18.4 C
Biograd na Moru
15/08/2022 02:58

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja 10. prosinca

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

Prava životinjama za pravedniji i održiviji svijet


Povodom Međunarodnog dana prava životinja koji se već više od 20 godina obilježava 10. prosinca, Prijatelji životinja pripremaju pravu poslasticu za sve koji žele saznati zašto su prava životinja važna – dva izvrsna predavanja vrsnih hrvatskih stručnjaka!

Na Facebook-stranici Prijatelja životinja s početkom u 18 sati prof. dr. sc. Boris Bakota, nositelj kolegija Prava životinja na Pravnom fakultetu u Osijeku, održat će predavanje „Pravo ili zaštita životinja?”, a doc. dr. sc. Lidija Bakota, aktivistica za prava životinja i docentica na Odsjeku za filologiju osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti upoznat će nas s vrlo rasprostranjenim oblikom jezičnog nasilja kao sastavnog dijela naše svakodnevne komunikacije u predavanju „Nisam glupa kao guska i nemam jezik kao krava rep (specizmi u hrvatskom jeziku)” s početkom u 20 sati.

Najavljujući svoje predavanje Boris Bakota, omiljeni profesor s osječkog Pravnog fakulteta, rekao je: „Svako moderno društvo trebalo bi zagovarati i osiguravati prava ne samo ljudi nego i prava životinja. Zagovornici prava životinja posebice ističu činjenicu da životinje, kao i ljudi, imaju moralni status, što znači da one ne postoje da bi služile čovjeku i da bi od njih čovjek imao kakvu korist, nego da je čovjekova moralna obveza dobro se odnositi prema životinjama isključivo zbog njihove dobrobiti.”

Intrigantnim naslovom svojega predavanja Lidija Bakota uvodi nas u temu diskriminacije i nasilja nad životinjama, što se ogleda i u načinu na koji čovjek komunicira s drugima: “Kroz predavanje bih željela sve dodatno senzibilizirati za zaštitu i prava životinja pozivajući na odgovoran izbor riječi u komunikaciji s drugima kako ne bismo, svjesno ili nesvjesno, činili jezično nasilje nad životinjama.”

Prijatelji životinja ističu: “Mnogim životinjama danas se uskraćuju njihova prava. 70 milijarda životinja godišnje usmrćuje se za ljudsku prehranu, a ako se ubroje ribe i druge morske životinje brojka prelazi 150 milijarda života. Ubroje li se životinje koje se ubijaju radi krzna, kože, svile, vune, meda, životinje na kojima se vrše stravični pokusi, životinje ubijene zbog lova i krivolova, životinje koje umiru u borbama, zbog zabave i turizma, životinje koje izumiru zbog klimatskih promjena i uništavanja staništa, životinje koje su izbačene na cestu i životinje koje su na bilo koji način umrle zbog ljudskog faktora, brojka prelazi 200 milijarda individua, svjesnih bića koja žele samo jedno – živjeti!”

Iz Udruge dodaju da biti krava, svinja, ovca ili kokoš znači živjeti mučenički život koji završava klanjem, a biti pas, miš, kunić ili zamorac znači opetovano biti predmetom bolnih laboratorijskih pokusa. Slonovi, tigrovi, lavovi, majmuni i druge velike i male životinje žive bijednim životima u neprirodnim uvjetima u zoološkim vrtovima i cirkusima.

„Ne postoji nikakva potreba da se jede meso životinja i nosi njihova koža i krzno, da se nad njima vode besmisleni pokusi ili da se iskorištavaju u bilo koje druge svrhe”, odlučni su Prijatelji životinja. Kažu da je prvi korak prema pravednijem svijetu prelazak na veganstvo. Trgovine prodaju biljne paštete, salame, mlijeka, jogurte, sireve i druge alternative životinjskim proizvodima, no može se i bez toga jednostavno uživati u obilju voća i povrća, žitarica, mahunarki, sjemenki i orašastih plodova. Trgovine odjećom i obućom nude proizvode koji ne sadrže krzno, perje, vunu, svilu i kožu.

Dodaju da je najbolji način da se pomogne životinjama suprotstavljanje njihovu iskorištavanju kroz etične izbore. Zaključuju da pozitivne promjene i uvažavanje prava životinja kreću od svakoga od nas: „Zauzmite se za životinje kako biste htjeli da se netko zauzme za vas. Nemojte im raditi ono što ne biste željeli da se radi vama. Stavite se u njihovu kožu i gledajte svijet njihovim očima. Budite zaštitnici prava svih životinja, a ne samo onih koje vam se sviđaju.”

Prijatelji životinja pozivaju građane da obilježe Međunarodni dan prava životinja izdvajanjem vremena za čitanje knjiga, članaka ili gledanje filmova o veganstvu i pravima životinjama, upoznavanjem s prednostima veganske prehrane za životinje, okoliš i vlastito zdravlje, prijavom na popularni Vege izazov, volontiranjem, pozivanjem drugih na djelovanje i na mnoge druge načine. Na www.prijatelji-zivotinja.hr i na FB-stranici Prijatelja životinja mogu se pronaći prijedlozi filmova i knjiga te pregršt drugih informacija o pravima životinja.

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Pojačane kontrole prijave gostiju vršit će se tokom čitave sezone i u suradnji s Državnim inspektoratom Republike Hrvatske

Komunalno redarstvo Općine Sv. Filip i Jakov u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sv.Filip i Jakov provoditi će kontrolu zakonske obveze prijave osoba u...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Povezane vijesti

- Promo -