18.4 C
Biograd na Moru
15/08/2022 03:45

U Gornjoj Stubici održani 23. susreti za Rudija

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

Državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić istaknuo je da je obveza svih nas čuvati uspomenu na junaka pilota Rudolfa Perešina, a u letačkom programu sudjelovalo je i HRZ

U Gornjoj Stubici u nedjelju, 13. rujna 2020. održani su 23. susreti za Rudija, tradicionalna manifestacija u spomen na pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) stožernog brigadira Rudolfa Perešina koji je poginuo u akciji tijekom VRO „Bljesak“ 2. svibnja 1995.

Program je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Spomen parku Rudolfa Perešina te svečanim otvorenjem kojem su uz obitelj, suborce i prijatelje herojskog hrvatskog pilota nazočili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, veleposlanik SAD-a u RH Robert Kohorst, predstavnici HRZ-a i drugih ustrojbenih cjelina OSRH, ministarstava, tijela lokalne i područne samouprave, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zrakoplovnih udruga i drugi.

Put Rudolfa Perešina u HRZ-u počeo je nedugo nakon što je avionom MiG-21 oznake 26112 u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt i taj događaj ostao je zabilježen kao jedan od najvećih pothvata iz Domovinskog rata. Prošle godine taj avion konačno je vraćen u Hrvatsku, gdje će trajno podsjećati na povijesni prelet. Perešin je bio među utemeljiteljima lovačke komponente HRZ-a i do tragične posljednje sudjelovao je u mnogim borbenim zadaćama.

Proglasivši 23. susrete za Rudija otvorenim, brigadni general Michael Križanec rekao je da je Rudolf Perešin stavio slobodu, ponos, čast i hrvatsko srce ispred sebe i svoje obitelji. Riskirao je mnogo, samo za dobrobit Republike Hrvatske. “Rudi je krenuo, vodio i žrtvovao se”, rekao je general, dodajući da je današnji dan posvećen najvećem vitezu HRZ-a, ali i svima poginulima u Domovinskom ratu.

Izaslanik Predsjednika Vlade RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo što manifestacijama poput Susreta za Rudija čuvamo vrijednosti Domovinskog rata i uspomenu na njegove heroje. “Rudijev život je put viteza i heroja, živjeti i umrijeti za domovinu najuzvišeniji je čin “, rekao je Krstičević.

Državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić istaknuo je da je obveza svih nas čuvati uspomenu na junaka pilota Rudolfa Perešina. „Pored njegovog MiG-a koji je bio prošle godine izložen ispred Ministarstva obrane, prošlo je više od 150 tisuća naših ljudi! Ponosni smo što smo Rudijev avion vratili u Hrvatsku, kako bi i na taj način svjedočili o poštovanju prema njemu!“, zaključio je izaslanik ministra obrane.

Zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek- Jambrek čestitao je organizatorima koji su i ove godine, u okolnostima pandemije koronavirusa, uspjeli dostojanstveno upriličiti Susrete za Rudija.

Izaslanik gradonačelnika Zagreba Miodrag Demo rekao je da vjeruje „da nas Rudi gleda odozgora i zadovoljan je“, te podsjetio na legendarnu Perešinovu rečenicu izgovorenu nakon preleta u Austriju: „Hrvat sam, i ne mogu i neću pucati na Hrvate!”

U ime Općine Gornja Stubica, koja je suorganizator 23. susreta za Rudija zajedno sa Zagrebačkim zrakoplovno- tehničkim savezom Rudolfa Perešina, načelnik općine Jasmin Krizmanić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji, te podsjetio na gradnju Rudijeve spomen-hiže u njegovom rodnom naselju Jakšincu.

Najatraktivniji dio 23. susreta za Rudija bio je letački program – aeromiting u kojem su, između ostalih, sudjelovali padobranci, letjelice HRZ-a (MiG-21, Mi-171Š, akrogrupa „Krila Oluje“ s avionima Pilatus PC-9), Američkog ratnog zrakoplovstva (F-16), Mađarskog ratnog zrakoplovstva (JAS 39 Gripen) i MUP-a RH (Bell 206). Program se mogao pratiti sa više lokacija u okolici Gornje Stubice.

Ovogodišnji Susreti za Rudija održani su pod pokroviteljstvom predsjednika RH te gradonačelnika i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Pojačane kontrole prijave gostiju vršit će se tokom čitave sezone i u suradnji s Državnim inspektoratom Republike Hrvatske

Komunalno redarstvo Općine Sv. Filip i Jakov u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sv.Filip i Jakov provoditi će kontrolu zakonske obveze prijave osoba u...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Povezane vijesti

- Promo -