencijskih sredstava, a za skladištenje opreme uređen je i prostor.

“Pratimo odluke civilnog stožera Zadarske županije, napravili smo smjenski rad postrojbi koje su u obilasku cijelog područja Općine Sv.Filip i Jakov, pa smo tako zatvorili sva dječja igrališta na području općine. Istodobno, pratimo i rad trgovina, sve odluke i naputke stavljamo na oglasne ploče na cijelom području općine, a redovno pratimo i kretanje stanovništva, da se mještani ne bi okupljali“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

 

Pomoć, informacije i mjere predostrožnosti

Nakon potresa u Zagrebu veliki broj turista i vikendaša koji na području općine Sv.Filip i Jakov imaju svoje vikendice i stanove dolazi u navedene objekte, tako da Općina Sv. Filip i Jakov stoji i na usluzi svima onima kojima je potrebna bilo koja vrsta pomoći ili informacija, ali upozoravaju i na određene mjere predostrožnosti.

“Turistička zajednica uvela je dežurni broj telefona gdje se svi zainteresirani mogu javiti za pomoć ili informaciju (0996048553, Ana Barbaroša). Također, svi se moraju prijaviti u program e-visitor, pratiti odluke i mjere civilnog stožera i biti u izolaciji 14 dana, inače će biti sankcionirani. Naša civilna postrojba je u obilasku zajedno sa policijom, a ako im bilo što treba iz trgovine mogu se javiti na broj 0911675503 ili 0992751823“, rekla je Renata Batur, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Sv.Filip i Jakov

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u državi

Najnovija vijest je i da je danas Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u državi, s obzirom da postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti covid -19. Stožeri civilne zaštite i ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere, a ova odluka stupa na snagu od 23.03.2020 godine.

Općina Sv. Filip i Jakov odmah je krenula s provođenjem donesene odluke pa tako već od sutra 24.03. od 10,00 sati u prostorijama Općine, Stožer civilne zaštite općine Sv.Filip i Jakov izdaje propusnicu za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta. Zabrana iz ove Odluke ne odnosi se na: promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, stanovnika koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb,iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće i žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Samoizolacija i disciplina

Kao iz svih ostalih stožera civilne zaštite i iz Općine Sv. Filip i Jakov smatraju da je u ovome trenutku od velike važnosti samoizolacija i disciplina. Apelira se na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Odgovornost se može pokazati na način da se ne šire dezinformacije, kontinuirano se educira te se vodi briga o higijenskim navikama. Jednostavnim navikama poput redovitog pranja ruku, izbjegavanja rukovanja, izbjegavanja gužvi, pridržavanjem mjera samoizolacije ukoliko su propisane i boravak kod kuće u slučaju bolesti možemo pridonijeti smanjenju širenja koronavirusa.

Na raspolaganju Stožer civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu općih i nacionalnih mjera predostrožnosti u borbi protiv koronavirusa svim stanovnicima 24 sata dnevno je i na raspolaganju Stožer civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Predsjednica Stožera je vijećnica Renata Batur, djelatnica općinske Turističke zajednice, dok je zamjenica Josipa Mrkić, zamjenica načelnika. Članovi Stožera još su: Stjepan Batur, Kristijan Maešić, Valenin Rukavina, Nikolina Pedisić, Franka Troskot, Miroslav Andrić, Damir Majica, Ante Grbin, Gordana Kurtov, Barbara Čirjak, Mirjana Zalović i Tihomir Crnogorac.

Imenovani su i povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Povjerenik civilne zaštite i njegov zamjenik sudjeluju u pripremanju građana za osobnu i uzajamnu zaštitu te usklađuju provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite, daju obavijesti građanima o pravodobnom poduzimanju mjera civilne zaštite te javne mobilizacije radi sudjelovanja u sustavu civilne zaštite, sudjeluju u organiziranju i provođenju evakuacije, sklapanja, zbrinjavanja i drugih mjera civilne zaštite, organiziraju zaštitu i spašavanje pripadnika ranjivih skupina, provjeravajupostavljanje obavijesti o znakovima za uzbunjivanje u stambenim zgradama na području svoje nadležnosti i o propustima obavješćuju inspekciju civilne zaštite.

Više informacija o Korona virusu na:

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske – https://zdravlje.gov.hr/

Hrvatski zavod za javno zdravstvo – https://www.hzjz.hr/

Ravnateljstvo civilne zaštite – https://civilna-zastita.gov.hr/

Hrvatska liječnička komora – https://www.hlk.hr/koronavirus-najnovije-informacije.aspx

 

 

Najpopularnije

Grad Biograd bilježi porast broja stanovnika

Hrvatska ima manje od  4 milijuna stanovnika - 3.888.529, pokazuje popis stanovništva, na kojemu je popisano nešto više njih,...
- Promo -

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Tomislav Bralić i klapa Intrade snimili spot za pjesmu “Ostajem tu”

Ljubav prema Jadranu, moru, Dalmaciji, lokalitetu u kojem su odrasli, Tomislav Bralić i klapa Intrade predočili su pjesmom “Ostajem tu” Vinka Barčota, autora kojemu...

Grad Biograd na Moru na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom brine za obrazovanje gradske mladeži: 200€ za sve studente

. Gradonačelnik Grada Biograda na Moru, Ivan Knez, istaknuo je svoju snažnu predanost u obrazovanju i dobrobiti svojih sugrađana. U svojim naporima za oblikovanje svjetlije...

Povezane vijesti

- Promo -