3.4 C
Biograd na Moru
29/11/2023 19:42

Slovenski ministar otkrio koje se sve mjere spremaju za Hrvatsku

Najnovije

Počele prijave za 46.tradicionalni festival pjevača amatera ” Prvi glas Stankovaca 2023 “

Glazbena Udruga Melodija Stankovci ,organizira 46.tradicionalni festival pjevača amatera "Prvi glas Stankovaca 2023 " . Prvi glas Stankovaca...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa : Edukacija obveznika s područja Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će u Zadru edukaciju obveznika s područja Zadarske županije u pitanjima...

Stanovnici Vrane moraju prokuhavati vodu za piće

Zbog zamućenja vode na izvorištu, mole se stanovnici mjesta Vrana, da vodu iz vodovodne mreže prokuhavaju prije korištenja za...

Glasnogovornik slovenske vlade za pandemiju covida-19 Jelko Kacin najavio je da će Slovenija tijekom popodnevne sjednice staviti Hrvatsku na crvenu listu zemalja, što znači 14-dnevnu karantenu po povratku.

Prema pisanju slovenskoga lista Delo, odluka je već donesena i čeka se samo službena potvrda.

“Situacija je toliko loša da nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo svoje državljane da se što prije vrate iz nesigurne države”, rekao je Kacin.

Slovenski državljani koji su trenutno na odmoru u Hrvatskoj imat će još neko vrijeme omogućen povratak kući bez obavezne karantene, vjerojatno do kraja tjedna, piše 24.ur, prenosi Index.hr.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je tijekom gostovanja u emisiji 24UR ZVEČER da se u neposrednom susjedstvu te zemlje stvorila potpuno nova epidemiološka situacija i da će biti pokrenute nove uredbe za Hrvatsku, a možda kasnije i Austriju, gdje se situacija također pogoršava.

Karantena i za vlasnike nekretnina i plovila

Hojs je naveo kako se za putnike iz Hrvatske razmatra uvođenje karantene, uz nekoliko iznimaka poput svakodnevnih poslovnih migracija ili liječničkog pregleda.

Kada je riječ o slovenskim državljanima koji su vlasnici nekretnina i plovila u Hrvatskoj, oni prema Hojsu ne spadaju u iznimke te će po povratku također morati biti u karanteni. Dodao je kako će im biti omogućeno razdoblje od 48 do 72 sata u kojem će moći organizirati sve što im je potrebno.

Napomenuo je da će na graničnim prijelazima tijekom vikenda sigurno biti gužve, ali da je policija u potpunosti spremna na takvu situaciju. Savjetovao je onim građanima koji nisu vezani turističkim aranžmanom da se u Sloveniju vrate prije petka.

“Vjerojatno će se zaraza proširiti i u županije koje sada izgledaju sigurno”

Bojana Beović, voditeljica vladine stručne skupine za covid-19, kazala je u uvodu emisije kako je karantena najjednostavniji i najučinkovitiji način zaustavljanja prijenosa zaraznih bolesti.

“Radi se o ograničavanju kontakta s drugim ljudima tijekom inkubacijskog razdoblja. Ako osoba u tom periodu nije u kontaktu s drugim ljudima, virus se neće širiti“, objasnila je Beović.

“Hrvatski građani mogu slobodno ići iz županije u županiju tako da odlaze raditi u one županije u kojima ima više turizma. Vrlo je vjerojatno da će se zaraza tim putem proširiti i u ona hrvatska područja koja sada izgledaju sigurno”, upozorila je.

Hojs je rekao da su ga argumenti struke uvjerili da je najbolje staviti cijelu Hrvatsku na crvenu listu, posebno zbog ubrzanog trenda porasta broja slučajeva.

Beović je savjetovala onima koji se vraćaju iz Hrvatske, a koji su se zabavljali u noćnim klubovima, da prođu samoizolaciju u trajanju od pet do sedam dana te da se za to vrijeme ne druže s rizičnim skupinama, bilo u obitelji, bilo na poslu.

Rekla je da je situacija u Hrvatskoj sada jednako teška, ako ne i gora nego u Srbiji.

 

Najnovije

Počele prijave za 46.tradicionalni festival pjevača amatera ” Prvi glas Stankovaca 2023 “

Glazbena Udruga Melodija Stankovci ,organizira 46.tradicionalni festival pjevača amatera "Prvi glas Stankovaca 2023 " . Prvi glas Stankovaca...
- Promo -

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa : Edukacija obveznika s područja Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će u Zadru edukaciju obveznika s područja Zadarske županije u pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinskih...

Stanovnici Vrane moraju prokuhavati vodu za piće

Zbog zamućenja vode na izvorištu, mole se stanovnici mjesta Vrana, da vodu iz vodovodne mreže prokuhavaju prije korištenja za piće, poručuju iz Komunalca. ...

Mađarski umjetnici donirali radove Muzeju antičkog stakla u Zadru

U Muzeju antičkog stakla u Zadru 15. rujna 2023. otvorena je velika izložba suvremenog mađarskog umjetničkog stakla pod nazivom “Povezani staklom.” Izložba je organizirana...

VII. Manifestaciju mladog maslinovog ulja u Maškovica Hanu

U organizaciji Han 2020 d.o.o. i suradnji sa Općinom Pakoštane, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Turističkom zajednicom Općine Pakoštane OBAVIJEST Pozivamo sve zainteresirane maslinare s...

Povezane vijesti

- Promo -