31.4 C
Biograd na Moru
17/08/2022 15:42

Turistički promet gotovo na razini 2019., a financijski rezultati za 24 posto bolji

Najnovije

“Kap na dlanu” 18. kolovoza na izvoru Pećina u Vrani

Umjetnička organizacija Irida najavljuje predstavljanje projekta Kap na dlanu, koje će se provesti 18. kolovoza 2022. u Vrani i...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

U Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine ostvareno 5,7 milijuna dolazaka i 24,7 milijuna noćenja, odnosno 120 posto više dolazaka i 107 posto više noćenja nego li u istom razdoblju protekle godine.

Pri tome su strani turisti ostvarili 21,4 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3,3 milijuna noćenja. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 83 posto dolazaka i 94 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew).

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (7,9 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (4,2 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (4,2 milijuna). Zatim slijede Zadarska županija (2,8 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (2 milijuna) te Šibensko-kninska županija (1,2 milijuna). Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju (1,3 milijuna), Dubrovniku (1,2 milijuna), Poreču (1,1 milijun) i Zagrebu (909.000).

Gledano prema tržištima, od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (6,1 milijun), Austrije (2,4 milijuna), Slovenije (2,3 milijuna), Poljske (1,3 milijuna), Ujedinjene Kraljevine (1,1 milijun) te Češke (1,1 milijun). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima (7,5 milijuna), objektima u domaćinstvu (7,4 milijuna) i kampovima (5,1 milijun).

Trenutni rezultati koje ostvarujemo gotovo su na razini onih iz 2019. godine te nas iznimno veseli veliki interes za Hrvatskom kao jednom od najtraženijih destinacija u Europi. Dosadašnji podaci posebice su važni jer potvrđuju sve značajniju potražnju za Hrvatskom izvan ljetnih mjeseci te pozitivne rezultate aktivnosti usmjerenih na prepoznatljivost Hrvatske kao održive i kvalitetne destinacije za cijelu godinu. Najnoviji podaci o fiskaliziranim računima u vrijednosti od 12,9 milijardi kuna u prvih šest mjeseci u turističkim djelatnostima također ukazuju na iznimno uspješan početak turističke godine. U prvoj polovici ove godine bilježimo 24-postotno povećanje vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na prvu polovicu rekordne 2019. godine. Vjerujemo kako će se pozitivni trendovi nastaviti do kraja godine te kako će Hrvatska još jednom potvrditi status jedne od najpopularnijih destinacija.“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„U glavni dio turističke godine ulazimo s pozitivnim trendovima i velikim očekivanjima. Naime, trenutno u zemlji boravi više od 640 tisuća turista, a tijekom srpnja i kolovoza očekujemo da će ta brojka premašiti milijun turista koji će na dnevnoj bazi boraviti u našoj zemlji. Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima koje su ostvarile hrvatske regije i destinacije, a posebno vesele odlični rezultati na tržištima kao što su Njemačka, Austrija, Poljska i Češka, gdje smo imali pojačanje promotivne aktivnosti i na kojima smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili rezultate koji premašuju one iz istog razdoblja rekordne 2019. godine“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, nadodavši kako su snažan doprinos ukupnim rezultatima dali i domaći gosti.

Lipanj 2022. gotovo na razini lipnja 2019. godine

Tijekom lipnja ove godine ostvareno je 2,8 milijuna dolazaka i 14,7 milijuna noćenja, odnosno 81 posto više dolazaka i 84 posto više noćenja nego li u lipnju 2021. godine. U odnosu na lipanj 2019. godine ostvareno je 89 posto dolazaka i 98 posto noćenja ostvarenih u lipnju 2019. godine.

Pri tome su u Hrvatskoj od stranih turista najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (4,4 milijuna), Austrije (1,4 milijuna), Slovenije (1,3 milijuna) i Poljske (1 milijun). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (4,8 milijuna), Primorsko-goranskoj (2,6 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,6 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 738.000 noćenja, Poreč (560.000) i Dubrovnik (530.000).

U prvoj polovici 2022. godine u turističkim djelatnostima fiskalizirano računa u vrijednosti 12 milijardi i 883 milijuna kuna

Prema podacima Porezne uprave u prvih šest mjeseci ove godine u djelatnostima koje se odnose na pružanja usluge smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića te putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora), ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti 12 milijardi i 883 milijuna kuna, odnosno 129 posto više nego li u istom razdoblju protekle godine.

U usporedbi s 2019. godinom u prvih šest mjeseci 2022. godine fiskalizirano je računa u vrijednosti 24 posto većoj nego li u istom razdoblju 2019. godine. U lipnju 2022. godine u istim djelatnostima fiskalizirano je računa u vrijednosti 4 milijarde i 713 milijuna kuna, odnosno 39 posto više nego li u lipnju 2019. godine.

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Tradicionalno alternativno okupljanje u Benkovcu po 11. put – rezervirajte subotu za Vlajternativu

Ovu se subotu sprema posebna glazbena poslastica za sve alternativce_ke - konačno dolazi na red 11. Vlajternativa festival Benkovac! Od svog nastanka, Vlajternativa je pokret...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i zagrebački koncert planiran 17. rujna Prenosimo...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Povezane vijesti

- Promo -