20.4 C
Biograd na Moru
29/05/2023 07:25

Slovenski ministar otkrio koje se sve mjere spremaju za Hrvatsku

Najnovije

Polaganje vijenaca povodom Dana državnosti na gradskom groblju Biograd

Na Dan hrvatske državnosti , u utorak 30 . svibnja u 9 sati, na biogradskom gradskom groblju predstavnici...

Austrija: Čaše iz fundusa biogradskog muzeja obogatit će izložbu ” Čaše za piće kroz prošlost”

Dana 26. 05. (petak) 2023. godine u austrijskom gradu Barnbachu u muzeju staklarstva otvorit će izložba pod nazivom „Čaše...

Predstavljanje u Zadru : Mogućnosti, partnerstvo i prijava u programu Kreativna Europa

Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija u suradnji s Gradom Zadrom organizira predstavljanje programa Unije...

Glasnogovornik slovenske vlade za pandemiju covida-19 Jelko Kacin najavio je da će Slovenija tijekom popodnevne sjednice staviti Hrvatsku na crvenu listu zemalja, što znači 14-dnevnu karantenu po povratku.

Prema pisanju slovenskoga lista Delo, odluka je već donesena i čeka se samo službena potvrda.

“Situacija je toliko loša da nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo svoje državljane da se što prije vrate iz nesigurne države”, rekao je Kacin.

Slovenski državljani koji su trenutno na odmoru u Hrvatskoj imat će još neko vrijeme omogućen povratak kući bez obavezne karantene, vjerojatno do kraja tjedna, piše 24.ur, prenosi Index.hr.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je tijekom gostovanja u emisiji 24UR ZVEČER da se u neposrednom susjedstvu te zemlje stvorila potpuno nova epidemiološka situacija i da će biti pokrenute nove uredbe za Hrvatsku, a možda kasnije i Austriju, gdje se situacija također pogoršava.

Karantena i za vlasnike nekretnina i plovila

Hojs je naveo kako se za putnike iz Hrvatske razmatra uvođenje karantene, uz nekoliko iznimaka poput svakodnevnih poslovnih migracija ili liječničkog pregleda.

Kada je riječ o slovenskim državljanima koji su vlasnici nekretnina i plovila u Hrvatskoj, oni prema Hojsu ne spadaju u iznimke te će po povratku također morati biti u karanteni. Dodao je kako će im biti omogućeno razdoblje od 48 do 72 sata u kojem će moći organizirati sve što im je potrebno.

Napomenuo je da će na graničnim prijelazima tijekom vikenda sigurno biti gužve, ali da je policija u potpunosti spremna na takvu situaciju. Savjetovao je onim građanima koji nisu vezani turističkim aranžmanom da se u Sloveniju vrate prije petka.

“Vjerojatno će se zaraza proširiti i u županije koje sada izgledaju sigurno”

Bojana Beović, voditeljica vladine stručne skupine za covid-19, kazala je u uvodu emisije kako je karantena najjednostavniji i najučinkovitiji način zaustavljanja prijenosa zaraznih bolesti.

“Radi se o ograničavanju kontakta s drugim ljudima tijekom inkubacijskog razdoblja. Ako osoba u tom periodu nije u kontaktu s drugim ljudima, virus se neće širiti“, objasnila je Beović.

“Hrvatski građani mogu slobodno ići iz županije u županiju tako da odlaze raditi u one županije u kojima ima više turizma. Vrlo je vjerojatno da će se zaraza tim putem proširiti i u ona hrvatska područja koja sada izgledaju sigurno”, upozorila je.

Hojs je rekao da su ga argumenti struke uvjerili da je najbolje staviti cijelu Hrvatsku na crvenu listu, posebno zbog ubrzanog trenda porasta broja slučajeva.

Beović je savjetovala onima koji se vraćaju iz Hrvatske, a koji su se zabavljali u noćnim klubovima, da prođu samoizolaciju u trajanju od pet do sedam dana te da se za to vrijeme ne druže s rizičnim skupinama, bilo u obitelji, bilo na poslu.

Rekla je da je situacija u Hrvatskoj sada jednako teška, ako ne i gora nego u Srbiji.

 

Najpopularnije

Polaganje vijenaca povodom Dana državnosti na gradskom groblju Biograd

Na Dan hrvatske državnosti , u utorak 30 . svibnja u 9 sati, na biogradskom gradskom groblju predstavnici...
- Promo -

Deveti festival vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima okupio 58 izlagača iz Hrvatske i BiH

Znatiželju izazvala vina Galac i Dugovrst kojih nema! Pod: Galac je pitko, „vatreno vino“ kojega su naši stari nazivali i Gavran. Crno je kao...

“Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice” ove subote u Benkovcu

Udruženje obrtnika Benkovac u suradnji sa Gradom Benkovcem, Općinama Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke te TZ Ravni kotari, Razvojnom agencijom Grada Benkovca i Komunalnim...

Udruge traže jedinstvenu stopu PDV-a na hranu od pet posto

UDRUGA Glas poduzetnika (UGP), Udruga hrvatskih malih mljekara, Udruga proizvođača paškog sira i Grupacija mesnih industrija smatraju da je PDV na prehrambene proizvode previsok...

Hrvatski pomorski muzej Split, Općina Novigrad i Zavičajni muzej Biograd pozivaju na otvorenje izložbe POMORSKE ŠKRINJE NOVIGRADA DALMATINSKOG

Hrvatski pomorski muzej Split, Općina Novigrad i Zavičajni muzej Biograd na Moru Vas pozivaju na otvorenje izložbe POMORSKE ŠKRINJE NOVIGRADA DALMATINSKOG Autor: Jadran Anzulović 26....

Povezane vijesti

- Promo -