4.4 C
Biograd na Moru
4/02/2023 00:54

Pripadnicima HV-a svečano uručena promaknuća, pohvale i nagrade

Najnovije

“Dan vina i gastronomije Zadarske županije“ u petak 10. veljače

U petak 10. veljače 2023. godine održat će se 2. izdanje „Dana vina i gastronomije Zadarske županije“. Događanje koje...

Predstavljena e-Dječja kartica – Mudrica pomoću koje ostvarujete pogodnosti i popuste za dječje proizvode i usluge

Obitelji s djecom, putem e-Dječje kartice - Mudrice koja je u četvrtak predstavljena u organizaciji Središnjeg državnog ureda za...

Prva brodica, namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Prva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu...

 

U ovoj prigodi državni i vojni vrh prisjetio se početka stvaranja Hrvatske vojske i njezinog rasta do čuvarice međunarodne vjerodostojnosti naše zemlje

U svečanom ozračju povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u četvrtak, 28. svibnja 2020. na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održana je svečanost uručivanja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Svečanosti je nazočio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki predstavnici Hrvatske vojske i Ministarstva obrane.

Promaknuća i pohvale pripadnicima Hrvatske vojske uručio je predsjednik RH Zoran Milanović, državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj uz zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr.Franjo Tuđman“ general-bojnika Matu Pađena i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnika Borisa Šerića.

Hranj: Hrvatska vojska izrasla je u profesionalnu i respektabilnu oružanu silu

Predsjednik Milanović svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga čestitao je njihov dan, a admiral Robert Hranj kazao je kako se na današnji dan s posebnim pijetetom prisjećamo svih onih koji su dali svoj doprinos stvaranju i izgradnji Hrvatske vojske i obrani domovine.

„Hrvatska vojska izrasla je u profesionalnu i respektabilnu oružanu silu koja svakim danom pokazuje svoju spremnost i sposobnost za obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, za puni doprinos miru i stabilnosti širom svijeta zajedno sa saveznicima te za pružanje pomoći civilnim strukturama“, rekao je Hranj istaknuvši kako Hrvatska vojska u skladu s potrebama i zakonskim odredbama, pruža pomoć civilnim institucijama i građanima.

„Našu spremnost smo pokazali i nedavno, kada smo svoje sposobnosti i opremu stavili na raspolaganje našim građanima u teškim trenucima neposredno nakon potresa u Zagrebu i tijekom pandemije koronavirusa“, podsjetio je admiral i otkrio smjer razvoja hrvatskih Oružanih snaga u nadolazećem razdoblju.

„Razvoj ćemo temeljiti na nabavi i uvođenju u operativnu uporabu nove opreme; primjerice helikoptera, aviona, razvoj komunikacijskih i drugih sustava te svega onoga što za cilj ima jačati sposobnosti naše vojske“, poručuje načelnik Glavnog stožera.

Brigadir Kasumović: Ovaj posao morate voljeti da bi ga radili, puno je odricanja i žrtve

Zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić u Udbini, brigadir Tomislav Kasumović priznao je kako mu ovo promaknuće znači jako puno: „Biti dio organizacije koja već 29 godina uspješno izvršava svoje zadaće, bilo u zemlji ili u inozemstvu, gledati mlade ljude kako kroz sustav prolaze, sazrijevaju, stječu nova znanja i vještine koje su jako bitne za njihov rad i pomicanje ove organizacije u jednome novom smjeru, velika je čast“, rekao je Kasumović dodavši kako vojni poziv zahtjeva puno odricanja no kako je služenje domovini, čast i privilegija koju rijetki mogu obnašati.

Načelnik Stožera Gombr-e brigadir Dragan Pondeljak koji je pohvaljen povodom 29. obljetnice HV-a ispričao je: „Mi smo 29 godina prvo stvarali državu, pa smo obučavali i stvarali mlade časnike. Kada dobijete takvu pohvalu, znači da ste radili dobro, da ste postigli cilj u kojem ste mlade časnike mlade dočasnike i dočasnice pretvorili u ozbiljne pripadnike HV-a“.

Na kraju, bojnica Jasenka Štajdohar kazala je kako joj ovo promaknuće predstavlja veliku motivaciju u daljnjem napredovanju u Oružanim snagama te potvrdu kako se ulaganje u obrazovanje, trud i zalaganje uvijek isplate, odnosno nagrade.

Dodjela promaknuća, pohvale i nagrade za 369 pripadnika HV-a

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH u viši čin promaknuo je ukupno 136 pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske. Od tog broja, osam je pripadnika Hrvatske vojske promaknuto u generalski čin, pet u viši generalski čin, a trojica su promaknuta iz čina brigadira, odnosno kapetana bojnog broda u čin brigadnog generala, odnosno komodora.

U čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Tomislav Galić i Željko Ljubas te kapetan bojnog broda Milan Žunić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH svojim odlukama promaknuo je u viši čin ukupno 233 dočasnice i dočasnika, a predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH u ovoj je prigodi pohvalio osam pripadnika Hrvatske vojske.

Foto: MORH/J. Kopi

Najpopularnije

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { ...
- Promo -

Dokumentarni film KORLAT Luke Klapana u Gradskoj knižnici Benkovac

U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Zadru i Gradske knjižnice Benkovac u petak 10. 02. 2023. u 19.00 sati na obljetnicu smrti blaženog...

Prva brodica, namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Prva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu prošla je sve testove pa...

“Dan vina i gastronomije Zadarske županije“ u petak 10. veljače

U petak 10. veljače 2023. godine održat će se 2. izdanje „Dana vina i gastronomije Zadarske županije“. Događanje koje okuplja sve one kojima je...

HT Premijer liga: Zadar slomio zagrebački Dinamo

KK ZADAR – KK DINAMO ZAGREB 79:70 (16:15, 20:28, 23:6, 20:21) U 18. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra pobijedili su zagrebački Dinamo rezultatom 79:70....

Povezane vijesti

- Promo -