28.4 C
Biograd na Moru
27/06/2022 23:45

Raspisan natječaj za radove posvećene žrtvi Vukovara

Najnovije

Croatia International Jazz +Festival u Ljetnom kinu Biograd

Croatia International Jazz+ Festival nakon dvogodišnje pauze vraća se na ljetne pozornice diljem obale, u Ljetnom kinu Biograd nastupit...

Slavlje naših tenisačica i tenisača u završnici proljetnog dijela rekreativne lige Zadarske županije

U finalu proljetne lige rekreativaca Zadarske županije slavili su naši članovi kluba Albamaris iz Biograda, Maja Buča protiv Antonije...

Predstavljanje Hrvatske na jedriličarskoj regati Kieler Woche na sjeveru Njemačke

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj sudjeluje na međunarodnoj godišnjoj jedriličarskoj regati Kieler Woche, koja se od 18. do...

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) je u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja raspisalo međunarodni natječaj iz područja vizualnih umjetnosti Žrtva Vukovara 1991., za koji prijave počinju u ponedjeljak i traju do 9. travnja.

Pozivaju se autori iz država Europske unije, neovisno o mediju vizualnih umjetnosti i  umjetničkom  izričaju,  da za  realizaciju predlože umjetničke  radove  koji će na suvremeni,  inovativni  i  angažirani  način komemorirati i interpretirati ratnu tragediju i žrtvu Vukovara.

Cilj tog međunarodnog natječaja je da polazeći od kulture sjećanja i simbolike ratnog stradanja Vukovara, otvori dijalog sa suvremenom umjetničkom praksom i generirati umjetnička djela koja će ostati upisana u kolektivno sjećanje, ističu iz HDLU-a.

Autori moraju poći od činjenice da povijesna trauma homogenizira društveno sjećanje jedne  zajednice,  ali i da budu primjer drugima na  univerzalnost  ljudske  patnje, ‘banalitet  zla’ i opomenu da se takvi događaji više nikad ne ponove.

Kako se dodaje, trebaju se referirati na  stradanje, traumu i komemoraciju izbjegavajući narativni, šturo-faktografski i jednodimenzionalni pristup zadanoj temi, te napraviti rad za izlaganje u interijeru, galerijskom prostoru.

Odabrat će se četiri nova umjetnička djela koja dosad nisu predstavljena u javnosti, a izložit će se na izložbi u lipnju ove godine u Zagrebu prigodom predsjedanja Republike Hrvatske Europskom Unijom, te nakon toga do kraja 2020. u Muzeju Grada Vukovara.

Svaki od odabranih autora primit će autorsku naknadu (60.000 kuna bruto), a svima će se osigurati povratni transport radova, osiguranje te noćenje i putni troškovi za sudjelovanje na izložbama.

Natječaj je otvoren za profesionalne umjetnike koji su državljani zemalja članica EU, a koji djeluju u području vizualnih umjetnosti. Umjetnici mogu nastupati samostalno, u tandemu ili u umjetničkom kolektivu.

Radove će birati stručno povjerenstvo u kojemu su akademik Tonko Maroević, Branko Franceschi, Kristijan Milić, Božica Dea Matasić,  Tomislav Buntak, Ana Holjevac Tuković i Mirela Buterin.

Pri ocjenjivanju radova vrednovat će umjetničku izvrsnost djela, istraživački pristup u kontekstu kulture sjećanja i simboličku vrijednost u komemoriranju povijesne traume,  prepoznatljivost i jasnoću umjetničkog jezika i medijske poetike te reference umjetnika.

Rezultati natječaja bit će dostavljeni svim natjecateljima putem elektroničke pošte na adresu koju su predali uz rad i objavljeni na internetskoj stranici Naručitelja branitelji.gov.hr te na internetskoj stranici HDLU, najkasnije do 20. travnja.

(Hina)

Najpopularnije

Ruksak pun kulture u PO Raštane Donje

„Muzički biennale Zagreb“ festival je  suvremene glazbe. To je glazba koja istražuje nove zvukove i glazbene ideje, glazba koja...
- Promo -

Croatia International Jazz +Festival u Ljetnom kinu Biograd

Croatia International Jazz+ Festival nakon dvogodišnje pauze vraća se na ljetne pozornice diljem obale, u Ljetnom kinu Biograd nastupit će u srijedu, 29.lipnja u...

Fond sa 108,3 milijuna kuna sufinancira kupnju energetski učinkovitih vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  objavio  je javne pozive za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Prvi vrijedan 103,3 milijuna kuna namijenjen je građanima...

Slavlje naših tenisačica i tenisača u završnici proljetnog dijela rekreativne lige Zadarske županije

U finalu proljetne lige rekreativaca Zadarske županije slavili su naši članovi kluba Albamaris iz Biograda, Maja Buča protiv Antonije Goje u ženskom finalu, Magdalena...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -