6.4 C
Biograd na Moru
30/01/2023 19:51

Raspisan natječaj za radove posvećene žrtvi Vukovara

Najnovije

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA...

Braća Fantela imaju jasne ciljeve za 2023.

Šime i Mihovil Fantela ušli su u predolimpijsku godinu, u kojoj žele ostvariti normu za Igre u Parizu, ali...

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) je u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja raspisalo međunarodni natječaj iz područja vizualnih umjetnosti Žrtva Vukovara 1991., za koji prijave počinju u ponedjeljak i traju do 9. travnja.

Pozivaju se autori iz država Europske unije, neovisno o mediju vizualnih umjetnosti i  umjetničkom  izričaju,  da za  realizaciju predlože umjetničke  radove  koji će na suvremeni,  inovativni  i  angažirani  način komemorirati i interpretirati ratnu tragediju i žrtvu Vukovara.

Cilj tog međunarodnog natječaja je da polazeći od kulture sjećanja i simbolike ratnog stradanja Vukovara, otvori dijalog sa suvremenom umjetničkom praksom i generirati umjetnička djela koja će ostati upisana u kolektivno sjećanje, ističu iz HDLU-a.

Autori moraju poći od činjenice da povijesna trauma homogenizira društveno sjećanje jedne  zajednice,  ali i da budu primjer drugima na  univerzalnost  ljudske  patnje, ‘banalitet  zla’ i opomenu da se takvi događaji više nikad ne ponove.

Kako se dodaje, trebaju se referirati na  stradanje, traumu i komemoraciju izbjegavajući narativni, šturo-faktografski i jednodimenzionalni pristup zadanoj temi, te napraviti rad za izlaganje u interijeru, galerijskom prostoru.

Odabrat će se četiri nova umjetnička djela koja dosad nisu predstavljena u javnosti, a izložit će se na izložbi u lipnju ove godine u Zagrebu prigodom predsjedanja Republike Hrvatske Europskom Unijom, te nakon toga do kraja 2020. u Muzeju Grada Vukovara.

Svaki od odabranih autora primit će autorsku naknadu (60.000 kuna bruto), a svima će se osigurati povratni transport radova, osiguranje te noćenje i putni troškovi za sudjelovanje na izložbama.

Natječaj je otvoren za profesionalne umjetnike koji su državljani zemalja članica EU, a koji djeluju u području vizualnih umjetnosti. Umjetnici mogu nastupati samostalno, u tandemu ili u umjetničkom kolektivu.

Radove će birati stručno povjerenstvo u kojemu su akademik Tonko Maroević, Branko Franceschi, Kristijan Milić, Božica Dea Matasić,  Tomislav Buntak, Ana Holjevac Tuković i Mirela Buterin.

Pri ocjenjivanju radova vrednovat će umjetničku izvrsnost djela, istraživački pristup u kontekstu kulture sjećanja i simboličku vrijednost u komemoriranju povijesne traume,  prepoznatljivost i jasnoću umjetničkog jezika i medijske poetike te reference umjetnika.

Rezultati natječaja bit će dostavljeni svim natjecateljima putem elektroničke pošte na adresu koju su predali uz rad i objavljeni na internetskoj stranici Naručitelja branitelji.gov.hr te na internetskoj stranici HDLU, najkasnije do 20. travnja.

(Hina)

Najpopularnije

ŠRU Podlanica Biograd poziva na upis u školu ribolova

ŠRU "PODLANICA" BIOGRAD NA MORU POZIVA!!! UPIS U ŠKOLU RIBOLOVA Športsko ribolovna udruga "PODLANICA" Biograd na Moru nastavlja sa radom...
- Promo -

Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd

Noć muzeja u petak, 27. siječnja, obilježava se i u Zavičajnom muzeju grada Biograda na Moru U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA potpisala je Sporazum o suglasnosti...

Sveučilište u Zadru : Studenti nude besplatne pripreme za državnu maturu iz psihologije

Udruga studenata psihologije "Kasper", sa Sveučilišta u Zadru i ove godine, već tradiocionalno, održava besplatne, online pripreme za državnu maturu iz psihologije za naše...

Povezane vijesti

- Promo -