28.4 C
Biograd na Moru
24/05/2022 14:58

Svečano otvoren 20. Festival cvijeća u Sv. Filip i Jakovu

Najnovije

Velika volonterska akcija u Parku prirode Vransko jezero

Djelatnici IT tvrtke Asseco SEE (ASEE) Hrvatska odlučili su dio vremena svog team building programa pokloniti Parku prirode Vransko...

Poznata boemska četvrt postaje u potpunosti pješačka zona

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu ako je bila u Parizu nije prošetala poznatom četvrti...

Donesene odluke za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne i geotermalne energije vrijednosti 11,8 milijuna eura

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je odluke...

U organizaciji Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov danas je u Villi Donat svečano otvoreno dvadeseto izdanje Festivala cvijeća. Svi posjetitelji moći će uživati u prezentaciji i prodaji cvijeća do 01. svibnja

Nakon dvije godine stanke Sveti Filip i Jakov opet je postao sastajalište svih obožavatelja cvijeća, zelenila, mora i prirode jer je danas u 11 sati po dvadeseti put počeo Festival cvijeća Zadarske županije. Uz voditeljicu Branku Pelicarić te nastup DV Cvit, KUD-a Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova i A.K.A. Crescendo, mjesto otvorenja ovog slikovitog festivala danas je bio ambijent Ilirijinog hotela Villa Donat a više od 100 sudionika ponudilo je svoje proizvode: sadnice cvijeća, suvenire, vješto složene cvjetne instalacije. Uz sve to posjetitelje danas i sutra navečer očekuje i bogat kulturno-zabavni program.

“Manifestacija se već po dvadeseti put odvija u centru Sv.Filip i Jakova, a kako je već odavno poznato okuplja veliki broj izlagača i proizvođača cvijeća te sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Obogaćena je raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske”, kažu iz Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov.

20. Festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu službeno je otvorio načelnik Zoran Pelicarić koji je posebno pozdravio najmlađe sudionike te se zahvalio svima koji od samih početaka podupiru festival.

“Festival cvijeća prepoznat je već odavno kao bitna manifestacija u okviru aktivnosti za pripremu turističke sezone te kao takav pohvaljen od Hrvatske turističke zajednice a njegovovom organizacijom se u Sv. Filipu i Jakovu otvara turistička sezona u Zadarskoj županiji te je definitivno obogaćena turistička ponuda Sv. Filipa i Jakova”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Bogat program

Sunčano vrijeme koje će se po prognozi nastaviti i tijekom cijelog održavanja Festivala cvijeća dobro će poslužiti svim uzgajivačima cvijeća i onima koji se bave uzgojem začinskog i ljekovitog bilja te proizvodnjom kozmetičkih preparata, suvenira, različitih rukotvorina, kao i tradicijskih prehrambenih proizvoda ali i svim posjetiteljima.

Uz izložbeni dio manifestacija ima i scenski dio u koji su uključeni polaznici dječjih vrtića zadarske županije, učenici osnovnih škola, kulturno -umjetnička društva, dalmatinske klape i sastavi.

“Tijekom tri dana trajanja sajma posjetitelji mogu sudjelovati na eko radionicama, prezentacijama, prigodnim savjetovanjima i predavanjima, natjecanjima aranžera, izložbenim i modnim revijama”, rečeno je na otvorenju.

Osim bogate ponude cvijeća te svega što bi ljubiteljima mirisnog šarenila moglo pomoći u kompletiranju vlastitih vrtova, Sv. Filip i Jakov će biti i odredište zabavnih druženja.

“Večeri Festivala su rezervirane za koncerte; večeras nas očekuje Ivica Sikirić Ićo, a sutra klapa Iskon na rivi u Sv. Filipu i Jakovu”, napominju iz TZ-a.

Dječje radosti

Djeca tradicionalno svake godine sudjeluju na Festivalu cvijeća, a poseban naglasak je na razvijanu ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi.

“U suradnji sa Eko Zadar pripremili smo edukaciju o korisnosti otpada naziva „Avanture gospodina Otpadića“. Najmlađi posjetitelji Festivala uživat će u maštovitom dječjem programu: u kreativnim radionicama, mađioničarskim predstavama i plesnim nastupima”, kažu organizatori.

Za složiti savršen aranžman nije dovoljno samo lijepo cvijeće, potrebno je puno mašte i rad vještih ruku.

“Vještinu aranžiranja pokazat će nam cvjetna aranžerka Ana Milin, kako napraviti tonik i kremu za lice pokazat će vam Frane Herenda, a sa Anamarijom Pažin Morović probajte sami zamiješati serum za lice za svoj tip kože”, napominju iz TZ-a.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Zadarske županije, Ministarstva turizma i Udruge Napredak, uz suorganizaciju Općine Sv. Filip i Jakov i zlatnog sponzora Ilirija d.d., Biograd na Moru.

 

Manifestacija je prvi puta održana 28.travnja 2001 godine pod nazivom 1.sajam cvijeća zadarske županije „Dan cvijeća u Sv.Filip i Jakovu“ u trajanju od jednog dana sa svega 6 izlagača, a prerasla je u značajnu manifestaciju koja se tradicionalno održava posljednjeg vikenda u mjesecu travnju u trajanju od 3 dana uz oko 70-tak izlagača i sudionika iz zemlje i inozemstva. Nakon što su mediji sajam počeli nazivati Festivalom, taj se termin koristi posljednjih godina.

 

Najpopularnije

Općini Pakoštane 340 000 kuna za uređenje trga Elija Banova na Vrgadi

Ove godine među 56 projekata koji su zadovoljili bodovni prag nalazi se Općina Pakoštane kojoj je odobreno 340 000...
- Promo -

Općina Sv. Filip i Jakov: Odobreno 210.000,00 kuna za obnovu kule Fortica na Babcu i popratni turistički sadržaj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i u 2022. godini nastavilo je provoditi "Program razvoja otoka" pružajući podršku malim kapitalnim projektima kojima se...

Dalmatinka – prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi u Zadru

INSPIRIRAMO POLJOPRIVREDU Svečano otvaranje prve konferencije o mediteranskoj poljoprivrediDALMATINKA  će se održati u utorak 24. svibnja , s početkom u 09:00 sati na adresi Dr....

Javna tribina o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima u zaštićenom području PP Vransko jezero

U četvrtak 19. svibnja 2022. u 11h u Poduzetničkom inkubatoru Biograda na Moru, Bukovačka 23, 1. kat održat će se Javna tribina o projektu...

Prezentacija o mogućnostima poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnje financijske omotnice 2021. – 2027.

Prezentacija „Mogućnosti poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnje financijske omotnice 2021 – 2027",  će se održati u petak, 20. svibnja, u 11,30 sati,...

Povezane vijesti

- Promo -