23.4 C
Biograd na Moru
15/08/2022 23:46

Plenković: Nema mjesta panici, mjere koje poduzimamo u borbi protiv COVID-19 proporcionalne su ugrozi s kojom se suočavamo

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

O prvih 100 dana na vlasti, u godini izazova koju je obilježila pandemija, potres, pad gospodarstva, u Dnevniku HTV-a s Kristinom Bojić razgovarao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Zdravstveni sustav u stanju je izdržati pritisak koji se događa

Hrvatski zdravstveni sustav dovoljno je snažan i mjere koje poduzimamo su temeljene na strategiji koja je proporcionalna dinamici zaraze, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je da se poduzimaju mjere koje smatraju primjerenim, te da sve aktivnosti koje poduzimaju su u stanju izdržati pritisak koji se događa.

“Vidimo da postoje naznake da imamo sporiji rast nego prije nekoliko tjedana. Efekti onog brzog rasta se sada vide i manifestiraju u povećanom broju preminulih”, rekao je.

Dodao je da se ne razgovara o policijskom satu, a ni restriktivne mjere koje su bile u proljeće nisu na dnevnom redu jer su, kako je rekao, svjesni kakve posljedice ima to na gospodarstvo i naš način života.

“Moramo pokazati visok stupanj odgovornosti i međusobnu solidarnost koja nas uzajamno čuva”, istaknuo je i poručio da nema panike.

Osvrnuo se na raspravu s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Bavimo se važnim temama, nemamo vremena za trivije

“Postoje oni koji su pristupili ozbiljno borbi s koronavirusom i oni koji ga uspoređuju s karijesom ili kažu da se može rukovati i da ne treba nositi masku. Poruka je u tom slučaju miniranje discipline i ponašanja sukladno preporukama struke. U stožeru su svi koji trebaju biti. Stožer radi na temelju zakona, pod apsolutnim nadzorom vlade i sve što radimo radimo u interesu zdravstvenog stanja sugrađana i smanjenje širenja epidemije, rekao je premijer te dodao da će nastaviti raditi sve što su i dosad sukladno zakonima koji su na snazi i sukladno odlukama Ustavnog suda”, rekao je predsjednik Vlade.

“Mi se, za razliku od drugih, stalno bavimo važnim temama, je li to zdravstvena situacija, radna mjesta, proračun, financije, gospodarstvo, razvojna strategija, europska sredstva, i nemamo vremena za trivije”, dodao je.

Na pitanje o rebalansu proračuna koji je Vlada usvojila prošli tjedan i projekcijama proračuna za sljedeću godinu i koliko je ova kriza utjecala na razvoj i gospodarstvo kazao je kako je to jasno rečeno na sjednici Vlade.

Za plaće radnika u privatnom sektoru isplatit će se 8,1 milijardu kuna

“Ukupni trošak ove zdravstvene krize je oko 29 milijardi, dakle oko 8% BDP-a, koliko će najvjerojatnije iznositi deficit u ovoj godini. Međutim, Vlada je pravovremenom aktivnošću osigurala da svi prime plaće i mirovine, da ukupan trošak sredstava koje smo mobilizirali i prenijeli na privatni sektor za plaće radnika na kraju će iznositi 8,1 milijardu kuna naknada. To govorim bez otpisa doprinosa, koji je puno veći. Povoljni krediti za likvidnost privatnog sektora, sve nas je to dovelo u situaciju da imamo otprilike isti broj nezaposlenih prije epidemije i danas. Čak je osiguranika više danas nego tada”, rekao je Plenković te dodao:

“To znači da smo uspjeli. Održali smo gospodarstvo, plaće. Premostili smo najveću krizu koja je, objektivno gledajući, najveća gospodarska kriza od II. svjetskog rata. Mislim da smo povukli i pravodobne i kvalitetne poteze i na tom tragu ćemo nastaviti”, kazao je.

Nema mjesta panici

Istaknuo je da je jako važno da se u javnosti kreira ozračje koje je realno i racionalno i koje ne kreira paniku, nego rješenje.

“Panici nema mjesta u borbi s covidom. U borbi  s covidom treba prevladati struka i odgovornost svih sugrađana”, rekao je premijer.

Plenković je istaknuo i kako su odlučili omogućiti i isplatu božićnice, te da će razgovarati s predstavnicima sindikata kako bi vidjeli u kojoj dinamici mogu projicirati eventualno povećanje. Naglasio je kako od svakoga očekuje jedan osjećaj za realnost, što je kako je rekao, u ovom trenutku najbitnije.

Govoreći o proteklih 100 dana njegove Vlade u drugome mandatu, Plenković je kazao kako su se izrazito dobro borili s dosadašnjim izazovima, naglasivši da su organizirali parlamentarne izbore u najoportunijem trenutku uslijed najava da će jesen i zima donijeti jačanje epidemije koronavirusa te su na taj način omogućili stabilnost institucija.

“Unutar 100 dana smo pripremili i rebalans i proračun te poreznu reformu, novi val rasterećenja, koja u četvrtak ide na Vladu. U 100 dana smo napravili i vrlo važne daljnje korake u borbi protiv korupcije, nema zaštićenih, nema onih koji su nedodirljivi, postoji samo ime i prezime, bez obzira na stranku. Tijela koja se time bave, DORH, USKOK i policija rade samostalno, nepristrano, sukladno zakonu, bez da o tome moraju informirati nekoga”, zaključio je premijer Plenković.

Izvor: Vlada / HTV

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Povezane vijesti

- Promo -