6.4 C
Biograd na Moru
30/01/2023 18:34

U Sv. Filip i Jakovu uskoro kreće sanacija lučice “Kontov mul”

Najnovije

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA...

Braća Fantela imaju jasne ciljeve za 2023.

Šime i Mihovil Fantela ušli su u predolimpijsku godinu, u kojoj žele ostvariti normu za Igre u Parizu, ali...

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovoj je godini, samo iz proračunskih sredstava, osiguralo čak 90,5 milijuna kuna, od čega će se više od 12 milijuna kuna proračunskih sredstava dodijeliti za deset projekata na području Zadarske županije za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata lučke infrastrukture.

“Rekao sam već nekoliko puta da smo pokrenuli renesansu na hrvatskoj obali, danas se ulaže oko 800 milijuna kuna u pomorsko dobro, lukobrane i rive. To ponajprije treba zahvaliti EU fondovima jer nam je na raspolaganju 110 milijuna eura. Moram posebice pohvaliti Županijsku lučku upravu,koja dobro radi i pripremila je puno projekata, što je iznimno važno jer ako nema projekata u bazi, onda ni mi u Vladi ne možemo odobravati sredstva i kanalizirati ih prema europskim fondovima, rekao je ministar Butković.

Općina Sv. Filip i Jakov tako je dobila ukupno 400.000 kuna, i to za sanaciju obalnog pojasa lučice “Kontov mul” izgrađene prije stotinjak godina i na kojoj do sada nije bilo sanacijskih zahvata.

“Sanacija lučice Kontov mul sufinanciran je od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te njegova prva faza iznozi milijun i sto tisuća kuna od čega ministarstvo sufinancira s 400.000 kuna”, potvrdio nam je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

U projektu se navodi da će se sanacijskim zahvatom postići veliko poboljšanje postojećeg stanja u kvalitativnom smislu jer će omogućiti dobar pristup obalnom pojasu – moru i kvalitetniju uporabu povećanjem priveza za manje brodice. Pri odabiru projektnog rješenja nastojalo se u najvećoj mogućoj mjeri poštovati gabarite i položaj postojećih objekata kao i specifična obilježja i značaj takvog objekta.

“U ispitivanjima terena utvrdilo se da Kontov mul iznutra nalazi na stijeni prekrivenoj s 400 kubika mulja koji će se prvom fazom ovog projekta ispumpati dok će se unutarnja strana bazena dimenzija oko 110 metara nadograditi s potpornim zidom jer je ustanovljeno da se stara konstrukcija lagano urušava. Također, u troškovniku je predviđena i sanacija vanjskog kamena te oštečene puzalice”, rekao je Pelicarić.

Pošto se na Kontovom mulu tijekom ljetnih mjeseci održava veliki broj vaterpolskih utakmica, škola plivanja te treninzi vaterpola kluba “Gusar” u drugoj fazi projekta očekuje se postavljanje rasvjete te produbljivanje stijene na dnu bazena da bi se postigla optimalna dubina od dva metra, a preduvjet za to je upravo saniranje vanjskih i unutarnjih zidova. Radovi na prvoj fazi ovog projekta trebali bi započeti kroz mjesec dana.

“Kuntov mul je oduvijek bio centralno mjesto filipjanskog vaterpola te jedan od zaštitnih znakova mjesta Sv. Filip i Jakov i kao štu su i prije drugi imali na umu dok su ga gradili, tako i Općina Sv. Filip i Jakov trenutno u ovom projektu gleda dosta unaprijed te smo mišljenja da će ova sanacija pridonijeti očuvanju naše kulturne i sportske baštine u budućnosti, a nadam se da će obnova pridonijeti i njegovom još većem društvenom značaju”, zaključio je Pelicarić.

Najpopularnije

ŠRU Podlanica Biograd poziva na upis u školu ribolova

ŠRU "PODLANICA" BIOGRAD NA MORU POZIVA!!! UPIS U ŠKOLU RIBOLOVA Športsko ribolovna udruga "PODLANICA" Biograd na Moru nastavlja sa radom...
- Promo -

Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd

Noć muzeja u petak, 27. siječnja, obilježava se i u Zavičajnom muzeju grada Biograda na Moru U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA potpisala je Sporazum o suglasnosti...

Sveučilište u Zadru : Studenti nude besplatne pripreme za državnu maturu iz psihologije

Udruga studenata psihologije "Kasper", sa Sveučilišta u Zadru i ove godine, već tradiocionalno, održava besplatne, online pripreme za državnu maturu iz psihologije za naše...

Povezane vijesti

- Promo -